Reptilomanija+

Nekima reptilomanija, drugima zadatak kako ostati kul i praviti se da te nije strah. U svakom slučaju, događaj na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu idealna je prilika za upoznavanje nekih vrsta koje gotovo nikad ne možemo vidjeti uživo.

Bilo kuda, živa bića svuda

Vendi je postala svjesna svake mušice, pa sad po stanu lovim komarce, tjeram muhe i prepuštam Mati da izbaci pauka koji pokušava besplatno živjeti u našem životnom prostoru. Nisam fan pauka, dapače, umirem od straha kad ih vidim. I mogu preživjeti sve dok mi je na oku, a problem nastaje kad nestane iz vidokruga. Ali, pred njima pokušavam to ne pokazati.

Obožavateljice ptica

Vendi i Galadriel obožavaju ptice. Vendi više voli patke i čaplje, a Galadriel obožava golubove i za njima trči po parkiću. Prošli smo tjedan imale priliku izbliza promatrati mladu vranu. Bile smo oprezne, iako mi se činilo da su je odrasle ili izgubile ili zaboravile ili ostavile. Nitko je nije tražio, bila je preplašena i nije pokušavala odletjeti. Inače, mene Mato zeza da sam ornitolog jer kad kaže za čaplju da je roda, moram ga ispraviti. 😀

Vidi mama, dinosaur!

Inače, u Maksimiru nas uvijek možete naći pokraj jezera. Svaki odlazak u Maksimir završi hranjenjem pataka, a zadnji je bio najsmješniji. Hranimo patke i njima se u jednom trenutku pridružuje poprilično velika kornjača. Vendi oduševljeno: “MAMA, VIDI, DOŠAO JE DINOSAAAUR!”

Hrabri ili ne

Otišli smo na Reptilomaniju jer sam i ja bila znatiželjna, a naša nam je poznanica koja studira tamo oduševljeno rekla: “Možete se fotkati sa zmijama i gušterima!” Mmmmm, možda ipak ne, pomislila sam. No, nikad ne znaš, možda se ohrabrim ili se barem uspijem praviti hrabrom. Srećom, išli smo svi skupa pa je Mato preuzeo dio s fotkanjem.

Dinosaur

Ušli smo u dvorište fakulteta i prošli pokraj zgrade do dvorišta gdje je šator Reptilomanija, a u podrumu su smješteni terariji. Vendi sam ranije pokazala fotografije koje sam pronašla pa je, otprilike, znala što idemo gledati. Na kraju, bilo ju je strah maskota dinosaura. Jedna ju je maskota odlučila uvjeriti da je zaista unutra samo jedna “teta”.

Nostalgija, kroz dušu krenula

Zapravo, svatko je od nas dobio nešto što ga je razveselilo. Nas smo se dvoje sjetili putovanja na Bali, gekona i varana koje smo tamo uživo gledali. Mato je onda bio kul pa je držao gekona na ruci. A varan je bio nekoliko puta veći od ovog na faksu koji je nezainteresirano spavao, ali, oprala nas je nostalgija.

Galadriel je oduševljeno gledala u skakavce, a kad je vidjela šljunak u jednom terariju, više joj ništa nije bilo bitno. To je bilo to!

Vendi je pristala na fotkanje bez nagovaranja. Odabrala je bradatog zmaja – guštera, umjesto zmije. I, bila je iznimno hrabra, a i Galadriel je imala želju dirati ga kad je vidjela da ga Vendi drži, ali smo je spriječili. Jer, Galadriel ne zna granicu između pomaziti i pogaziti, za sada.

Na kraju, kad su se opustile, pala je i čagica s dinosaurima

Kad smo krenuli kući, pokušali smo euforiju održati na razini, jer smo mislili da će biti pobune što je izletu došao kraj. Vidiš, na kraju si i plesala s dinosaurima, rekla sam Vendi. A, on će zabrinuto: “A di su ptice?” – Kakve ptice? Pa, nema tu ptica. “Aha.” Rekla je razočarano i više ništa nije komentirala.

Do nedjelje 29.5.

Odlazak na Reptilomaniju+ odlična je prilika da vidite neke vrste koje ćete možda jednom sresti negdje uživo u nekim egzotičnim krajevima. Ulazak na izložbu je besplatan, a kupovinom majice, fotke ili face paintingom možete financijski doprinijeti. Organizacija je odlična i veselimo se nekim novim događajima u budućnosti na Veterini.