Tiha zabava

Kad je Vendi s oko tri godine odustala od popodnevnog spavanja i pružila mu potpuni otpor, shvatili smo da ćemo morati osmisliti nove aktivnosti za provođenje dva sata u relativnoj tišini i malo ozbiljnijem miru. Kako bismo osigurali da se Galadriel odmori, a Vendi ne bude uskraćena zabava ili da ih ne provodi pred televizorom, našli smo se u kreativnom izazovu. 

Bez ekrana

Naime, problem je u tome što postoji pregršt načina kako provesti ta dva sata, ali neke aktivnosti djetetu neće biti zanimljive, druge neće htjeti ponoviti, treće neće biti tehničke izvedive. Zato, nerijetko je potrebno pokušavati više puta sve dok ne pronađete neku aktivnost koja će opstati više od jednog puta. 

Nakon gotovo godinu dana isprobavanja i testiranja 

Odabrala sam pet aktivnosti koje su nam se pokazale najučinkovitijim. Naravno, njihov uspjeh ponekad ovisi o raspoloženju i drugim ometajućim čimbenicima, ali možemo ih svrstati u uspješne.

Uključite se i budite prisutni

Ponekad, djeci je potrebno baš malo da bi se zainteresirali za neku aktivnost. Ali, baš to malo ste vi i vaša prisutnost u aktivnosti prvih nekoliko minuta. Kad popločate stazu, spremni ste za svoje “slobodno” vrijeme i samo povremenu asistenciju.

  • Nizanje perlica

Ovu sam aktivnost navela kao prvu, iako smo je tek prvi put isprobale prošli vikend. Naime, Vendi je preko 40 minuta sjedila i koncentrirano nizala kuglice, pokušavala, ispravljala, motala ih po prstićima i kombinirala boje. Nikad do sad je nisam vidjela da toliko dugo nešto radi, a kod četverogodišnjeg djeteta to ni ne možete očekivati. Ipak, njena je motivacija bila jasna. Željela je sama napraviti svoju ogrlicu. Ja sam joj tek toliko pomogla da sam na vrhu gumicu spalila kako bi se lakše provlačila kroz rupice, pokazala joj kako da to radi i na kraju joj pomogla s perlicama koje su imale loše probušene rupice. U nedjelju me pitala hoćemo li napraviti i narukvicu kao što smo napravile ogrlicu. Jako joj se svidjelo jer već planira i prijateljicama napraviti takve ogrlice.

  • Plastelin 

Plastelin, inače, zaslužuje prvo mjesto jer je više od godinu dana naša glavna zanimacija. Sve su druge došle, prošle i kratko trajale. No, plastelin je tu vikendom, preko tjedna i kad god se sjete. Modeliranje plastelinom zabava je za prstiće i razvoj fine motorike. Osim toga, ova igra ne proizvodi buku, niti preveliki nered. A sve što vam treba je dobar plastelin i koja modlica za oblikovanje. 

  • Razvrstavanje 

Znala sam pomiješati dvije vrste perlica ili više vrsta žitarica pa je zamoliti da mi razvrsta. Jer, eto, pomiješale su mi se, a trebaju mi baš odvojeno. Ovu aktivnost najčešće radimo zajedno veći dio vremena. Odnosno, ja sam tu negdje da bih joj pružila podršku i dala motivaciju kad joj dosadi. Naravno, najbolje je ući u aktivnost bez ikakvih vremenskih očekivanja. Jer, nekada potraje izvan svakih rokova, a nekad prije završi, nego li je počela.

  • Slikanje

Vodene su boje i tempere kod nas najčešće u pogonu. Iako, ja ih najmanje volim jer nam ostane posla i čišćenja nakon aktivnosti. Pa, ne moram lagati da ih povremeno volim izbjeći. Umjesto njih, pokušam progurati pastele, bojice ili flomastere. Njih smo im stavili u prvi red u kutić s igračkama, tako da su im stalno nadohvat ruke. Galadriel se češće samoinicijativno odluči za crtanje, bojanje i pisanje. I, teško je opisati koliko me raznježi kad mi dođe i sama kaže: “Mama, ja bi pitala.” (pisala).

  • Rezanje

Vendi obožava rezuckati. Zato imamo mapu s raznobojnim papirima i kolažem. Najčešće, samo izrezuje male komadiće papira, zatim ih razvrstava. Ponekad se zaigra i s ljepilom pa izrađuje mozaik od izrezanih papirića. No, još je uvijek jako nervira što joj se zaprljaju prsti pa tu aktivnost i dalje voli maksimalno skratiti.

Ne moram vam napomenuti

Ovo je naših top pet aktivnosti. Između njih, bilo je onih koje nikada nisu dobile zeleno svjetlo ili je njihovo vrijeme kratko trajalo i brzo završilo. Zato, kad se odlučite ponuditi ovakve aktivnosti djetetu, računajte da možda nećete uspjeti od prve. Sretno!