Prepreke naše svagdašnje

S prehranom smo do sada imali nekoliko preprepreka. No, više ili manje, našli smo način da ih prebrodimo…

1. Alergije

Alergija na jaja prva nam je stala na put i pomalo nas poljuljala. O atopijskom sam dermatitisu pričala već nekoliko puta pa sad neću detaljno. No, ono što je bilo od početka važno, otkriće je na što smo alergični. Mnogi se dugo muče s atopijskim dermatitisom, nesvjesni da ga izazva jedna ili više namirnica. Preosjetljivost na jaja kod nas je već bila očita s tri mjeseca. Ja sam redovito jela jaja i proizvode koji ih sadrže i tako je Vendi malo po malo preko mlijeka dolazila do onog što joj je prvi put na moru izazvalo osip. I, čim smo se vratili u Zagreb, krenula sam nekoliko dana s eliminacijom potencijalnih alergena.

Ozbiljna stvar

Čim sam ponovno uvela jaja u prehranu, Vendi je dobila reakciju na koži. Koliko je stvar ozbiljna nismo shvatili sve dok s deset mjeseci nije pojela nekakav keksić u kojem je bilo jaja. Reakciju je imala po koži cijeloga tijela, osobito po trbuhu i pregibima. Toliko intenzivno da nas je pedijatrica pred Uskrs poslala na hitnu jer je bila zabrinutija od nas. Taj nam je dan bio ozbiljan prekid s jajima. Doslovno, do prije pola godine uopće ih nismo imali u frižideru, a ja sam mahnito čitala sastave svega što imamo u špajzi.

Krvna slika jedno, stvarnost drugo

Što je najbolje, krvne pretrage su pokazale da je ona blago preosjetljiva na jaja. Više na bjelanjak, nego li na žutanjak. Ali, svaki potencijalni unos jajeta ili miješanje hrane koja ima jaja s onom koja nema, izazvalo bi kakvu, takvu reakciju.

Utjeha

Ipak, svi su nam govorili kako će ta preosjetljivost proći do treće godine. Ili se još jače razbuktati. Imali smo sreće pa smo se našli na onoj prvoj strani. I, Vendi danas jede jaja bez problema.

2. Faza nejedenja

I, kad smo se poprilično navikli na činjenicu da bilo kuda, jaja nikuda, došao je prvi rođendan. Vendi je prestala jesti. Skroz. Ništa, ali ništa nije htjela. Na kilaži je stagnirala. Upali smo u jedan pakao koji sam ja najintenzivnije proživljavala i tek sam kroz zadnjih godinu dana došla k sebi i malo manje brigu brinem. Mato je tek kasnije kad je s odmakom vidio fotke, shvatio koliko je bila mršava. Uglavnom, mjesecima je živjela na juhi s noklicama, bakinoj. I, ništa drugo nije htjela jesti. Ma, ni pogledati. Polazak u vrtić nas je spasio, tamo je počela jesti po malo i uz veliki trud njenih odgojiteljica. Doma je još uvijek to išlo sporo, puževim korakom. Isprobavali smo sirupe i raznolike metode uvjeravanja i nagovaranja. Nismo baš napredovali brzo i smjenjivale su se faze jedenja i nejedenja. U virozama nejedenje, pa onda otvaranje apetita i opet viroze.

„Dete mora da skače i da je mršavo“

To je jedna rečenica koje se rado sjetim i kad upadnem u vrtlog briga oko Vendinog nejedenja, sjetim se rečenice dr. Ranka Rajovića koji je upravo to izjavio. Kako dijete osobito do treće godine treba biti aktivno i mršavo. I, kad pomislim kako nešto

Kad smo kod sirupa

Mogu reći da smo isprobali svašta i do nekog trenutka, ništa nije djelovalo, a onda kao da je netko prebacio program i nakon određene pauze, unazad godinu dana ponovno smo uveli sirupe kao dodatak prehrani.I, definitivno, onaj koji nama jedini od svih djeluje je Multivitamol. Znači, u periodu dok ga pije jede apsolutno sve, bez problema. Čak me neki dan tražila samostalno da joj narežem „špekec“ jer, eto, ona bi jela špekec.

3. Izbirljivost naša svakidašnja

No, kako god, ovo u fazi uz podršku sirupa je izvanredno. U prosjeku, Vendi je izbirljiva i teško prelazi okvire onoga što je već probala i poznaje. S druge strane, Galadriel će pojesti sve i ako je jela malo prije, ne znači da ne može opet pa je ona druga krajnost. Ma da i ona još uvijek spada u perolaku kategoriju, ali je nešto teža od Vendi u istoj dobi. Dapače, ovim tempom će kroz godinu dana njih dvije imati istu kilažu.

4. Premalo jedenja

I kad pogledamo cjelokupnu sliku, Vendi malo jede. Treba joj dosta poticanja i podrške da bi pojela svoju porciju. Prihvatili smo tu činjenicu i dajemo si maksimalno truda. Čak ni ne igra ulogu činjenica da će pojesti više ako je nešto njeno omiljeno. Jednostavno, brzo će odustati što god bilo na tanjuru (ako nije u fazi pijenja sirupa).

Roditelji koji prolaze kroz prepreke u prehrani

Najbolje znaju oni roditelji koji su prošli kroz neke prepreke u prehrani i uvođenju dohrane. Apsolutno svi prođu kroz fazu da dijete ne jede ili nešto odbija. No, to što je faza nakon neke prehlade ili bolesti, nije isto što i ozbiljniji problem koji traje. Kod nekih kraće, a kod drugih dovoljno dugo da na kraju trebaju pomoć stručnjaka. No, ako niste sigurni je li vaš problem stvarno problem i trebate li pomoć, predlažem vam da se savjetujete sa stručnjacima.