Neke su stvari neprocjenjive

I sve stvari su zapravo sitnice za koje nismo ni svjesni koliko su vrijedne sve dok ne postanemo roditelji. I ako netko tvrdi da ga roditeljstvo nije promijenilo, sam sebe zavarava. Jer nakon toga, spavanje više nije isto, a nema veze s time spavaju li djeca noću ili ne. Jednostavno, ako pratite njihov tempo, crknut’ ćete kad-tad i morat ćete si priuštiti popodnevni nap. Također, kad postanete roditelji, shvatite da tišina ima jedan poseban, čaroban zvuk. Ove ludosti mi radimo kad njih nema doma.

1. Spavaju

Najluđa stvar dogodila mi se prošlu nedjelju. Njih dvije su željele ostati kod bake. Rekla mi je Vendi neka idem i vratim se popodne. Otišla sam doma s hrpom planova i ideja što ću napokon odraditi u miru. Došla sam doma u podne, legla sam si samo malo da izravnam leđa. Kad sam otvorila oči, bilo je pola 4. Teško priznajem da sam umorna i ne shvaćam koliko sam umorna, sve dok san ne pobijedi. Već se dugo nisam osjećala ovako poletnom u popodnevnim satima. Tu večer nisam odbrojavala minute do njihovog odlaska na spavanje.

2. Piju kavu u miru

Ovo je moj favorit. Napravim kavu, sjedim dok je ne popijem. Ništa ne pričam. Ili, ako smo nas dvoje skupa kod kuće, sjedimo i gledamo u istom smjeru, pijemo kavu, a uz to idu i iduće tri točke. 

3. Slušaju zvuk tišine

Nema vikanja, vrištanja, plakanja, skakanja i bezbroj pitanja. Odjednom, čujete kako zvuči tišina i godi vam ta mala promjena. Čujete ptice u dvorištu, škripanje vrata u hodniku i susjedu kako glasno diše na hodniku dok prolazi pokraj vaših vrata. 

4. Pričaju o djeci

Kad smo skupa doma, pričamo o njima. Ako nismo, nazovemo se, pa pričamo o njima. Ako ni to ne možemo, onda svatko na svom kraju gleda njihove fotke i video snimke. Uvedemo nekad odluku da ne pričamo o njima. I, izdržimo, nekad više od pet minuta. 

5. Slušaju ono što im se stvarno sluša

Uključimo glazbu i slušamo samo ono što nam se sluša. Nema Baby sharka da smirimo negodovanje između dvije pjesme po našem izboru. Nema ponavljanja Ram-sam-sam pet puta za redom i sl. Slušamo samo ono što nam se sluša i uživamo.

Budimo iskreni

Nas nećete naći među komentarima onih roditelja koji ne mogu bez svoje djece i koji ne razumiju roditelje koji nekamo odu bez djece. Volimo ih, ali ponekad i mi trebamo predah od njih, kao što oni trebaju predah od nas.