Sami u kući – kako si olakšati

Mama uvijek misli unaprijed, pa i o tome kako olakšati onima koji kod kuće ostaju, kad ona ode u rodilište. Kaže mi prijateljica: “Otišla sam do trgovine, sama. Ostali su doma i pet puta me zvali da me pitaju gdje je što. Kad sam se vratila doma, stan je izgledao kao da me barem dva dana nije bilo. Kako će oni kad odem na ta, dva, tri dana?” Taj me razgovor potaknuo na organiziranje i planiranje.

Mama u 99,9% slučajeva ima barem 0,1 % odgovornosti više od tate u kući

Koliko god očevi bili angažirani u kući, odgoju, kućanskim poslovima i obitelji, uvijek majke imaju barem 0,1 % više kontrole nad svime. Recimo, kod nas, koliko god se poslovi po kući dijele, ja sam organizatorica i koordinatorica, a Mato je više izvršno tijelo. Pa, jedno bez drugog, zapravo ne možemo napraviti 100 % planiranog.

Ono, ja sam kao glavni stožer, dok ne dođe naredba, nema izvršenja, uglavnom. Ali, dok dođe naredba, izvrši se sve bez problema ili uz malo mog puhanja i glasnog uzdisanja.

Za razliku od odlaska u trgovinu ili na put

Odlaske koje možete planirati, lakše je organizirati. Odlazak u rodilište nije uvijek takav. Neki se dogode mnogo prije planiranog, drugi tu negdje, oko termina. U svakom slučaju, ako ste ušli u finale i još niste spremni ili vas jednostavno brine što će biti, pročitajte kako sam ja pokušala olakšati Mati i što sam sve poduzela da bi dani bez mene bili jednostavni.

Lakše je kad su djeca veća

Vendi i ja nismo nikada bile razdvojene na dulje od polovice dana. I kad smo planirali putovati bez nje, nismo mogli jer bočicu nije prihvaćala, osim toga, došla je i pandemija. I sad, kad smo mogli otići na dan, dva nekamo bez nje, jednostavno sam ispred hodanja okolo, radije birala odmaranje jer me ova trudnoća mnogo dulje činila iscrpljenom. Sad da me pitate, odmah bih otišla nekamo na vikend, ali, kasno Marko na Kosovo stiže. Pa ćemo čekati neka bolja vremena za nove putne prilike.

Prvi put bez mame – možemo si olakšati

Dakle, ovo će, ujedno, biti vatreno krštenje. Nekoliko dana bez mame, mama će otići, neće se vratiti prije spavanja, niti će biti tu ujutro kad će se probuditi. Iako se njoj sve može objasniti, ne znam koliko će shvatiti razmjer mog izbivanja. Vjerojatno neće.

Potencijalni scenariji ili priprema je više od pola posla

Za početak, razradila sam sve moguće scenarije i varijacije na temu te na temelju njih napravila daljnju organizaciju stvari po kući. Tako nam već dio situacija mogu olakšati.

  • U idealnoj verziji, neće me biti tijekom tjedna, Vendi će biti zdrava i ići u vrtić, a Mato će baš tih dana biti slobodan ili raditi u vrijeme njenog boravka u vrtiću. Baka će, po potrebi, uskočiti ili će se oni dogovoriti i Vendi malo razbiti rutinu kako bi joj vrijeme kod kuće bilo što jednostavnije.
  • U drugoj verziji, Mato će raditi, Vendi će biti kod bake, ići u vrtić.
  • U trećoj verziji, sve se događa preko vikenda, Mato je slobodan, baka uskače po potrebi.
  • U četvrtoj verziji, vikend, Mato radi, baka, djed i teta imaju ludi i nezaboravni vikend.
  • U onoj verziji koju ne želimo, a može biti varijacija svih prethodnih, Vendi ima virozu i mora biti doma i još nije raspoložena ni za što.

Psihička priprema

Sve što možemo je, imati na umu sve ove opcije i njihovu vjerojatnost da će se ostvariti. Zato, nastojala sam svima olakšati sve ono o čemu, uglavnom, ja vodim brigu kad sam doma.

Tata i Vendi

Planiranje obroka

Ako vaše dijete jede sve, ovaj odlomak preskočite. Ili, ipak nemojte. Naći ćete i tu nešto korisno.

Zaliha omiljenih namirnica

Ako već ne možete napraviti zalihu, napravite popis onoga što dijete voli za doručak, ručak, užinu i večeru. Jednostavno, olakšajte situaciju onima koji će ostati s djetetom i tako im pomozite u pripremi obroka.
Primjerice, ja sam sigurna da se u frižideru nalazi nekoliko stvari koje Vendi voli, jogurt, zrnati sir, namaz, maslac i krastavci, njoke, špek i sl.
Ostalo, što ne može stajati, nalazi se na popisu, primjerice, pecivo i banane.

Recepti

Također, u zadnje sam vrijeme popisala konkretna jela koja me sama tražila ili ih je bez problema pojela i zapisala recepte.

  • Sama je tražila žgance, jela ih je same ili s jogurtom.
  • Jela je špagete s bijelim umakom i piletinom (nije znala da su oni mikro komadići piletina).
  • U nedjelju je s ručala s tatom, pojela je komad piletine, nezamaskirane, jela je komadić po komadić, bez prigovora. Od šoka, nisam znala što reći.

Napisala sam im još nekoliko recepata i ideja za obroke. Jednu kopiju spremila doma, drugu pripremila baki.

Simultani prevoditelj

Budući da sam ja ona koja ju najbolje razumije, zapisala sam i što znači kad traži: “Mu” – Smoothie, K-k-k-k (zvuči kao da joj se nešto zaletjelo, a zapravo je riječ o krastavcima), “Pu” – puding, “Baaa” – banana. Popis je, poprilično dug. I, naravno, nije isto kad spominje “pu” u kuhinji i na nekom drugom mjestu, jer na drugom mjestu najčešće misli na pupak, ali i onda doda još jedan pu, pa je to, zapravo, pu-pu. Nema dana, a da ne uskačem kao prevoditelj jer ona pokušava tati objasniti nešto ili mu pokazuje, a on u nevjerici gleda što je sad to. Jutros je otišla u hodnik, donijela svoj stolac popela se kod ormara i pokazuje prstom na čelo. Što je tata mislio? Da želi kapu. Ali, ne, kapa tamo ne stoji, ona mu je pokazivala da stavi parfem. Sjetim se prve godine fakulteta i Uvoda u komunikologiju. Kaže, “govor tijela treba promatrati u širem kontekstu”. Dodala bih i govor onih koji tek uče govoriti i znaju puno toga pokazati. 😀

Gdje se što nalazi

Kao čuvarica arhiva, jedino ja znam gdje što u stanu stoji. A, zapravo, ni ja sa sigurnošću ne znam sve jer, gdje je punjač od nekog uređaja koji nisam ni znala da imamo? Well, pitanje je sad.

Ipak, da biste olakšali pronalazak i dostupnost stvari koje će sigurno biti u upotrebi kad vas ne bude doma, posložite ih tako da znate gdje su. Barem jedan poziv u tih nekoliko dana rodilišta vam ne gine. Ono: “E, imamo li mi… Gdje stoji…. Gdje su naši… “

Bolje da imamo viška

Ja sam spakirala rezervne stvari koje bi mi mogle trebati u rodilištu i stavila u jednu vrećicu. Mala je vjerojatnost da će mi išta od toga trebati, ako bude sve išlo po planu, ali ipak sam ih pripremila. Jer, bolje da bude spremno, nego da i o tome netko drugi mora razmišljati. Dakle, ako išta bude trebalo, sve je na jednom mjestu.

Vendin ormar

U njenom sam ormaru sve označila, koji su bodiji za doma, što je za spavanje, a što za svaki dan. Isto tako, organizirala sam vrećicu sa sirupom, kremom i zdravstvenom iskaznicom, kako bi sve bilo na jednom mjestu. Bilo da ih traži Mato ili da baka treba pokupiti stvari.

Zaliha potrošnog materijala

Napravila sam zalihu pelena, pripremila vlažne maramice (iako ih inače ne koristim) ovako ću olakšati Mati da ne mora prati mokre krpice. Dakle, sve što se može potrošiti dostupno je u rezervi tako da ništa ne mora kupovati dok me nema.

Sve ostalo je na njima

Uvjerena sam da će im biti poprilično dobro bez mene i da će se nakon dvodnevnog uhodavanja snaći, a onda ćemo i mi doći doma i prekinuti im baš najzabavnije trenutke. 😀
U svakom slučaju, konačno će Mato imati priliku dokazati da je preživljavanje i padobranska obuka koju je prošao u vojnoj školi, imalo neki smisao. 😀