Netflix i crtići

Prije ili kasnije, doći će vrijeme za gledanje crtića, a Netflix je jedna od opcija koja nudi veliki izbor sadržaja za djecu, glazbe, crtića, filmova, serija, dokumentaraca i drugog. Kad smo mi bili mali, domet su bili Tom i Jerry i još neki. Oni koji su imali kabelsku ili Cartoon network su bili posebna vrsta štovanja u školi. Uzela sam malo vremena i provjerila što je sadržajno dobro i što bih ja puštala Vendi. Kažem, što bih, jer, za sada, ništa osim Cocomelona je ne zanima. Nema veze što znamo sve pjesme napamet. Ali, već smo utvrdili da je ponavljanje odlično za djecu. Ujedno, Cocomelon nam je jedan od načina upoznavanja s engleskim.

Nekad i danas

Ja, moram priznati, što se crtića tiče, nisam odmakla dalje od Toma i Jerryija, a kratko, pratila sam Pokemone. Nisam nikad nadoknadila ne gledanje televizije, čak ni na faksu nisam bila tip jedna sezona u jednoj večeri. Danas je drukčije, djeci se nudi mnogo sadržaja. I, iz današnje perspektive, Tom i Jerry sa svojim nasilnim scenama uopće nisu kvalitetan sadržaj za djecu.

Druga krajnost

Danas postoji poseban kanal za bebe, ali, televizija nije za bebe, nije za mlađe od dvije godine i ne bi trebala biti sredstvo smirivanja ili zabavljanja. No, svatko ima pravo na svoj izbor i to poštujem. No, kad smo već doma okruženi tehnologijom, nećemo moći vječno glumiti da to sve u kući stoji za ukras. Uostalom, djeca su danas okružena ekranima po svuda.

Kad je vrijeme za prvi crtić?

Kad shvatite da je došao trenutak za upoznavanje televizije, pripremite se na činjenicu kako ste ispali iz štosa i da će vas odjednom zatrpati količina sadržaja koja je poprilično velika.

Kako ćete znati da djetetu dajete sadržaj koji je dobar?

Napravila sam smjernice kojima se možete voditi da biste lakše odlučili što gledati. Mi volimo vikendom nakon doručka i nakon ručka počastiti se s tri pjesme. Inače, Cocomelon je dostupan po svuda, ali radije uključimo veći ekran (televizora), nego da trošimo oči na mobitelu.

Kakav crtić odabrati?

Kraći sadržaj

Kod mlađih, koncentracija nije nešto beskonačno. Ne mora niti biti. Dapače, da Vendi dugo i mirno gleda televiziju, uzela bih toplomjer. Zato, za početak birajte kraći sadržaj ili dulji podijelite na više gledanja. Sigurno kratki sadržaji su pjesme poput Cocomelona. Spotovi traju minutu, dvije, tri i dovoljno je za početak. Pogledate jednu, dvije, nekoliko pjesama i to je dovoljno.

Glazba

Spomenula sam Cocomelon, pa ne mogu izostaviti glazbu. Djeca vole ritam, rime i glazbu, a glazba doprinosi razvoju mozga (ne samo Mozart). Zato, ako razmišljate o sadržaju, za mlađe je onaj glazbeni idealan i privlačan.

Stvarni likovi

Izbjegavajte miša i mačku koji se mlate kao da sutra ne postoji. Govorim o Tomu i Jerryju, razumijemo se. Danas ima puno sadržaja sa stvarnim likovima, djevojčicama, dječacima, malima, velikima, a koji nisu nekakvi superjunaci i nemaju čarobne moći. Malima to još nije posve razumljivo. Bit će im lakše shvatiti stvarne likove, a Vendi se u jednom trenu poistovjetila s J.J.-em iz Cocomelona pa me tražila grašak za ručak.

Životne teme

Crtići sa svakodnevnim sadržajem mogu djelovati motivirajuće, u to smo se uvjerili u slučaju graška, a kad smo pogledali pjesmu o kompostiranju, pokazali smo Vendi i našu kompostanu. Bilo joj je malo lakše shvatiti čemu ona služi. Naredna tri dana me ispitivala za svaku stvar ide li u kompostanu ili ne.

Prilagođeno dobi

Neki crtići mogu biti zanimljivi vama, ali ne i njima. Mlađima je bitno ponuditi jednostavniji sadržaj. Neke “ozbiljnije” teme i onako ne mogu shvatiti. Mlađima je lakše pogledati neku “znanstvenu” temu kroz jednu pjesmicu, dok stariji mogu gledati crtiće od 20 i više minuta sa znanstvenim temama.

Ponavljanje

Ponavljanja nikad dosta. Mi već danima, tjednima i mjesecima vrtimo Cocomelon. Mislim da sve pjesme znamo. A, znamo i sve spotove. Kad gledamo Cocomelon, nastojimo Vendi ponavljati riječi na engleskom i koristiti engleske pojmove za ono što vidimo. Tako joj, po malo, pomažemo da ih usvoji na jednostavan i spontan način.

Crtići 3+ na Netflixu

Daniel Tiger

Crtić u kojem pratite život malog tigrića i njegove životne situacije. Primjerice, prvi dan škole. Pa, Daniela je strah, sram, pa se upoznaje s učionicom i učiteljicom. U crtiću ima glazbenih točki, epizode traju oko 20 minuta i crtić nije sinkroniziran.

Waffles + Mochi (Vaflić i Močić)

Crtić o hrani i kuhanju. Lik kojeg pratimo u ovoj seriji podsjeća me na Sesame street. Dakle, riječ je o lutki, pa se ne radi u potpunosti o animaciji. No, sadrži i animirane glazbene dijelove u kojima, primjerice, rajčica pjeva o sebi, kako je ona voće i uz što sve paše. Također, u nastavcima sudjeluju stvarni ljudi i djeca. Govori se o kuhanju, namirnicama i hrani. Jako je zanimljivo, možda za uzrast bliže dobi od četiri godine ili one malce jako zagrijane za kuhanje. Ovo je odličan način upoznavanja nove hrane i namirnica, a možda bi mogao poslužiti i onima koji imaju djecu koja baš i ne vole isprobavati novu i nepoznatu hranu. Epizode traju oko 20 minuta i crtić ima sinkronizaciju.

Word party

Ovo je odlična serija za učenje Engleskog jezika. Ima čak pet sezona. Pratimo mladunčad slona, tigra, kornjače, klokana i pande koji uče riječi i nalaze se u novim životnim situacijama. Primjerice, jedan je lik bolestan, što je moje, a što tvoje, vrijeme za kupanje i sl. Epizode traju po 14 minuta i sinkronizacija nam nije niti cilj. 😉

Word Party Presents: Math!

Za brojeve i brojanje nikad nije rano. Kod nas se po cijele dane nešto broji. Još pet minuta do spavanja, pa onda još tri pjesme, pa još jedna žlica i tako, došli smo do 10. U ovoj zanimljivoj seriji animirani likovi beba životinja ranije spomenutih, slon, tigar, panda, kornjača i klokan broje, pjevaju i kroz igru ponavljaju brojeve. Čak je jedna posebna epizoda posvećena nuli. Epizode traju oko 25 minuta i crtić nije sinkroniziran.

Lama Lama

Ovo je serija u kojoj pratimo život ljame i njegove obitelji. Ljama ima mlađeg brata, bebu, pa se Vendi nakratko svidjelo jer “To je Gaja”. Također, ljama se nalazi u uobičajenim životnim situacijama, čuva mlađeg brata, igra se s prijateljima, ide k liječniku, donosi novogodišnje odluke. I ovaj je crtić možda za malo starije trogodišnjake. Epizode traju 24 minute i serija ima dvije sezone. Također, ni ovaj crtić nije sinkroniziran.

Postoje li crtići po Montessori pedagogiji?

Paradoksalno, Montessori pristup govori o praktičnom odgoju. Eh, sad, koliko je gledanje televizije praktično… Mislim, je, kad vam treba deset minuta mira, praktično je upaliti televiziju i dobiti tih deset minuta koje vam nitko neće omesti. No, kad je Maria Montessori živjela, televizije nije bilo, pa ćemo se mi prilagoditi našem vremenu. Isto kao i knjige, bitno je da je tematika iz stvarnog života, da su likovi stvarni i da nas uče dobrom. Osim dokumentarnog serijala o životinjama, ostala su tri crtića za malo stariji uzrast, recimo 4+

  • If I were an animal – dokumentarna serija o životinjama.
  • Ada Twist, Scientist (Ada Vijugica, znanstvenica) – Djevojčica Ada promišlja i razmišlja o svakodnevnim situacijama kroz znanost. Mene podsjeća na jednu djevojčicu koja je sa mnom išla u Baletnu školu. Jako je voljela znanost i uvijek mi je bilo fascinantno koliko je bila brižna oko škole i okupirana učenjem.
  • Emily’s wonder lab – Emily Calandrelli prikazuje u epizodama ove serije STEM teme na zanimljiv, zabavan i edukativan način. Demonstriraju se i provode kućni eksperimenti koji potiču na razmišljanje
  • Blipi’s adventures – Blipi je momak koji je zabavan i prijateljski raspoložen i provodi nas u seriji kroz interaktivne i edukativne teme i iskazuje znatiželju o svijetu.

Kako postaviti granice?

  • Odredite kad se gleda – ujutro, navečer, poslije ručka, poslije vrtića, vikendom i sl. Kod nas se gleda nakon obroka. To je pet minuta predaha od jela, mogućnost da dovrši zadnju krišku jabuke i pet minuta za mene da sredim kuhinju koja je demolirana.
  • Odredite gdje se gleda – na televizoru ili na tabletu ili na mobitelu. Iskreno, bitno vam je da ograničite broj uređaja, jer što im više nudite, oni će više tražiti. Kod nas, s Cocomelonom se povezuje samo televizor. Dok, kod bake se Cocomelon povezuje samo s njenim mobitelom.
  • I odredite koliko se gleda – tri pjesme, pet minuta, deset, dvadeset. Držite se nekih granica, uz lagano povremeno popuštanje. Jer, oni će uvijek htjeti pomaknuti vaše granice. Bitno je da i oni uspiju u svom naumu, kao i da razumiju da granice moraju postojati. Primjerice kod nas postoje dvije fraze, nakon odslušane treće pjesme, govori Vendi: “Još jedna i onda gotovo!” (Pokazuje mi kažiprstom strogo.) Druga je: “Nakon ove gasim, peše!” (peše znači “obećajem” kad brzo govori, inače, normalno izgovori o-becajem). Nekad popustimo, a nekad ne.

I poštujte postavljena pravila, za svoje, ali i njihovo dobro. 😉