Jesen je razdoblje živopisnih boja, puno okusa i mirisa, kao stvoreno za istraživanje i proslavu pa mnogi vrtići organiziraju jesensku svečanost. Ako ne idete u vrtić i manjka vam ideja kako provesti kvalitetno vrijeme s djetetom, u nastavku vam donosim inspiraciju.

Mi smo dio svečanosti odradili kod kuće

A glavnu zabavu ostavili smo za vrtić. Pripreme su počele još za vikend, u šumi. Dok smo skupljali lišće, vidjeli smo i miša i muharu pa je bilo to jedno iznimno zanimljivo sakupljanje. Ali, ne morate ići u šumu, već u prvom parkiću ima dovoljno lišća za jednu jesensku kraljevsku krunu.

Ovaj ih je vikend umorio

Koliko su radni dani aktivni, kod nas je vikend još aktivniji. I ovog je vikenda sav umor ovog svijeta isplivao u nedjelju popodne, kad smo nakon svih aktivnosti odlučili početi s pripremama za jesensku svečanost. 

Prvo krune pa onda ostale ideje

Krunu smo dobili kao zadatak za domaću zadaću. Bile su jako inspirirane i pune ideja kako ćemo to sastaviti. Čak su ravnopravno sudjelovale u izrezivanju filca, uklanjanju peteljki s lišća. Svaka je odabrala koji listovi moraju ići na njihovu krunu i koje će boje biti filc kao podloga. 

Moja ideja nije njihova ideja

Iako bi bilo logično da su podloge jesenske krune smeđe, žute ili crvene, one se nisu složile i odmah su izabrale ružičastu. Kupila sam u TEDI-ju pakiranje filca s nekoliko raznobojnih listova tako da su lakše mogle odabrati, a još smo i filc kasnije koristili za izradu muhara.

Nakon dvadesetak minuta

Kad je već lagano počelo štekati otkidanje peteljki i porastao oprez prema vrućem ljepilu, shvatila sam da je koncentracija rekla doviđenja. U jednom je trenutku Galadriel otišla, uzela slikovnicu i počela čitati ignorirajući moje pozive na nastavak lijepljenja listova. A Vendi je iskreno rekla: “Znate što, ja sam umorna i ja ću si tu malo leći, čitati i gledati vas kako lijepite.” 

Što vam treba za krunu

Razmišljala sam kako napraviti krunu, a da se odmah ne raspadne. Ideja se posložila dok sam bila u kupovini. Filc + žica za nakit + vruće ljepilo. I tako je bilo, prerezala sam prvo po dužini list filca i zalijepila ga na sredini, zatim smo ga još jednom po dužini presavinule i zalijepile vrućim ljepilom. Tako smo u sredini dobili rupu kroz koju smo provukli žicu. Pronašla sam u TEDi-ju deblju žicu omotanu koncem i pokazala se kao odlično rješenje. 

Lišće smo lijepile na filc s vanjske strane prema sredini i na kraju ih pošpricale lakom za kosu.

Da ne morate na popravni kao ja

Ne oblikujte krunu dan prije nošenja, već ostavite sve ispod neke teže knjige, kako se lišće ne bi savinulo dok se suši.

Za potpuni jesenski doživljaj

Neizostavan dio jesenske svečanosti je hrana. Nema boljeg od jesenskih plodova koje djeca sama uberu. Zato je odlično ako možete ubrati nešto u svom vrtu ili otići kamo na selo i priuštiti djeci da dožive jesensku berbu. Iako nismo bili u berbi ove godine, prilikom izleta po Zagorju pokazale smo im Lina i ja kako je povješana kukuruza i polje puno bundeva. 

Opremili smo košarice voćem i povrćem

Jesenske košarice mogu biti izvor proučavanja boja, tekstura, veličina, oblika i zapravo polazište za aktivnosti kroz nekoliko dana. Možete od voća napraviti sok ili salatu, rezati i degustirati. S Galadriel je lako degustirati, ona će sve probati, dok Vendi već po boji zna da nešto ne voli i ne pada joj na pamet probati.

Za potpuni doživljaj princeze jeseni trebaju i plašt

Budući da muhare nismo mogle ponijeti, obećala sam im da ćemo ih napraviti. Na kraju sam ih ja sama izrezivala u onom dijelu priprema rpreme za jesensku svečanost kad su obje odlučile čitati slikovnice i odmoriti od lijepljenja i izrezivanja. 

I tako je u naletu inspiracije nastao plašt

Kad je već svečanost, neka bude svečano! I zato sam, kako to biva, u zadnji čas dobila još malo inspiracije za izradu plašta i na njega sam nalijepila sve muhare koje sam izradila. Iskoristila sam malo tila u zelenoj i smeđoj boji te vrpcu koja mi je ostala od nekog starog poklona. Sve sam osigurala vrućim ljepilom i tri puta se uspjela opeći tako da ovaj tekst tipkam bez malog prsta koji stoji u zraku s velikim mjehurom na jagodici. 

S jedne strane sam ja, s druge one i sabotaža

Imale su ideju na jutro jesenske svečanosti odugovlačiti sa spremanjem. Između nas je bio Mato koji je pokušavao okrenuti sve na šalu i umiriti mene koja sam bila na granici da planem i počnem naređivati. 

Na kraju su se uhvatile za ruku i otišle u vrtić

Ipak nakon pregovora, kako to s djecom biva, prebacio se program odjednom i sve je bilo kao da me nisu ni pokušale sabotirati. Obule su se i krenuli smo u vrtić. 

Izrada je jednostavna, a materijali nude pregršt aktivnosti

Danas ćemo nakon vrtića nastaviti s jesenskom svečanošću kod kuće pa ću im dati da izaberu samo jednu voćku i naslikaju je. Na kraju, očistit ćemo ili narezati voćku koju izaberu i servirati je nakon večere.

Kruna od lišča