kruna za sirenu

Maska i maskiranje i kostimi

Ove smo se godine odlučili dobro provesti za maškare i napraviti kostim kod kuće. One članove obitelji koji ne vole krafne ćemo zamaskirati, a mi ostali, uživat ćemo u krafnama. Dakle, Vendi se maskira, mi ostali jedemo krafne. Zato, oko njenog smo kostima sastavili priču.

Sama je odabrala

Prvotno oduševljenje Disneyevim crtićem Wayana ili Moana bio toliko velik, da je već prije pola godine odabrala što će biti za maškare. No, s vremenom, ostali smo na morskoj temi, ali i zaronili ispod površine i od Wayane došli do sirene. 

Odgojiteljica kao motivatorica

Naša draga odgojiteljica iz vrtića potaknula nas je da sami izradimo masku. Osim što smo imali zadatak za vrtić napraviti maske od materijala po želji s četiri osnovne emocije, potaknula nas je da i maske za poklade budu kućne radinosti. 

Kupovna maska je uvijek dobro rješenje

Ako nemate vremena, volje i ideja, jednostavnija i povoljnija opcija su kupovne maske i kostimi. Ima ih posvuda i možete biti sigurni da ćete i u zadnji čas nešto pronaći. Ja još uvijek pamtim svoje prve maškare u vrtiću, imala sam četiri ili pet godina. U to vrijeme ponuda nije bila kao danas. I, sjećam se kako smo teta i ja obišle nekoliko trgovina na Aveniji Dubrava i bile su samo neke strašne maske i čudovišta. Na kraju smo nešto improvizirali, imala sam nekakvu kapu s propelerom i malo su me našminkali. Danas je jednostavnije, izbor je velik i svatko može izaći zamaskiran iz trgovine. 

Ideja i priča o kostimu

Ako imate viška ideja, dobro ih je tijekom godine zapisati jer što su maškare bliže, to su ideje bljeđe. Pitajte me otkud mi to. Imala sam pregršt ideja prošle godine, tijekom godine. I, da sad Vendi nije imala, okvirno, ideju što bi bila, vjerojatno bih bila u kreativnoj blokadi.

Kako smo napravili masku?

Sirena mora biti praktična, a opet mora biti sirena – to mi je bila početna ideja. A, onda smo nastavili priču o problemima s kojima se more danas suočava – plastika i još malo plastike. Zato, imat ćemo sirenu koja će sa sobom nositi poruku o problemu plastike i potrebi očuvanja mora.

Što nam je od materijala trebalo?

  • Filc
  • Mossogummi
  • Vruće ljepilo
  • Škare
  • Keper traka
  • Krep papir
  • Mrežasta vrećica
  • Školjke
  • Stiropor

Vrijeme izrade: sat vremena

Rep za sirenu

Koristili smo plavi filc, kupili smo onaj na metre i izrezali u obliku repa. Na njega smo lijepili mossogummi šljokičasti koji predstavlja ljuskice. Najviše je vremena oduzelo izrezivanje i lijepljenje ljuskica. Rep smo također napravili od sjajnog papira, odnosno, nalijepili ga na filc.

Rep se veže pomoću keper trake koja je zalijepljena za filc. Bitno je uzeti tvrđi filc, ali opet ne pretvrdi kako bi čvrsto stajao, ali opet bio savitljiv. 

Prednju stranu suknjice

Napravili smo od trakica i svi smo se zabavljali, jedan reže, drugi lijepi, treći se opeče vrućim ljepilom… I, nakon svega, shvatila sam da je Vendi bilo dosta DIY akcije jer, kad je došlo vrijeme da proba kostim, rekla je: “Ma, budem, drugi put.”

Ispuhalo se oduševljenje

Prvotno oduševljenje je hlapilo jer je sama izrada za njene pojmove dugo trajala. No, bilo je lakše kad je prespavala. Ujutro ju je dočekala mreža koja se oblači poput majice sa školjkicama po sebi. To sam dovršila dok su svi odustali od izrade u miru i tišini. I opekla se vrućim ljepilom kao nikada. 

Za mrežu-majicu poslužila je mrežasta vrećica, a školjkice? Tko ih nema u kućnoj arhivi? Ako nemate ili ih ne želite koristiti, mogu se kupiti na kilograme u hobby trgovinama.

Još jedna mreža poslužit će kao mreža u kojoj sirena nosi poruku u plastičnoj boci. Iskoristit ćemo staru plastičnu bocu koju smo uronili u vruću vodu da bi izgledala “razrađeno” i u nju smo ubacili papirić s porukom. Također, u mrežu smo “ulovili” nekoliko ribica koje smo izradili od filca i napunili vatom, a alge smo napravili od krep papira.

Okrunjena sirena

Za kraj, sireni smo dodali krunu – kamen – stiropor obojen u sivo-srebrnu na koji su nalijepljene školjke i perlice. 

A kako kostim izgleda kad se obuče?
Pa… Za nekoliko dana ćete saznati. ?

rep sirene