Balet ispred HNK-a

Jedno od dobara koje nam je donijela pandemija je pozornica ispred HNK i Balet u predvečerje. Riječ je o događanju ispred kazališta na otvorenoj pozornici koje će se održati još dva puta ove sezone, 3. i 4. lipnja i odlična je prilika da one koji još nemaju koncentraciju od sat, dva, odvedete na ovako veliko događanje.

Mnoge djevojčice vole balet, haljnice i papučice

Djevojčice koje se barem jednom nisu igrale balerine ili zamišljale da su balerine, u manjini su. Postoji mnoštvo crtanih na temu baleta, ali pitajte nas koji znamo dosta i previše o baletu, koliko nas bole oči kad animirani likovi plešu balet. 😀 No, nema veze. Nećemo djeci rušiti snove i kvariti maštu. Dapače, tu smo da bismo im omogućili da još više sanjaju i maštaju.

Baletne predstave su kasno i traju dugo

Nikad, ali nikad neću zaboraviti kad smo Lina i ja otišle na baletnu predstavu. Uzela sam nam naše najdraže mjesto, na sredini 13-og reda. Idealno, daleko si i imaš dobar pregled na cijelu pozornicu. To je bilo još prije korone. Uglavnom, iza nas su sjedili roditelji s dvoje djece, recimo, negdje prvi, drugi osnovne. Djevojčica je bila zainteresirana i gledala je predstavu (koliko je mogla vidjeti iza nas), a dječak je cijelo vrijeme postavljao pitanja, prigovarao da mu je vruće, bio je žedan, piškilo mu se, tražio je objašnjenje i nije se gasio. Lina je gledala kako kipim i suzdržavala se od smijeha. Na kraju, nastala je tišina (iza nas). Mislim, ne na kraju, već na početku drugog čina. I nekoliko minuta kasnije, samo smo čule glasno hrkanje. Pogledale smo se i sve nam je bilo jasno. Dijete je zaspalo. Zahrkalo. Prelomilo ga je.

Djeci vrtićke dobi cjelovečernji balet je težak

Većinom predstave počinju u 19.30. Ako ulovite kartu za subotu u 18, odlično. Meni su ove godine pobjegle karte za Labuđe u 18 sati pa sam odustala od ideje da povedem Vendi na predstavu. Jednostavno, ona koja ide spavati u pola osam, ne može ni u kom filmu izdržati od pola osam sat, dva, dva i pol, u mraku sjedeći i u miru gledajući predstavu. To će tek moći za koju godinu.

Balet u predvečerje pred HNK-om

Na otvorenoj pozornici događa se Balet u predvečerje. Publika se okuplja spontano, stoji ispred, sjedi na klupicama, sjedi na stepenicama kod kazališta ili na travi pokraj. U svakom slučaju, odabir mjesta je spontan i iz svakog kuta dolazi neka drukčija prilika za doživjeti ono što se događa na pozornici.

Točno u 20 sati ispred HNK

Nažalost i ovo je dosta kasno za manju djecu, ali ovog smo puta odlučili riskirati. I isplatilo se. Došli smo pola sata prije pa je Vendi imala seansu ispred glavnog ulaza, Galadriel je naumila počupati cvijeće uredno posađeno, a ideja o kupanju u Zdencu života sinula je Vendi u pet do osam. Imala je i ideju kako će ona gore plesati, na pozornici, a kad joj se nije svidjela činjenica da neće, ponudila sam im da napravimo đir oko kazališta i još malo skratimo vrijeme.

Bilo je preumorne djece

I ovog se puta našlo oko nas djece koja su bila poprilično nezainteresirana za gledanje, ali im je bilo zabavno derati se i međusobno zabavljati, a ni njihovim mama nije smetalo. A, nije im ni palo na pamet da se povuku malo dalje od pozornice i tamo nastave zabavu, ali dobro. Ostatak ljudi se nije dao smesti. Nije bila gužva pa je Vendi još ostalo prostora da nastavi svoju izvedbu kraj pozornice, a Galadriel se već vidno umorna zabavila sadržajem moje torbice. Namjestili smo se na svoju poziciju na travi kad su već balerine bile postavljene. Vidi, tamo će plesati, sad, za koju minutu. Vendi: “A di da ja plešem?” Pitala je razočarano, kao, čekaj, ako su se sve one popele, ja neću imati mjesta. – Pa, evo, možeš tu plesati. “Tu?” Pitala me u čudu, kao, što si ti misliš, kako da ja tu plešem, na travi? Ali, čim je glazba počela i čim se počelo plesati, brzo se snašla i prihvatila činjenicu da će večeras “samo tu” plesati.

Ostali smo samo na prvom dijelu

Budući da je bilo kasno, odlučili smo pogledati samo prvi dio i stići što prije kući. No, Vendi se sjetila da danas još nije jela sladoled pa smo na kraju svratili po prvi sladoled u prvu slastičarnicu koja nam se našla na putu Masarykovom, onda je Galadriel Vendi otela sladoled, pa smo njoj kupili drugi u drugoj slastičarnici. Naravno, kako to biva, Vendi nije mogla pojesti cijeli, tako da sam se ja žrtvovala.

Balet u predvečerje – ulaz besplatan! 

Ako imate kod kuće nekoga tko voli plesati ili im samo želite pružiti priliku da uživo vide prave balerine, ovo je jedinstvena prilika. Nikom nećete smetati, moći ćete doći i otići kad poželite i, što je najbolje, nije mrak kao u zatvorenom gledalištu pa im se neće početi spavati ni ako im je već odavno vrijeme za spavanje, kao nama.