Veljača i zabavna događanja

Napokon smo na kraju ovog beskrajnog mjeseca. Ma da, vama s djecom ne može ništa biti beskrajno. Ok, može, onih pet beskrajnih minuta sudjelovanja u nekoj njihovoj igri, ali vrijeme i pojam dovoljno vremena postaju poprilično smiješni. No, veljača nam već sad najavljuje vrlo zabavnu godinu u Zagrebu i mi se tome jako veselimo. Nažalost, vrijeme nam nekada prebrzo ide i ne stignemo posjetiti sve što nam je na listi želja tijekom mjeseca. Ali, svaki si mjesec sastavimo okvirnu listu želja i onda što ne uspijemo posjetiti, ako je moguće prebacimo na idući mjesec.

Ono što vam možemo reći

Naše su preporuke iskrene i preporučit ćemo vam ono što nam se stvarno svidjelo, dojmilo i što smo sami isprobali ili posjetili. Tako da, naše će preporuke biti napisane na našim osobnim doživljajima i iskustvima, dakle, skroz subjektivno. 😉

U dječjim kazalištima

Bogat je repertoar u dječjim kazalištima tijekom veljače. U Zagrebačkom kazalištu lutaka možete pogledati Macu papučaricu, Ježevu kućicu i Heidi koja je najnovija predstava na repertoaru kazališta. A koje su naše najdraže predstave i koje ne biste trebali propustiti, pročitajte ovdje. U Žaru ptica su predstave za nešto veću djecu, dok je na Maloj sceni isto vrlo raznolik repertoar, a nama je najdraža predstava s trenutnog repertoara Priča o bojama. Mala scena je uvijek dobar odabir za mlađu djecu i djecu koju prvi put vodite u kazalište. Naime, predvorje je prilagođeno djeci, a tijekom predstave djeca se bez problema mogu kretati po gledalištu, što vam s druge strane, u Kazalištu lutaka brane. Također, u Trešnji možete pogledati njihovu verziju Ježeve kućice, a za mlađi uzrast naša je odabir I opet… Miffy.

Ozbiljno kazalište za male kritičare i ljubitelje umjetnosti

Vještica Hillary i uvrijeđeni kontrabas nisu na rasporedu u Veljači, ali već sad rezervirajte ulaznice za ožujak jert se prikazuje više puta.

Ipak, ako u kući imate djecu koja vole balet, balerine, haljine od tila i papučice – krajem mjeseca na sceni HNK na rasporedu je bijeli balet Giselle i nakon razigranog prvog čina, drugi je u potpunosti bijeli, mističan i magičan. Ovaj čarobni balet rasplesat će svako dijete koje voli balet.

Izložbe – muzeji i galerije

Ako poželite dijete izvesti na ozbiljnu izložbu

Naš je prijedlog HDLU – Dom hrvatskih likovnih umjetnika ili popularno, Džamija. U tijeku su dvije izložbe unutar galerije Prsten – Okrhak memorija II – Gordane Špoljar Andrašić, a u Galeriji Bačva Ljubav na posljednji pogled/Novac je vječan a ljudski život je prolazan. Zašto HDLU? Unutar Doma hrvatskih umjetnika jednostavno je kretanje, znate da vam se djeca neće izgubiti, bit će im vrlo zanimljivo jer se mogu kretati u krug – osobito u galeriji prsten gdje je zanimljivo pogledati prema dolje. I naravno, ne zaboravite pogledati prema gore. 😉

Muzej čokolade

I malima i velikima bit će zanimljiv posjet muzeju čokolade. Osim što se o čokoladi može štošta zanimljivo doznati, možete je i isprobati pa će biti slatko oku i nepcu. Inače, muzej čokolade stavili smo ovaj mjesec u naš planer pa ćemo u jednoj objavi detaljnije popratiti posjet i doživljaje iz svijeta čokolade.

Nas su još oduševili, a i njih dvije su se zabavile u posjetima:

Knjižnica Dubrava

Prvi odlazak na izložbu može biti, onako, spontan i usput. Naime, ako planirate otići s djetetom do knjižnice posuditi slikovnice ili knjige, do 11. veljače postavljena je izložba polaznika dječjeg vrtića Bukovac.

Besplatni razgled grada 18.2.2023.

Ove godine povodom Međunarodnog dana vodiča, Društvo turističkih vodiča grada Zagreba organizira besplatne razglede grada. Budite turisti jedan dan s djecom u Zagrebu. Nije bitno jeste li iz Zagreba ili ste u Zagrebu stvarno samo turistički.

Zabavna strana povijesti – razgled za djecu od pet do 12 godina

Polazak je s Trga bana Jelačića “gdje dva vuka vrebaju konja Emira, a bog Merkur kontorlira trgovanje, preko Bogovićeve, pa do Gornjeg grada uz Kulu Lotršćak s koje se dobro vide i lopovi i osvajači…” Veselu i zabavnu šetnju gradom predvodi Mirjana Kovačić a za šetnju se možete prijaviti na mirjana.kovacic3@gmail.com

Sajmovi

Odlazak na sajam ima posebnu čar i ja se sjećam svojh odlazaka s tatom na sajmove na Velesajmu ili na Hrelić. Išli smo nekoliko puta godišnje, ali to mi je uvijek bio doživljaj.

Zagreb music fair 4.-6.2. Hala (Heinzlova 96a)

Ako su vaša djeca motivirana za sviranje ili planirate na jesen upis u glazbenu školu, ovaj je sajam pravo mjesto za vas. Naime, tu možete nabaviti rabljene instrumente kakvi će vam za početak školovanja biti i više nego li dovoljni.

Britanac

Četvrtkom na britancu možete pronaći keramiku, porculan, staklo i nakit pa možda nije najuzbudljivija opcija povesti manju djecu koja vole voditi svoju politiku, a kontra vaše. Dok, petkom je tamo Liberplac – sajam rabljenih knjiga i tu se zaista svašta zanimljivo može uloviti.

Žive slike Muzej grada Zagreba 18. i 19.2 u 11 sati

Ovo zanimljivo događanje organizirano je u Muzeju grada Zagreba uzastopno preko 20 godina i sjećam se jednog svog odlaska na “Žive slike” u srednjoj školi. Ove godine vodimo Vendi i Galadriel. Iako su same priče zanimljivije većoj djeci i odraslima, kostimi će sigurno oduševiti i najmlađe. A, kako stoji na stranici muzeja: “ Žive slike organizirane su po uzoru na slično događanje priređivano krajem 19. stoljeća u Zagrebu, a najpoznatije su bile u palači obitelji Vraniczany. Djelatnici Muzeja grada Zagreba, kolege i prijatelji Muzeja kostimiraju se u likove iz prošlosti. Posjetiteljima u prvom licu govore o sebi, o povijesti grada i vremenu u kojem su živjeli.” Više informacija možete pronaći na stranicama muzeja.

Praznici za sve nas koji ne skijamo, ne volimo snijeg i ne priznamo ništa ispod +25°C.

Iako se trudim imati pozitivan stav prema svim godišnjim dobima pred njima dvjema, zimu ne volim i neću je voljeti. Prestale smo se voljeti tamo negdje u osnovnoj školi kad sam shvatila da i nije neki gušt biti mokar, brisati mokre cipele, sušiti mokru zimsku odjeću… Volim klizanje i to je sve od zimskih sportova. Na skije nisam nikada stala, niti neću i uopće me ne prilvači ideja vučenja hladnih i mokrih skija, obuvanja pancerica, stavljanja kacige, rukavica i ostale opreme i spuštanje po snijegu. I tako u krug.

Sanjkanje je donekle prihvatljivo iako i ono uključuje previše hladnoće i mokre odjeće koja se mora sušiti pa ćemo to odraditi nekoliko puta tijekom ove zime, čisto zbog doživljala. No, zato sam ja tu da bih vam  preporučila manje mokre i hladne aktivnosti kad vas usred veljače, ničim izazvani, snađu zimski školski praznici pt. II.

Aktivnosti za djecu

  • Artionica Klovićevi dvori Radionice u Klovićevim dvorima za djecu od šest do 12 godina održavaju se svaku subotu, a više informacija možete saznati na službenoj stranici galerije ili artionica@gkd.hr
  • Egzotične subote u Zoološkom  “Dok zima pokazuje svoje zube, edukatori Zoološkog vrta Grada Zagreba posjetitelje potiču na upoznavanje životinja koje snježne pahulje slabo poznaju ili uopće ne poznaju. Zbog toga se subotama do kraja veljače u Tropskoj kući održava program naziva Egzotična subota. Svaka će subota imati drugu temu, a u edukativnom će kutku posjetitelji moći proučavati i s temom povezane preparate.”
  • Omart radionice nude pregršt likovnih i kreativnih radionica te posebne pakete za vrijeme praznika.
  • Ekološka renesansa – prva subota u mjesecu na Ribnjaku je rezervirana za ekološku renesansu – kroz kreativne i zabavne radionice polaznici mogu naučiti nešto novo o ekologiji.

Što se tiče fašnika, samo dobro poznajem krafne – ali i znam gdje su karnevali u okolici Zagreba

No, ako imate priliku, svakako preporučamo da skoknete na Riječki karneval. Dječja povorka na rasporedu je u subotu, 4.2. – ta je, svakako, najveselija i najraspjevanija.

  • Sesvetski fašnik održava se 19.2. od 11 na Trgu Dragutina Domjanića.
  • Dugoselski fašnik održava se u Dugom selu 12., 17. i 19.2.
  • Pisarovina ima svoje Dječje maškare 17.2. na Trgu Stjepana Radića.
  • Samoborski fašnik Hokus pokus Eurekus održava se 10.-21. u centru Samobora.
  • Sveta nedjelja održava 18. od 11 Svetonedjeljski fašnik.
  • Sveti Ivan Zelina 18.2. u 12 ŠRC Zelina – Zelinski dječji fašnik.