U poljima Lavande

Već si nekoliko godina priželjkujem otići u polja lavande i konačno sam ovaj izlet stavila na popis doživljaja koji dolaze na red ovo ljeto. Imam u životu dosta popisa, no, postali su neupotrebljivi i podložni promjenama otkako mi njih dvije upravljaju vremenom i životom. Napokon, stvari su se poklopile. Trebalo je isplanirati ljetovanje u Istri i to najkasnije početkom srpnja. Nisam isprva planirala ljetovanje po odlasku u polja lavande, ali kad se sve iskristaliziralo, znala sam da ću nam odlazak u lavandu staviti u raspored izleta.

Aktivan odmor

Nas smo dvoje savršena ravnoteža za njih dvije. Dok bih ja svaki dan išla nekamo, Mato bi rado, konačno, na godišnjem predahnuo. Tako da, balansiramo. No, ovog puta smo imale babinjak ljetovanje, a Lina i ja imamo gotovo identične ideje i poprilično intenzivan tempo i zato su cure imale samo aktivan odmor. I, ako se Vendi pita, to je skroz u redu, a Galadriel se još uvijek može izvući na nošenje pa kad joj treba predah, mamine su ruke tu.

Prvi put u Rapcu

Kao što rekoh, prioriteti su se dosta promijenili dolaskom njih dvije. Odlazak na odmor nije odmaranje, već velika aktivnost. No, kad je to već tako, ta se aktivnost može osmisliti tako da bude ispunjena sadržajima i iskustvom. Zato, uvijek se šalim, ali i na pola govorim istinu, kako jedva čekam da dođem na posao da se malo odmorim. Jednostavno, nakon tjedan dana jurnjave, skakanja, trčanja, bivanja na oprezu 24 sata dnevno, odem na posao, sjednem, odrađujem svoje zadatke i slušam samo zvuk tipkovnice. Baš dođe kao preporod za um i tijelo.

Prioriteti kod odabira ljetovanja

U ovoj mlađoj dobi djeci more nije preveliki hit. Odnosno, kupanje u moru. Barem je takva situacija kod nas. More je u redu za bacanje kamenčića i brčkanje u plićaku, ali čim krenu valovi, postaje nam previše. Vendi je izjavila kako joj je more prestrašno i izabrala hotelski bazen umjesto plaže.

Zato sam kod odabira gledala da nam maksimalno olakšam

Odabrale smo Rabac jer hotel ima parking (besplatni), tri su obroka uključena u cijenu: doručak, rani ručak (do 13) i večera. Također, među prioritetima je bila dovoljna količina hladovine. Isto tako, računali smo da nam treba hotelski bazen, jer osim što im je more strašno, gužva ili meduze u moru mogu biti faktor koji nam ozbiljno ograničava kupanje. Iako smo kao prvu opciju imale jedan od naših prekrasnih otoka, ipak smo se odlučile za obalu jer nismo vezane rasporedom brodskih linija. Na kraju, presudilo je to što je vožnja do Rapca jednostavna i relativno je blizu, a s manjom djecom treba napraviti barem dvije pauze i još računati na neplanirane zastoje i gužve.

Apartman ili hotel

Kad sam kalkulirala, boravak u apartmanu uključuje ili jedenje po restoranima ili samostalno pripremanje obroka, odlazak u trgovinu po gotovu hranu i sl. Nakon toga, naravno, čišćenje i pospremanje. S druge strane, odlazak u hotel s polupansionom ili ovom verzijom koju smo mi izabrale pa imale tri obroka dnevno, luksuz je koji se u svakom slučaju isplati. I, na kraju, kad napravite procjenu troškova, odlazak u hotel s malom djecom ispadne, uz sve, povoljniji od odlaska u apartman.

Zato smo se odlučile za jedan od Valamarovih hotela u Rapcu

I nakon svega, mogu reći da ćete nas u Rapcu naći i iduće ljeto. Nego, vratimo se mi lavandi. OPG Pekici bavi se uzgojem lavande, na izletištu je i mali restoran s domaćom hranom.

Kako se odmor bližio kraju, tako su naše baterije bile praznije

Odmah smo posjet izletištu isplanirale za vikend, dan, dva prije povratka u Zagreb. Kad smo kontaktirali OPG, rekli su nam da nemaju preveliku gužvu i da je u redu taj vikend doći u bilo kojem od ponuđenih termina. Inače, ture su raspoređene po grupama i obilazak traje dva sata.

Iako smo, nadobudno, planirale na jutarnju turu

Na kraju smo otišle na popodnevnu. Jer, pogađate, to jutro smo prespavale. I ne zna se tko je bio umorniji, one ili nas dvije.

Vjerovale smo Kartama

Ali smo zaboravile računati na moguće prepreke. Naravno, nakon 101. zavoja, Galadrieli je bilo zlo, Vendi je morala kakati i tako se putovanje malo oduljilo. Pogotovo kad voziš nekim potpuno nepoznatim putem, onda ti se čini još dulje. Kako sam unazad dvije godine iz nekog nepoznatog razloga počela doživljavati užasan stres kad vozim po uzbrdicama i lošim cestama, unaprijed sve istražim. Do izletišta Pekici je cesta skroz u redu pa nisam trebala posebnu psihičku pripremu. Otprilike 45 minuta prema kartama, trajalo je u našem slučaju malo više od sat vremena. No, došle smo točno na vrijeme.

Šetnja do polja pa šetnja od polja

I kad misliš da ti je sat i pol dovoljno za fotkanje u lavandi, upoznaš mene i moju Linu i shvatiš kako nam još dvaput toliko ne bi bilo previše. Možda je Provansa vaša prva asocijacija kad vam netko kaže polje lavande, ali tamo ne možete ući u pravi pravcati kažun, niti piti domaći sok od lavande i bazge. Istra je posebna, trebate je doživjeti.

Predvečer, kad umor raste, a raspoloženje hlapi

Njih su se dvije intenzivno zabavljale u kažunu, no nije im se svidjela ideja kako moraju pričekati red na ljuljačku. Naime, u polju je velika ljuljačka na kojoj su se svi, naravno, poželjeli fotkati, a njih su dvije bile najmlađe na turi i imale su potpuno drukčiji plan s tom ljuljačkom.

Ponesite hranu i vodu

Računajte da će vam dva sata proći u šetnji, razgledavanju i da će, ako ste tamo u sezoni lavande, biti vruće. Mi smo imale pripremljene grickalice i dosta vode i stvarno nam je dobro došlo, pogotovo za njih. One su već pred kraj bile umorne, ali dobro su se držale.

Večera na izletištu

Nismo računale kako moramo rezervirati stol za večeru, ali kako su već imali najavljenu veću grupu na večeri, tako su nam iskreno rekli da ćemo na hranu, ako je naručimo, čekati četrdesetak minuta.

Pogledale smo se i znale da to baš neće biti izvedivo

Prošlo je osam i ako ćemo čekati hranu, mogao bi biti kaos. Zato smo naručile samo sok od lavande i od bazge i odlučile hranu nabaviti putem do hotela. Sirup od lavande i sirup od bazge nešto je što ne smijete zaboraviti probati na izletištu Pekici. Nakon dvosatne šetnje, baš nam je godio pa se povratak u hotel činio mnogo kraći od putovanja do izletišta.

Osim lavande

Djeci, možda, nije zanimljiva lavanda kao mamama i tetama, ali neće im biti dosadno. Trčkaranje kroz lavandu njima je bilo zanimljivo iako morate biti na oprezu zbog bumbara i osa koji su jako aktivni. Vendi je prošlog ljeta u bakinom vrtu imala bliski susret s osom koja ju je ubola ravno u oko i to baš kod grma lavande pa još pamti taj trenutak i nije baš bila oduševljena idejom trčanja kroz lavandu, poput Galadriel. Kažun im je bio jako zanimljiv, idealan za njih, ulazile su i trčale oko njega.

Životinje usput

Naišle smo na kokoši putem do polja, vidjele magarca i ovce usput. Naravno, ako biste Vendi pitali gdje smo išli, vjerojatno bi selektivno rekla da smo išli vidjeti koke, magarce i ovce. I, možda bi spomenula kažun.

Ja sam svoju želju ispunila

Nekada, i mame moraju ispuniti svoje želje, zar ne? A one će za uspomenu imati foke s ljuljačke i iz kažunčića.