Tantrumi dvogodišnjaka ili ljutnja četverogodišnjaka? Što je gore?

Srdačan pozdrav iz malog pakla, tu su tantrumi i ljutnje i ostale muke malih ljudi. Trenutno se nalazimo u jednoj intenzivnoj i burnoj fazi. Tako da, možemo reći da nam je dodatno začinjena svakodnevica. Od toga da smo krivi jer smo otvorili jogurt, preko toga da smo krivi što smo dali krive čarape ili još gore, krivi tanjur.

Mi paralelno vodimo teške dane na dva bojišta

Prvo je ono dvogodišnjakinje. Jednog izuzetno emotivnog bića koje svoje emocije pokazuje na vrlo intenzivan način. Bile one negativne ili pozitivne, svi znaju kad je Galadriel sretna ili tužna, uzbuđena ili uznemirena. A sada, u fazi tantruma svako negodovanje bude toliko jako da nas ne ostavi ravnodušnima.

S druge strane tu je ozbiljno ljuta Vendi koja zna reći što je ljuti

Jučer mi je rekla sljedeće: “Bila si zločesta i sad sam jako ljuta na tebe i sad neću ići spavati.” Zašto? Zato što sam joj rekla da ne može jesti bombon prije spavanja i da je već jela bombon popodne. Ona se naljuti, namrgodi, baci se na krevet, prekriži ruke ili pokaže da je ljuta na “malo blaži” način.

Negativne su emocije ozbiljna stvar

Ako ste prošli ili prolazite kroz fazu tantruma, znate kako je to trenutak kojim ne možete ovladati. I, koji se nerijetko dogodi na cesti, negdje među ljudima, tako da vam neka random baka (znate da bih napisala baba, ali trudim se biti pristojna) zabode nos u vašu malu internu dramu i pogledom da do znanja da vam je dvogodišnje dijete strašno neodgojeno. I, da je njeno, ne bi se tako ponašalo. Bravo za nju, što drugo reći!

Ne zna reći ili kaže, a ti ne razumiješ

Dok smo prošli tjedan bili na bolovanju i uglavnom boravili u zatvorenom, Galadriel je dobila ideju i rekla mi: “Tetati!” A moj mozak kao da je dobio zadatak iz matematike? Tetati? Što? Keksića? Tetati? Gledati? Trebati? Skretati? Sto ideja i jedna velika blokada. 

Ona je ponavljala a ja nisam shvaćala

I nakon što mi je pet puta ponovila, već na rubu suza, otišla je pred ulazna vrata, lupila u njih i počela urlati. “Tetatiiiii!” A pa da, ŠETATI! IDEMO ŠETATI! Kad sam shvatila, bilo je prekasno, već se raspala, ali sam ubacila u najveću moguću brzinu, presvukla se u roku odmah, obukla nju, izvukla kolica koja već mjesecima stoje netaknuta i izvela je van da je malo razveselim. 

Ne skačem uvijek tako na tantrume

Nekad su tantrumi izazvani situacijama i željama koje su neostvarive. Ono, raspadne se sustav jer je htjela tanjur koji je u perilici ili je htjela sama zavezati tenisice. Onda sam jednostavno spremna na gašenje vatre i popravak slomljene situacije. No, kad je god moguće predvidjeti situaciju i izbjeći tantrum, to se trudimo napraviti.

Svađa se i u snu

I dok se Vendi zadnjih godinu dana raspravlja sa svojim vlastitim snovima i u snu viče: neću, nemoj, makni se, pusti to, moje je!”, Galadriel je to isto počela proživljavati zadnjih mjesec dana u obliku tantruma. Odjednom, u snu počne vikati, bacati se, lupati i vikati ne ili se rasplače i iznimno rastuži te ju je jako teško utješiti i smiriti. 

Jedan jednorog, dvije njih – ne može biti dobro

Dobile su jučer pop-it u obliku jednoroga. Inače, pop-it je odlična igračka za vježbanje motorike svih deset prstiju. No, jednorog je jučer završio kao žrtva navlačenja između njih dvije. Više ništa nije bilo toliko bitno, kao to koja ga od njih dvije drži, koja će s njim na spavanje, a koja ga nosi sutra u vrtić. Na kraju je preraslo sve u jednu cijelo popodnevnu dramu. Izgledalo je kao prebacivanje programa, ako dam jednoj, kod druge upalim tantrumski raspad sistema, ako dam drugoj, prva mi kaže da sam bila zločesta, nabroji mi još da je ljuta i da sutra neće doći baka jer sam zločesta! Ne znam što mi je gore, urlanje ili sve ove silne optužbe i prijetnje. Ma da, moram priznati da je nekad urnebesno kad vam mali čovjek nabraja koliko je ljut i riječima opisuje svoju ljutnju. Teško se suzdržavati od smijeha. 

Ljutnja četverogodišnjakinje

Koliko su djeca zabavna i fantastična kad konačno mogu riječima objasniti što ih muči, govori činjenica da se mi roditelji nađemo pa se na kraju hvalimo izjavama rečenim u naletu ljutnje. Jedna je Vendina prijateljica rekla mami da će potpisati da joj ona više nije mama kad se naljutila, druga je rekla da će se odseliti jer joj je svega dosta, a meni je Vendi neki dan rekla da sam sad stvarno pretjerala (jer sam ugasila televizor nakon što su odgledale tri dogovorene Cocomelon pjesme) i da sad neće ići u vrtić jer je ljuta.

Ako me pitate, tantrumi su teži

Barem ih ja doživljavam jako ozbiljno i teško ih probavljam jer znam da sam pogriješila ili da nisam shvatila nešto što se od mene očekivalo pa sam izazvala val negativnih emocija. Iako, tantrumi su, kažu stručniji od mene, važni i dobri za razvoj djeteta i treba ih pustiti da se prožive. S druge strane, puno je lakše kad vam vaš mali čovjek od 15 kila kaže kako je ljut na vas i kako ste bili zločesti ili je spreman potpisati da mu više niste roditelj. 

Zagrljaj liječi

Ipak, ono što na kraju sa sigurnošću mogu reći, zagrljaj liječi tantrum, a ljutnju pretvara u smijeh. Provjereno!