Umjetnost, slikovnice  i djeca

Baš kao što je Maria Montessori smatrala, umjetnost treba biti dostupna djeci svakodnevno. Umjetnost ne bi trebala biti rezervirana za odabrane, niti prisutna samo povremeno. I, sve ideje Montessori pristupa odgoju, danas vrlo jednostavno i povoljno možemo provoditi kod kuće. Svoj dom možete pretvoriti u galeriju, koncertnu dvoranu ili kazalište i to u nekoliko koraka.

Umjetnost nam širi vidike i inspirira nas

Što rade vaša djeca kad ih dovedete kući iz kazališta? – Glume, oponašaju ono što su vidjeli i još jednom proživljavaju predstavu. Tako barem njih dvije rade, ako ne zaspe odmah pa sanjaju predstavu. Isto tako, kad dođu s izložbe, slikaju i objašnjavaju kako su naslikale ono što su vidjele – zapravo, to čini Vendi, a Galadriel uči od nje i slijedi ju u tome. Isto tako, volim im povremeno ubaciti, između Baby Sharka i Medo bere jagode, neki valcer ili polku, etidu ili preludij. I kad inzistiraju da prebacim, kažem da sad slušamo po mom izboru, a onda ćemo opet po njihovom.

Marša ili marš? Radecki!

Jednom smo ili dvaput slušali Radecki marš, nekada davno, prije više mjeseci. I u nedjelju nam se u vrijeme vožnje, dok sam puštala glazbu na mobitelu, ubacila reklama s pozadinom Radecki marša. Vendi je ispalila kao iz topa: “Mama, to je ona Marša! Ja ti to baš volim” I tako smo od Maše, preko marša, došli do Marše koju je prepoznala i zaključila da voli. Na kraju me je Maršu tražila da joj još jednom pustim kad smo stigle kući.

Umjetnost kroz knjige

Osim fizičkim odlaskom na mjesta na kojima živi umjetnost, poput kazališta, muzeja i galerija, umjetnost se može i doživjeti kroz knjige. Odnosno, ona vrlo živopisno živi u slikovnicama. Ovo su, po nama, najbolja izdanja u kojima se dijete može susresti sa svijetom umjetnosti.

Glazba

Danas je glazba dostupna svakom u nekoliko poteza. Dovoljno je imati neki pametni uređaj kraj sebe i vezu za internet. Ipak, ne mora se glazba samo slušati, o glazbi se može puno naučiti i čuti iz knjiga i slikovnica.
Ova je slikovnica odličan početak za upoznavanje s glazbom – Glazbeno iznenađenje

Mali Chopin inspirativna je slikovnica kako je Fredryk Chopin postao veliki skladatelj.

Slikovnice iz serijala Orkestar priča priču oživljava ulomke iz glazbenih i baletnih djela.
Karneval životinja 

Trnoružica

Četiri godišnja doba

I za nešto veću djecu, malo ozbiljnija knjiga i uvod u teoriju glazbe. Ovo bih svakako preporučila onima koji razmišljaju o glazbenoj 
Najzabavnija i najinteraktivnija je orkestar priča priču Učim svirati – uz pomoć koje dijete može odsvirati svoje prve glazbene ulomke.

Likovna umjetnost

Osim u galerijama i muzejima, likovna umjetnost može živjeti u vašem domu. Ako imate papira, boje i prstiće koji imaju malo volje ili znatiželje, imate umjetnika u nastajanju. No, danas su nam i najveća djela dostupna online pa ih možemo pogledati s nekoliko klikova. Osim toga, možete kod kuće napraviti izložbu djela vašeg djeteta pa dočarati kako to izgleda na izložbi. Ili, možete ispisati nekoliko remek djela preuzetih s interneta i tako napraviti kućnu izložbu. Odnosno, omogućiti djetetu da upozna najveća djela svjetske likovne umjetnosti kod kuće.

Također, tu su slikovnice o likovnoj umjetnosti

Prije svega, djeca mogu upoznati Kako muzej živi kroz ovu jednostavnu i živopisnu slikovnicu
Također, može se kroz listove slikovnica upoznati s najvećim umjetničkim slikama.

Isto tako, dijete možete upoznati s osnovnim pojmovima likovne umjetnosti kroz razigranu slikovnicu domaćih autorica. 
I na kraju, nama najdraže interaktvine su slikovnice
Mali van Gogh i Mali Monet

Plesna umjetnost

Vodite djecu na plesne predstave, plešite, potičite ih na pokret kad god možete. Ples je, po meni, nešto najljepše što tijelo i duh mogu doživjeti. I ne, ne mora dijete biti rođeno ili talentirano za ples, imati ritma prirodno ili biti gipko. Nije ples rezerviran samo za djevojčice. Jednostavno, pustite svako dijete da pleše i doživi glazbu kroz plesni pokret.

Ovo su naše tri najdraže slikovnice o plesu i plesnoj umjetnosti

Plesovi svijeta

Orkestar priča priče – Labuđe jezero

Orkestar priča priču – Orašar

Književnost

Kad smo kod umjetnosti, spomenut ćemo i književnost. Osobito prozu. Naša književnost zaista ima lijepih djela. I, osim pjesama za djecu, mi volimo tu i tamo ubaciti koju ozbiljniju stvar poput Voćke poslije kiše. Zašto? Pa, zato što smo primijetili kako baš ovakvi ozbiljni razigrani stihovi privlače njihovu pažnju. I, zapravo, teško je ponekad odvojiti je li neka pjesma za samo za djecu ili samo za odrasle. Mislim da je Voćka poslije kiše jedna univerzalna pjesma koju mogu iznova slušati, doživljavati i proživljavati različiti naraštaji. I svatko je drukčije doživljava.

Kako ste je vi doživjeli?

Pa čak i vi, sjetite se kad ste je pročitali u srednjoj školi i pročitajte je i danas – doživjet ćete je drukčije. Ili, možda ćete ju doživjeti i proživjeti po prvi puta. No, naša književnost ostavila je velike ljude kroz povijest i velika djela. A jedan od njih sigurno je Ivan Gundulić. Njegovu ste himnu slobodi sigurno znali napamet, a možda je i još znate, a učit će je i oni jednog dana. Zašto im ne predstaviti Gundulića već danas, dok su još mali i drukčije razumiju stvari nego li će ih razumjeti za 10, 15 ili 20 godina?

Kazalište

Idite u kazalište kad možete, napravite kazalište kod kuće kad možete, igrajte se, glumite, oponašajte. Igranje uloga iznimno je bitno za razvoj moždanih vijuga. Jedan ozbiljni Shakespeare, predstavljen je na živopisan način predškolcima u ovoj divnoj slikovnici. Svakako je probajte nabaviti.