KB Merkur, 2019. i 2021. godine

Kad sam rodila Vendi, imala sam u potpunosti pozitivan dojam o rodilištu Merkur. Odmah sam rekla, kad ću idući put roditi, ići ću na Merkur. I tako je bilo. Sitnice sam zanemarila, nema smisla tražiti dlaku u jajetu. No, sad, kad sam se vratila 2021. u rodilište, primijetila sam pozitivne promjene. I to su se promijenile baš one neke sitnice koje sam prvi put smatrala njihovim slabostima. Primjerice ne presvlačenje novorođenčeta dva dana i sl. Zbog toga, ponovno ću reći i svakoj trudnici preporučiti da za svoje rodilište odabere Merkur. Nakon ovog poroda, otišla sam oduševljena doma jer sam shvatila da zaista, uz uvjeti kakvi jesu, dosta rade na sebi i na poboljšanju usluge.

I zato, hvala svom osoblju iz rodilišta Merkur koji nas paze i maze u jednom od najtežih i najosjetljivijih trenutaka života.

Poznata lica

Neke ljude zapamtim od prve i zauvijek, druge jednostavno ne doživim niti peti put. Upoznala sam, ovoga puta, neke nove sestre, ali i susrela već otprije poznate. Uglavnom, kako je rodilište malo, tako nije teško susresti poznate face. Doživljaj o poznatom osoblju u potpunosti se ponovio. Odnosno, ono osoblje koje mi nije “leglo” prvi put, nije mi ni sada “leglo”, a oni koji su me oduševili prošli put, i dalje rade svoj posao i zrače i dalje onom istom dobrom energijom kakvu, po meni, trebaš imati kad radiš u rodilištu. Osim toga, posebno mi je drago vidjeti mlado osoblje koje je, unatoč sustavu i plaćama i još koječemu, nasmijano, predano poslu i daje sve od sebe. Zato, samo mogu reći, hvala, još jednom, svima koji rade u rodilištu KB Merkur.

Poznata ja

Kad dođeš drugi put, postoji mogućnost da će te netko prepoznati. Onako, osjećaš se, drugi put, kao da si navratio prijateljima u goste. Mene se sjetila doktorica za koju ne bih pomislila da me uopće vidjela te noći 2019. Pisala sam već o tome pa neću ponavljati. Sjetila me se i jedna sestra, koja mi je prvi puta pomogla presvući Vendi, ali nije me se sjetila sestra kojoj sam dala čokoladu. Vjerojatno zato što mi je onda, kad sam joj dala čokoladu, rekla: “Radim cijeli dan, moram nešto konkretno pojesti.” Sjećam se tadašnje cimerice koja je rekla: “Čovječe, ova je trebala biti učiteljica kak’ je stroga.” Btw, i danas, dvije godine kasnije, i dalje je jako stroga. ?

Briga o dojiljama

Briga o dojiljama je, po mom mišljenju, sada malo bolja. Kad sam prvi put bila, došla je glavna sestra za dojenje, stisnula mi bradavice da vidi ima li mlijeka i to je bilo to. Još je jednom došla jer nisam Vendi mogla nagovoriti da počne cicati. Bila je poprilično nervozna i natezala moju bradavicu, pokušavala nju probuditi glukozom i onda otišla neobavljenog posla.
Ovog su mi puta uz nju, još u nekoliko navrata došle sestre i svaki put me pitale mogu li provjeriti imam li mlijeka, pitale mi kako mi ide s dojenjem, jesam li dojila, trebam li pomoć i tako dalje. Baš su se trudile oko mene i voljela bih da je prvi puta bilo tako.

Briga o novorođenčadi

Sjećam se Vendi, sirotice, ukakane, upišane i prljave. Dva je dana bila takva. Znači, kad prvi put otvarate pelenu u životu, ne znate kakvo vas sra*je čeka u njoj, drukčije to ne mogu opisati jer je doslovno tako. Ja sam otvorila njenu pelenu, ukakanu mekonijem od-do. Naravno, odmah sam čisteći zaprljala i bodi i pidžamicu koju je imala. Od četvrtka do subote Vendi je bila u istoj odjeći. Odnijele bi je sestre na vaganje i pregled i vratile istu kakvu su je i odnijele. Ok, preživiš dva dana, ali opet, nekako kad danas o tome razmišljam to stvarno nije bilo u redu.
Ovoga je puta priča bila drukčija. Galadriel je odlazila na vaganje i pregled i vraćala se svaki put kao nova beba, obučena u čisto i okupana, mirisala, blistala do prvog bljuckanja. Stvarno sam imala dojam da brinu o njoj dok je kod njih. Tako da sam se i ja bolje osjećala.

Hrana

Neki su hitovi ostali standardni. Hrana je u redu, bolnička. Ništa posebno ne trebate očekivati. Jednostavno, kad ste gladni pojest ćete sve i bit će vam OK. Ponesite si, ipak, još nešto svoje jer ćete, inače, s njihovim obrocima ostati gladni.
Od poznatih hitova, ostao je tradicionalni doručak, dvije šnite kruha i dvije šnite Poli. Druga varijacija ovog doručka su dvije šnite kruha, maslac i med koji curi po rukama, plahti i svemu što ne treba.
Iskreno, voća za užinu se ne sjećam 2019., ali evo, prvo sam popodne dobila jabučicu, a drugo, pred odlazak doma, jogurt. Da, jogurt, nakon što su mi dali Dulcolax. Ne trebam objašnjavati, zar ne?

Kolodvor

Ipak, neke su stvari nepromjenjive.
Na primjer, činjenica da se nećete previše naspavati. I da, ako ste kao ja navikli najslađe spavati pred jutro, možete zaboraviti slatke sne. U bolnici život počinje u 5, vaša soba postaje peron i živo je kroz cijeli dan. Onda kad sve malo utihne, više vam se neće spavati.

Na kraju

Ako ste u nedoumici oko odabira rodilišta, ono što vam sa sigurnošću iz svog iskustva mogu reći, izaberite KB Merkur.

doručak u rodilištu