Kako se opremiti za jaslice ili vrtić?

Prvi veliki korak u životu malog čovjeka, polazak je u jaslice ili vrtić. Odlazak u vrtić i opremanje uvod je u ono što nas tek čeka kad krene škola. Budući da je opremanje za vrtić posebni doživljaj, preporučujem vam da ga „odradite“ sa svojim djetetom.

Što će vam trebati za vrtić?

Od vrtića do vrtića, postoje razlike i varijacije na temu, ali je više ili manje popis opreme sličan.

Ruksak

Budući da ćete nositi stvari, pripremite ruksačić ili torbicu u koju ćete sve pospremiti. U predsobljima su najčešće ormarići i svako dijete ima svoj.

Imajte na umu

Kad kupujete ruksak, računajte na veličinu. Jasličarima ćete najvjerojatnije nositi vi sami, starija djeca poželjet će ga nositi sama. Ruksak ionako ne nosite svaki dan pa će potrajati dugo, vjerojatno do kraja vrtića.

Ono što će vam sigurno trebati su:

Papučice

Naša je preporuka da na papučicama ne štedite. Koriste se svakodnevno, od do. Trebaju biti udobne. I, zapravo, što je moguće lakše i mekše. Uostalom, osobito u jaslicama, kroz aktivnosti će djeca moći isprobati različite vrste podloga i tekstura pa će povremeno hodati bosi. Malim stopalima, kažu stručniji od mene, ne treba anatomski oblikovana obuća, već stopalima treba što veća sloboda. Zato smo mi fanovi papučica kakve možete pronaći i naručiti u obrtu Bajka. Ove su kožne, meke, ručno rađene i bez problema prežive dok ih dijete ne preraste.

Pidžamica

Računajte da će vam trebati dvije pidžame, prva za jesensko/zimsko razdoblje, druga tek krajem proljeća, pred ljeto. Pidžama u vrtićima, uglavnom, treba biti dvodijelna jer se kod djece od početka potiče samostalno odijevanje i razodijevanje. Dakle, one jednodijelne pidžame zaboravite. Isto tako, vodite računa da je u vrtićima, najčešće poprilično toplo (nadamo se da će i ove zime tako biti) pa ne trebate ekstremno tople pidžame. Dapače, mi smo gotovo uvijek imali pidžamu sastavljenu od dugih hlača i majice kratkih rukava.

Jastučnica ili platnena vrećica

U nju ćete upakirati pidžamu. Napišite ime na pidžamu, rezervnu robu, papučice i jastučnicu/vrećicu. Tako ćete odgojiteljicama olakšati kad nastane kaos. Pidžama se, najčešće petkom nosi doma na pranje.

Rezervna odjeća

Ona će vam trebati neovisno ima li vaše dijete pelene, odvikava se od njih ili ih je skinulo. Nezgode se događaju, ne samo u obliku ne stizanja na toalet, već se može nešto proliti, zaprljati s bojom ili slično. A, ako ste u procesu odvikavanja od pelena, onda svakako spakirajte nekoliko rezervnih kombinacija.

Jasličarima su potrebni:

Pelene

Svako dijete ima svoje pelene i donosite pakiranje po potrebi. Računajte da se u jaslicama djeca često presvlače i da se na pelenama ne štedi.

Vlažne maramice

Također, potrebno je uz pelene donositi i vlažne maramice i njih nosite prema svojim željama. Odnosno, one koje koristite ili volite koristiti.

Kremica za njegu

Mi smo je nosili kad smo imali pelene, no nije nužna. Neki roditelji vole da je dijete uvijek namazano i to smo i mi prakticirali s Vendi prve pola godine, kasnije nismo, ali smo donijeli malu kremu i odgojiteljice su je koristile kad je bila potrebna. S druge strane, Galadrieli smo dvaput namazali kremu kad joj je bila potrebna.

Potrošni materijali su najvažniji

Iako svaki vrtić ima svoja pravila, pa ćete možda nešto više od ovoga s popisa nositi ili nešto nećete, ovo je svakako nešto što je neophodno.

Papirnate maramice

Vidimo se, tamo negdje, drugi ili treći tjedan rujna kad procure nosevi. Bit će vam jasno zašto kutija s maramicama nikada nije dosta.

Jednokratne čaše

Pripazite na okoliš, pakiranje papirnatih čaša nije skuplje od plastičnih.

Dodatno

Balzam za usne

Mi nosimo balzam za usne koji po potrebi odgojiteljica maže Vendi jer s njenim usnama često vodimo borbu jer su gotovo uvijek suhe, ma koliko vode pila.

Igračka za utjehu

Vendi nikada nije imala omiljenu igračku. Ali kad je vidjela druge da nose plišance, počela je i ona. I ovaj tjedan nosi jednog plišanog zeku. Galadriel ima jednog medvjedića kojeg uvijek pikira. Iako je za vrijeme korone bilo pravilo da se ne nose igračke, uvijek se jedna igračka za utjehu tolerirala.

Duda

Ako dijete ima dudu, možete im pripremiti za vrtić dudu.

Nego, što mislite, kome teže padaju pripreme za vrtić, vama koji pripremate ili njima koji nemaju pojma o tome? A, koje su najčešće brige roditelja kad dijete krene u vrtić? O tome ćemo idući tjedan.