Procjena kod logopeda

Bili smo na prvom pregledu kod logopeda. Inače, logopedi su kod nas kao velebitske degenije, zaključila bih to s obzirom na omjer ponude i potražnje. Doduše, sve je više privatnih logopedskih kabineta, ali moramo imati na umu da će, ako cijene nastave ovako rasti, a plaće biti kakve jesu, odlazak na privatne vježbe bit će mnogima luksuz.

Kad je vrijeme za prvi pregled?

Ako se spremate za prvi logopedski pregled ili niste sigurni kada otići, ispričat ću vam naše iskustvo. Mi smo, kad je Vendi napunila tri godine, shvatili da neke glasove koje bi trebala raspoznavati, još uvijek miješa. U razgovoru s našom pedijatricom, predložila nam je da još malo pričekamo i vidimo kako će se stvari odvijati.

Naš problem

No, kako je prolazilo vrijeme, nismo primijetili promjene. Dok neke glasove za koje se još ne očekuje da ih razlikuje, zna, one koje bi trebala, poput K i V, miješa s T i J. Zato, odlučila sam tražiti uputnicu te je naručiti na procjenu.

Opcija je bilo više, a liste čekanja na stranici HZZO-a poprilično variraju

Odlučila sam redom kontaktirati ustanove.

SUVAG

Informirala sam se u SUVAG-u, budući da nam je najbliži. Javila se simpatična gospođa koja nam je objasnila da (u rujnu je to bilo) za ovu godinu više nema termina za procjenu, a da oni liste čekanja kreiraju po prioritetima i iskreno nam je objasnila da po svemu, vjerojatno bismo bili na kraju liste prioriteta, što po dobi, a što po problemu koji moramo riješiti. Bila sam odmah svjesna reda čekanja u SUVAG-u jer je i prema podacima na HZZO-u duga, ali zapravo je još dulja.

Kukuljevićeva

Logoped postoji i u Kukuljevićevoj, na pregled se čeka oko mjesec dana, ali smo odustali jer uputnica nije bila odgovarajuća. Ako želite ići na obradu u Kukuljevićevu, potrebno je kod pedijatra zatražiti A3 uputnicu.

KB Merkur

Ovu sam sapunicu ostavila za pred kraj. I, još me uvijek malo šokira kad se sjetim telefonskog razgovora. Vidjela sam na listama čekanja da se na prvi pregled čeka tek nekoliko dana i prvo sam nazvala u Merkur. Doduše, prvo sam poslala mail na koji mi nitko nije odgovorio, onda sam poslala na centralno naručivanje na kojem su mi dali telefonski broj. I, konačno, zovem ja broj i nakon nekoliko zvona, javi se glas s druge strane. Objasnim situaciju. Gospođa me pita koliko godina ima dijete, ja joj kažem tri i pol. Na to dobivam odgovor, da, što će ona s mojim djetetom ako još ne ide u školu? Osim toga, navodi mi kako moje dijete ima pravo frfljati. I, za kraj, kaže mi da joj se javim kad dijete krene u školu, ako ne bude promjena i poklopi slušalicu. Uopće neću komentirati, sami zaključite.

Ok, možda sam požurila

I, mislila sam si kako sam možda stvarno požurila, pa sam se informirala mimo, kod logopeda koje privatno znam. Naravno, svi su mi potvrdili kako za obradu nije rano. Dapače, što se prije krene, lakše je riješiti problem.

KBC Rebro

Na kraju, dobili smo termin na Rebru, na odjelu za Fonijatriju. Čekali smo na pregled manje od mjesec dana i to nam je bilo prihvatljivo. Obična je uputnica bila u redu. Primila nas je jedna simpatična i topla logopedica, Martina s kojom smo u sat vremena napravile detaljnu obradu. Nalaz malo dulje putuje, još ga uvijek čekamo u pisanom obliku (mjesec dana) jer dolazi poštom. Ali, bit ćemo još malo strpljivi.

Prvi pregled jedno, vježbe drugo – liste čekanja

Iako se na prvi pregled može doći relativno brzo, s vježbama to nije slučaj. Ako želite bez potezanja veza doći na red, to se itekako čeka. Naime, odmah nam je po obradi rekla da bi Vendi mogla preuzeti krajem ljeta iduće godine. Dakle, čeka se dugo i po tome Vendi bi, iako je obrađena s tri godine i pet mjeseci, došla na red za vježbe tek s četiri godine i tri mjeseca što je, po meni, puno i previše.

Privatno

Dok čekamo termin u javnoj ustanovi za vježbe, možemo krenuti privatno. Na što, računajući na visinu troškova u zadnje vrijeme na osnovne potrebe, također moramo izdvojiti ozbiljniji iznos. Također, nije nam opcija čekati i ne poduzimati ništa još gotovo godinu dana pa ćemo se morati financijski protegnuti i na tu stranu. Srećom pa se u privatnim kabinetima ne čeka toliko dugo, ali se isto ne može doći odmah na red. Barem ne u onima za koje smo dobili preporuku i koji su nam relativno blizu.

Aplikacija i materijali

Svakako, već doma samostalno vježbamo pomoću materijala koje smo pronašli na internetu. I, to je svakako jedna od blagodati interneta što je mnogo materijala dostupno besplatno. Osim toga, potrebna je volja i svakodnevno malo vremena za vježbu. A, koliko smo primijetili, čak nam lakše vježba ide onako  usput, u autu, u tramvaju i sl.

Kokolingo 

Također, Mato je pronašao odličnu aplikaciju, koja je odlični pomoćnik za vježbanje kod kuće. Riječ je o prvoj logopedskoj digitalnoj vježbenici. Košta 349 kuna mjesečno uz besplatno probno razdoblje. Nju smo isto počeli koristiti pa kombiniramo između vježbi na tabletu (aplikaciji) i vježbi na papiru. S vremenom, napisat ću recenziju i preporuke za materijale koji su nam se pokazali najboljima.

Kokolingo ima odličnu akciju do 15.12.2022.

Kokolingo 1+1 akcija! Kupnjom jednog Kokolingo paketa, drugi dobivate gratis u obliku kupona. Prijavite se OVDJE za narudžbu ili kliknite na link.