Kazalište broj jedan – ako pitate Vendi

Nakon što smo pogledali više od pola repertoara u Zagrebačkom kazalištu lutaka  i moramo priznati kako nam je od svih kazališta u kojem smo bili ono trenutno najdraže i u njemu smo najčešće bili. Osim Kazališta lutaka, u Zagrebu je još nekoliko dječjih kazališta, Trešnja, Žar ptica, Mala scena i kazalište Dubrava. Zato, odlučili smo izdvojiti predstave koje su nam se najviše svidjele. Doduše, prvenstvo odabira dala sam Vendi jer ipak ih je ona birala, pomno gledala i rado komentirala.

Ako mene pitate

Odlazak na kazališne predstave iznimno je koristan. Osim što se djeca upoznaju s prostorom kazališta, razvijaju dobre navike koje mogu primjenjivati i kasnije u životu i ne samo u kazalištu već i u kinu, školi i slično. Primjerice, uče da je dobro doći u kazalište malo ranije, ostaviti kapute i jakne u garderobi, otići na toalet prije, a ne za vrijeme predstave. Isto tako, uče pravila dobrog ponašanja – za vrijeme predstave sjedimo na svom mjestu, ne pričamo i sl.

Maca papučarica

Maca papučarica jedna je od prvih predstava koje smo pogledali. Pogledali smo je više puta, ako ćemo biti iskreno. Prvi put Vendi, Galadriel i ja, drugi put Vendi, Galadriel, Mato i ja, treći put Vendi i Baka, četvrti put Vendi i Mato. Ako pitate Vendi, Macu zna napamet. I slikovnicu zna napamet, a imamo i nekoliko verzija naše Mace papučarice u kojoj Galadriel, Vendi i mi ne pospremimo papuče pa ih tražimo po Medvednici kod Macine kuće.

Maca kao ozbiljan lik u našim životima

Kad ostane nered pred spavanje, pitamo Vendi, što će reći Maca na to. I, za čas, igračke su na svom mjestu. Uglavnom, trenutno smo u fazi kad se Maca ozbiljno doživljava i jako nam dobro pomaže kad se pokuša odgoditi odlazak u krevet ili pospremanje stvari. Maca je baš ostavila dojam na nju i kao predstava, ali i kao slikovnica. Predstava je raspjevana, a macu se s nestrpljenjem iščekuje kroz predstavu. Koliko ju je njena pojava dojmila, govori činjenica da me jednom prilikom, usred predstave u drugom kazalištu, tjedan dana nakon gledanja Mace u ZKL-u pitala: “Hoće tu doći Maca ili je ova predstava obična?”

Vuk i sedam kozlića

Vuka i sedam kozlića pogledala je ravno tri puta od početka ove sezone. Onda znate koliko su Vuk i Mama Koza važni likovi u njenom životu. Toliko, da se i doma igramo vuka i kozlića, kroz igru skrivača, lovice ili kroz priču koju dorađujemo i izmišljamo. Za sad, najbolja nam je Matina verzija u kojem mama koza i tata jarac idu u grad kupiti balzam za usne s jednorogom i Linoladu za palačinke pa ostavljaju kozliće Vendi i Galadriel te još nekoliko njih (po imenima Vendinih prijateljica) kod kuće. I onda dolazi Vuk…
Ili, u drugoj verziji samo tata Mato ide kupiti Linoladu i balzam za usne s jednorogom, a mama peče palačinke. Na kraju ih tata Mato spašava od vuka tako da uzme svoje rukavice za boks i dođe s trenerom pa oni izbace vuka kroz prozor.

Vuk i sedam kozlića, ako pitate mene i baku

Baka i ja smo se složili kako nam je ovo predstava koja nas se najviše dojmila. U njoj se pojavljuju i braća Grimm ili kako vuk iz Like koji dođe na audiciju kaže, braća Grm! Vuk iz Like posebno nas se dojmio. Jedino što nije prošao na audiciji kod braće Grimm iz jednog smiješnog razloga, a zanima vas kojeg? Pa, neću vam otkriti, morat ćete pogledati predstavu.

Medo Đuro

Medo Đuro je trilogija u kojoj saznajemo kako se medo Đuro snalazi u vrtiću, kod zubara i u situaciji kad ne želi spavati. Ovo su vrlo živopisne i poznate teme najmlađima. Osobito nam je zanimljiv bio medo Đuro kod zubara pa smo ga povezali s našim odlaskom zubaru.

Božićna priča

Riječ je o jednoj lijepoj predstavi koja se izvodi sezonski. Gledali smo je ove godine u kombinaciji s djedom Božićnjakom i baš me se dojmila. Vendi je bila malo manje strpljiva tijekom predstave jer je znala da će iza doći Djed Božićnjak pa je ispitivala kad će doći i gdje će ući. Ova je predstava malo ozbiljnije tematike i primjerena je starijoj djeci, ali i odraslima.

Odlazak u kazalište

Kazalište lutaka smješteno je u centru grada pa je i odlazak u kazalište ujedno prilika za odlazak do grada. Ulaznice morate rezervirati. Odnosno, kupiti ih možete preko internetske trgovine ili na blagajni kazališta.

I ne zaboravite, dođite ranije

Ispred kazališta nalazi se kutak s toboganom pa se za lijepa vremena možete zabaviti u dvorištu kazališta. Osim toga, u predvorju je također zanimljivo, izložene su lutke i veeeliki Medo Đuro, kraj kojeg se obvezno morate fotografirati. 😉