Tebi, koju doma čekaju brda (veša) da ih okreneš

Jeste li ikada doživjeli da nešto radite i ponavljate iznova pa odjednom spoznate da je to skroz nepotrebno i da je došlo vrijeme da okrenete stranicu? To se zove sazrijevanje i odlična je stvar. Osobito kad postanete roditelji i kad vam život nametne da si presložite prioritete. Ili, da neke prioritete stavite ispred drugih prioriteta.

Kad prihvatite činjenicu da se nešto ne mora

Samo zato što vaša mama, baka ili tetka misle da se mora, ne mora se. I kad imate svoj dom, postavite svoja pravila i prioritete. I meni je trebalo neko vrijeme da bih shvatila da ne moram i nije bitno. I dugo su mi nepospremljene stvari bile najveći neprijatelj. Sve dok nisam shvatila da mogu gledati u nekom drugom smjeru i njih dva, tri dana ili do prve prilike za pospremanje uopće ne vidjeti.

Zapravo, sve se iz temelja promijenilo kad su njih dvije bile skroz male

Drukčija su vremena bila kad sam ja bila mala, zapravo, drukčije smo živjeli. U kući o kojoj su brinule tri odrasle žene, baka, teta i mama, bilo je lakše podijeliti svakodnevne kućanske poslove. Uz to, baka je bila kod kuće cijeli dan, mama radila nešto kraće nego li ja danas radim, a tu je bila i teta. Dakle, uvijek je bilo skuhano, ispeglano i pospremljeno. 

Iako kad odvrtim film, maloj meni to uopće nije bilo bitno

Tu je trenutak u kojem ona osoba u vama koja se nervira zbog nereda, ispeglanog veša ili brda veša koji čeka da bi bio pospremljen, doživljava prosvjetljenje. Naime, kad odvrtite film u svoje djetinjstvo, koliko vam je bitno bilo da je veš u vašem domu ispeglan, a ormar složen na crtu? Sjećate li se kad su vaše mame imale brdo veša za peglanje ili neki nered? Ne, uopće vam to nije bilo bitno. Ali vjerujem da znate kako ste negdje bili s roditeljima ili nešto zanimljivo radili i to je ono što i danas pamtite.

Zato, kad vas uhvati panika što već treća mašina opranog veša ide na neispeglanu hrpu

Sjetite se da veš može čekati i čekat će koliko god treba te vas dočekati. S druge strane, ona vaša brda željna ljubavi, sigurnosti, sreće, zagrljaja i uzbuđenja neće čekati da odrastu. Rast će iz dana u dan, učiti, upijati, spoznavati, upoznavati i ići kroz život. Danas ostavite veš i suđericu neka čekaju, izađite s njima u parkić i igrajte se. Ili, ako vas pozovu da im se pridružite u igri, pridružite se.

Zastanite malo

Okrenite brda i doline, učinite nešto što će dugoročno imati veliku vrijednost. I kad vas uhvati panika što vas doma čekaju brda i doline veša, a poput nas nemate nekoga tko će ih pospremiti umjesto vas, prihvatite činjenicu i pomirite se sa situacijom, nije velika drama koliko vam se čini. Vaš dom nije apoteka, muzej niti stan iz žurnala, već mjesto u kojem se događa život.

Ako se grizete

Jer je nered, jer je nešto nepospremljeno ili prljavo, sjetite se da se vaši mali ljudi, jednog dana kad budu veliki, neće sjećati jeste li imali nekada tri ili četiri hrpe veša nepospremljene. Ali, da niste imali vremena za njih jer ste veš i red u kući stavili na prvo mjesto, to će sigurno pamtiti. 

Sjetite se

Ono što je nekom drugom prioritet, vama ne mora biti. 
A, kad poželite barem malo staviti stvar pod kontrolu, ovako mi nastojimo održati red.