Veliki Tabor i đir po Zagorju

Još od završetka našeg ljetovanja s tetom Linom planiramo “izlet za princeze” u jedan od dvoraca Hrvatskog zagorja pa smo tako na putu prema Zagorju odlučile da će ovog puta to biti Veliki tabor. Naime, ni Lina ni ja nismo nikada posjetile Veliki tabor, a ja sam njime fascinirana još nekada od fakulteta kad sam se upoznala sa stvaralaštvom Otona Ivekovića. I onda kad smo prošle godine nas tri posjetile izložbu Otona Ivekovića u Klovićevim dvorima, donijela sam odluku da ćemo ga posjetiti.

Kad smo krenule imale smo puno ideja

Ali, prije svega, dobra je ideja rezervirati stol vikendom u dobrim zagorskim restoranima jer su jednostavno prebukirani. No, mi smo na kraju ugrabile stol u Vili Zelenjak Ventek i baš smo se lijepo pogostile domaćim integralnim krpicama sa zeljem. Ipak, mi smo se odlučile na pomalo avanturistički izlet i krenule bez konkretnog plana na izlet.

Empirej i Bežanec otpadaju

Iako smo se nadale da ćemo moći doći do Empireja, prošetati okolo, fotkati se i otići, vrata su bila zaključana lokotom pa nam je taj plan propao. Produžile smo do Bežaneca, ali i tamo stoji zabrana ulaska. Naime, ako uđete u posjed, aktivira se alarm pa morate platiti kaznu, kako piše na tabli 5000 kuna za deaktivaciju. Dakle, dvorci 2 : princeze 0.

Veliki Tabor

Ne znam jesam li spremna još jednom proživjeti vožnju koju sam proživjela vozeći po Zagorju, ali ako vodite Linu sa sobom, ne dajte joj da navigira. Naime, imala je odličnu ideju dovesti nas do jednog OPG-a, ali nismo provjerile put do tamo, niti je li otvoreno. Došle smo do zatvorenih vrata. Živim još uvijek u uvjerenju da su sve uzbrdice koje sam prošla jednosmjerne. No, kad pogledate na google kartama, tih puteva ni nema ucrtanih. Kakvu smo mi avanturu imale! Šest minuta brda i dolina i neopisivog stresa u drugoj brzini bijelog Citroena. Dakle, kad se vozite Zagorjem sjetite se da su zagorski bregi nešto što se treba doslovno shvatiti.

No, konačno, došle smo na cilj

Veliki je Tabor preuređen prije dvadesetak godina pa nećete pronaći interaktivni postav kao u interpretacijskim centrima koji se uređuju zadnjih godina. Ipak, njih su se dvije odmah dohvatile kotača na velikom bunaru i to im je baš bilo zabavno.

Priča o Veroniki

Iako je kroz prošlo stoljeće legenda o Veroniki Desinić doživjela ovakva i onakva uprizorenja i izdanja, njih se baš nije dojmila. Pokušale smo im je predstaviti kao princezu, ali na kraju im je tamnica bila najveći doživljaj cijelog tog izleta i o “zločestom stričeku” koji je “završio u kazni jer je nekom ukrao igračke” kako je to Vendi interpretirala, ne prestaju pričati.

princeze u Taboru

Mjesto koje ćemo vam preporučiti

Složile smo se, Veliki je tabor odlično mjesto za izlet s djecom jer će se zabaviti i veliki i mali. Prostrano je pa mogu trčkarati, s druge strane, nije natrpano i baš je onoliko koliko dječja koncentracija može obuhvatiti. Osim toga, izlazi se pa se ulazi i tako u krug pa kad vam treba predah od unutarnjeg prostora, izađete i prošećete po terasi ili dvorištu.

Život u krošnjama

Na povratku smo se još zaustavile i prošetale po Stazama kroz krošnje Zelenjak. One su nam se našle na putu prema doma. A budući da smo program imale bez preciznih planova, Park znanosti nam je otpao zato što nam je vrijeme proletjelo. No u sklopu Staza kroz krošnje je i komadić Parka znanosti pa smo se lijepo prošetale, ljuljale na veeeeelikim ljuljačkama i zabavljale. Staze kroz krošnje su zanimljive, edukativne, a njima je najzabavnije bilo trčkaranje s jedne strane na drugu.

Došle smo doma

I zaspale smo. Vendi je još u Taboru zaključila kako smo mi princeze, a teta Lina kraljica. Kraljica nas je provela po najbregovitijim zagorskim bregima i mogu reći, priuštila mi vožnju života. Ja sam zaključila kako će idući put raditi program našeg izleta isključivo za slavonske ravnice. ????