Program na televizijama

Vremena kad je obrazovni i kulturni sadržaj zauzimao veći dio programa, daleko su iza nas. To je još i bilo moguće dok smo imali tri programa, danas ih na sreću imamo stotine. Kažem na sreću i to mislim jer zaista svatko može pronaći nešto za sebe i pogledati što ga zanima. Nisam tu da bih pričala o negativnim stranama televizije. Umjerenost je ključ svega pa tako i konzumacije sadržaja na raznim kanalima.

HTV kao ugodno iznenađenje

Ipak, tek sam prije koji tjedan, kad sam bila u potrazi za novostima u Ukrajini, shvatila da je HTV2 u jutarnjem terminu prava oaza crtića i sadržaja za najmlađe. Trebala je ovo biti samo objava o RTL Kockici, ali shvatila sam da ne smijem preskočiti nacionalnu televizijsku kuću.

Bilo je tako i nekad prije

I, znate što je najbolje, bilo je suđeno da je ne preskočim. Sjetila sam se kako je na HRT-u bilo dobrih sadržaja za djecu kad sam bila mala. Razmišljala sam, što se događa na HRT-u danas? Iskreno, ostala sam oduševljena. Čekaj, kako ja to mislim, ostala sam oduševljena, a kažem da djeca ne trebaju provoditi vrijeme pred televizorom?

HTV 2 – kvalitetan sadržaj

Pa, ako ih ostavite pred televizorom na neko vrijeme, onda vam mogu reći, upalite im HTV2. Nijedna dječja televizija nema toliko kvalitetan i dobro izabran sadržaj kao HTV2 svaki dan prije podne. Naravno, one su komercijalne i one su tu da bi prodavale pa se sadržaj bira po tome. Ali, ako vas muči sadržaj koji je ponuđen, onda sam sigurna da s drugim programom nećete pogriješiti. No, nećemo zato zanemariti RTL-ovu Kockicu koja također nudi dobrih sadržaja.

Program od ranog jutra

Mogu vam redom nabrajati sadržaj s HTV-ovog drugog programa ili to možete napraviti sami. Program počinje već u 6.40. Ajme, kad se sjetim mjeseci u kojima se Vendi budila oko pet svako jutro. Ocijedila nas je, pogotovo mene koja sam tamo na nekom od prvih dejtova rekla da volim rano ujutro ustajati. Tako da, meni su bila suđena jutra. Evo, za one koji dijele ovu moju sudbinu iz nekih prošlih vremena, crtići počinju u 6.40 pa nemate brige.

Od najboljih programa ističu se:

 • Vježbalica Slon, Majmun, Gepard… Svaka je vježbalica uz neku od navedenih životinja. Riječ je o kratkom programu koji potiče djecu na tjelovježbu
 • Idemo Pocoyo – sadržaj koji uči o poštovanju i prijateljstvu te provodi kroz avanture i uči djecu nove pojmove.
 • Susjedstvo tigrića Daniela – o ovom sam serijalu već pričala ovdje
 • Jojo i lijepe riječi – kroz pjesmu i zabavu Bojan Jambrošić uči djecu lijepe riječi.

Montessori i televizija

Već sam pričala o tome, ali ću još jednom napomenuti. Kad bismo se u današnjim okvirima držali Montessori pristupa, crtići bi trebali po ovom pristupu biti sa stvarnim likovima i događajima. Dakle, djeca, a ne životinje koje pričaju. No, odmaknut ćemo od Montessorija u ovom slučaju i koncentrirati se na kvalitetne sadržaje, neovisno o tome jesu li likovi realni ili nerealni.

Na RTL Kockici možete u moru sadržaja pronaći dobre programe

 • Tri mace – koje se nalaze u svakodnevnim situacijama s kojima se djeca mogu poistovjetiti.
 • Cocomelon
 • Mašine uspavanke
 • I to je to ili Pat i Mat (kako god ga pamtite)
 • Razigrani laboratorij – pokusi za malo stariji uzrast
 • Fit klinci – zabavan program vježbanja
 • Etno sat – upoznavanje naše kulture i baštine
 • Jeste li znali? – nastavak na etno sat vezan za kulturu
 • Jezikoslovci – učenje engleskog
 • Vesela učionica – priprema za školu namijenjena predškolskoj dobi
 • Tajne vrta – edukativna emisija o uzgoju bilja

Naš omiljeni

I, za nas nikad prežaljeni, Majstor Mato – Vendi je uvijek išla u petoj brzini k baki, kad je znala da se bliži vrijeme Majstoru Mati. Inače, ovo je jedini crtić koji je ikad gledala. Zapravo, kako doma ni ne uključujemo televizor, tako Majstora Matu povezuje samo s odlaskom baki. No, iz nekog razloga, povukli su ga s programa. A sadržaj je jednostavan i Mato u svakoj epizodi rješava neki problem u Mirnogradu. Osim toga, kad vidite Vendi s dva repića na glavi, ta se frizura zove Karmela. Ima jedna umjetnica Karmela koja se pojavljuje kroz nekoliko epizoda i koju Vendi uvijek iščekuje. Ona nosi dvije punđice na glavi pa su dva repića izvedenica Karmele.