Izlet u Labin s djecom

Ako Boravite u Rapcu, Labin vam je nadohvat ruke. Osim toga, Istra je idealna za jednodnevne izlete, osobito s djecom. Trčkaranje po uskim uličicama, istraživanje, uspinjanje i spuštanje po stepenicama zabava je kad vam treba predah od plaže ili ako plaža nije opcija. 

Pogled na Labin

Kako nam je s hotelskog balkona pogled pucao na Labin, tako nam nije bio problem razigrati Vendinu maštu o izletu do tamo. Mislile smo, skoknut ćemo do Labina na sat, dva. Na kraju, provele smo pola dana istražujući ovaj prekrasni istarski gradić.

Idemo ujutro, da izbjegnemo vrućinu

Odmah smo se nakon doručka otputile prema Labinu s ciljem da oko 12.30 još stignemo na ručak. Nismo imale precizan plan, i dobro da nismo jer je ispalo bolje nego li bi bilo da smo planirale. 

Idemo u đir, nek’ nas noge nose

Uske uličice, stepenice, crkvica i cvijeće na svakom uglu. Kad smo došle do labinskog muzeja, Vendi je malo zastala, provirila, a mi smo je malo požurivale. No, ona je inzistirala da uđemo. I, moram priznati, to joj je bila najbolja želja na ovom ljetovanju. Najbolja stvar u labinskom muzeju je rudnik. Provlačenje kroz uske i niske prolaze u podzemlju zgrade pravi je doživljaj. Stavile smo kacige, kao pravi rudari i spustile se u podzemlje. 

U prizemlju je također nekoliko zanimljivih izložaka

A njima dvjema je također bilo zanimljivo na katu u jednoj sobici u kojoj možete čuti kako zvuči pojedini istarski tradicionalni instrument te čuti tradicionalnu istarsku pjesmu. Na ostatku postava, još će se trebati poraditi, ali ulaznica je tek nekoliko eura pa se isplati obilazak samo s rudnikom.

Istarski su gradići idealni za prošetati nožice

Izgubile smo još dosta vremena šećući uličicama, a onda smo otkrile parkić, točno ispod zvonika. No, već je sunce ozbiljno upeklo pa smo postigle dogovor s njima da u parkiću samo kratko predahnemo i nisu se previše bunile jer su već bile gladne, a mi smo još jutros obećale i slatkač i pizzu.

Nakon parkića, još jedna stanica

I, krenule smo prema pizzeriji, jer hotelski je ručak odavno prošao, a sve spakirane grickalice, odavno su presušile. No, onda nam se na putu našao ulaz u zvonik. Simpatičan gospodin koji radi na ulazu, rekao nam je da pričekamo jer je jedna grupa već bila na zvoniku. 

Kao i svaki zvonik

Uspon nije jednostavan, ali obje su to dobro podnijele. Vendi se po silasku malo švercala i nagovorila tetu Linu da je nosi, a ja sam odozgo ponavljala neka je spusti jer nije Vendi više perolaka kategorija, no nisu me slušale, ni Lina, ni Vendi.

Pogled sa zvonika

Pravi doživljaj bilo je kvrckanje u zvono, ono veliko zvono koje su nekoliko minuta prije čule kako zvoni, dok smo se igrale u parkiću, sad su imale priliku dotaknuti. Pogled za vedra dana pruža se daleko na Labin i okolicu i prema moru. Doživljaj je jedinstven i smatram da je svaki uspon na zvonik poseban doživljaj. Sjećam se svog djetinjstva na Rabu i uspona na rapski zvonik. Uvijek mi je taj uspon djelovao pomalo zastrašujuće, ali kad si gore, sve oko tebe izgleda odjednom maleno, poput Lego kockica.

Zaokružile smo izlet pizzom u pizzeriji Rumore, a neki su i zaspali

Nisam ih već dugo vidjela da tako nezaustavljivo jedu. Pogotovo ne pizzu, koja, ako imaju izbora, nije njihov prvi odabir. Inzistirale su na igranju kod fontane po povratku prema autu, ali kako smo već dugo bile na suncu, nismo se zadržavale. Jedan od najboljih ulova ove sezone, odnosno još u proljeće bila je tanka pamučna odjeća dugih rukava u H&M-u, koju u ljetnoj sezoni više nisu imali. Navukla sam im majice, stavila naočale i šeširiće i krenula prema autu.

Od pizzerije do parkinga

Ručak ih je omamio pa smo polako hodale prema parkingu, no Galadriel je rekla da više ne može i odlučila sam je ponijeti. Kako sam je ja primila, tako je ona naslonila glavu na moje rame i zaspala. 

Oduševljene Labinom

Već planiramo neke nove izlete po Istri za hladnije dane.