Philips blender s vakuumskom tehnologijom

Ovo je priča o našem zadnjem kuhinjskom pomagaču, Philipsovom blenderu s kojim smo oduševljeni. Dobro, pomagalu, ali toliko ga cijenimo da je postao dio obitelji. Iako je s nama tek nekoliko mjeseci, dosad se okrenuo oko svoje osi nekoliko stotina tisuća puta jer samo se u jednoj minuti može okrenuti 35 tisuća puta. Onog dana kad je stari blender odlučio dignuti ruke od nas i pregorio pod mojom idejom da smiksa preveliku količinu sušenih datulja, znali smo da hitno moramo pronaći zamjenu jer kod nas doma osim robotskog usisavača, blender je taj koji ozbiljno radi svoj posao. Ostali uređaji, pomalo i povremeno.

Impresionirani

Vakuumska tehnologija, 3D, dulja svježina, manje mjehurića… Samo su nam pred očima pljuštale informacije koje smo mi oduševljeno upijali. Zvuči i više nego da ga želimo.

Ravno po njega

Već sam isti dan sjela u auto, Vendi ostavila baki i otišla do trgovačkog centra, ravno na lift, prvi kat i pravac u trgovinu s tehničkom robom.

Otišla sam do reda u kojem su blenderi, a prodavačica baš nije bila zainteresirana za mene. Inače, uvijek ponude pomoć. Ma, rekoh, neću nikoga tražiti. Skinula sam zadnju kutiju s police. Taj je tjedan baš bio na akciji pa su nam se sve zvijezde poklopile. Došla do blagajne, razvukla na 12 rata i otišla doma.

Moraš ponijeti sve

Auto smo ostavile kod bake taj dan i otišle doma tramvajem. Bila sam toliko nestrpljiva da sam sa sobom ponijela i kutijetinu s blenderom, a Vendi je bila u tobolcu. Još nam je neki djed sa štakom ponudio da sjednemo. Zahvalila sam mu. Koliko je kutija velika, govori činjenica da je koristimo sada kao kantu za papir i plastični otpad.

Igračka za velike

Odmah smo, kao djeca koja su dobila novu dugo željenu igračku, raspakirali kutiju. Mato ga je već prao, a ja sam proučavala upute. Ja sam od onih koji prvo pročitaju sve upute, a on sve isproba, a upute nikad ne pogleda.
I dok sam ja vikala neeee, nismo još pročitali, on je već ubacio bananu, ogulio jabuku i dodavao proteine.

I počinje. Trrrrrrrrrrrrrrrrr vakuumiranje.
Odmah po završetku vakuumiranja, počinje blendanje. Zvuči kao da polijeće propelerac. Užasno je glasan. To mu je minus.

Nakon što završi, na poklopcu se pritisne gumeni gumb i zatim začujete “pffffff” zrak ponovno ulazi u vakuumirani vrč.

Drukčiji smootihe

“I? Kakav je?”
– Čudan.
Ti je bila moja prva reakcija, nakon prvog gutljaja.

Prije sam pila smoothie samo kad bih ga napravila netom prije konzumiranja. Nakon nekoliko sati već bi promijenio boju i postao blago gadno kiselkast. Jednom riječju, oksidirao bi. Bio je pjenast, a pod jezikom bi se osjetila struktura sastojaka. Ovaj je bio potpuno drukčiji. Potpuno svilen, ništa se nije osjetilo pod jezikom i nije bilo mjehurića. Čudan. Nisam navikla. Tako sam reagirala.

Za poslije

Pospremili smo ostatak i slavili ga u frižider.

Za razliku od starog, ovaj ima plastični vrč pa ne dobiješ kilu kad ga praznog podigneš. Isto tako, naznačeno je da tekućina ne smije biti iznad 40°C. Posebni program za miksanje leda nalazi se na jednom od gumbića, kao i blendanje s vakuumom, a na glavnom ringu određuje se jačina običnog blendanja.

Tek smo se dugi dan sjetili da nam je ostalo još Smoothieja od jučer. Uzeli smo ga iz frižidera, rekoh, podijelit ćemo ga.

Isti kao jučer

– Ajme, gle ovo!
“Kaj?”
– On uopće nije promijenio boju.
Pomirisala sam ga, nije imao onaj kiseli miris, a i struktura je bila ista.
– On ima potpuno identičan okus kao jučer kad smo ga napravili.
I da ima sto minusa, ovo mu je plus koji bi ih sve poništio. Ovo je neka nova dimenzija Smoothieja i razlika između običnog blendera i ovog s vakuumom otprilike je kao nebo i zemlja.

Na kraju, sjeckalica se jednostavno postavlja na vrč. Sastoji se od ringa koji se zavije na sjeckalicu spojenu s vrčem. Samo ga je potrebno do kraja stegnuti, inače, pogađate, tekućina će procuriti.

Smoothie-puding s bananom, borovnicama i zobenim pahuljicama

Nazvala sam ovo smoothie-puding jer, ako dodate malo više vode/mlijeka onda je tekuć kao smoothie, a s malom količinom vode dobivate strukturu pudinga.

Potrebna su vam četiri sastojka:

  • Čaša borovnica
  • Banana
  • 2-3 Žlice zobenih pahuljica (koristim sitnije mljevene, ali mogu i krupne)
  • Voda (količina po želji)

Priprema:

Sve sastojke ubacite u blender i uključite ga.
Nakon što je blendanje završeno, prelijte u čašu ili posudice po želji.
Ostavite nekoliko sati prije posluživanja da se rashladi i stisne.
Ovo je odličan doručak ili međuobrok za velike, ali i one male koji tek isprobavaju nove okuse. Osim toga, u njegovu izradu možete uključiti dijete od godinu i pol ili dvije.

Montessori aktivnost za dijete od 24 + mjeseci

Primjerice, s bananom možete vježbati vještinu rezanja.

1. Pripremite na pladnju bananu, nožić, i dvije posudice.

2. Dijete treba sjesti licem okrenuto prema stolu. Ako do sada nije nosilo pladanj s dvije ručkice, to će vam biti iduća aktivnost za vježbanje, pa ovoga puta vi postavite poslužavnik na stol.

3. Redoslijed na poslužavniku s lijeva na desno ide ovako:

  • Banana,
  • prazna posudica u koju će ići kora,
  • nožić,
  • druga prazna posudica u koju će ići kriškice banane koje nareže.

Zadaci

4. Prvi zadatak je guljenje kore banane. On se izvodi tako da dijete guli otpočetka do kraja komad po komad kore. Kad oguli jedan “list” kore, stavlja ga u zdjelicu i tako ponavlja postupak dok ne završi s guljenjem. Ako je djetetu teško ili nemoguće otkinuti vrh i započeti guljenje, odrežite vrh banane tako da početak guljenja bude lagan. Dakako, ako dijete nije vidjelo kako gulite bananu, na vama je da mu prvi put pokažete. Nemojte žuriti niti preskakati etape jer je bitno da dijete usvoji redoslijed aktivnosti.

5. Nakon što je banana oguljena, a kora ostavljena u zdjelici, slijedi rezanje banane. Banana, kao i bilo koje voće ili nešto treće, reže se tako da se odreže jedna kriška i zatim se odloži u posudicu namijenjenu za nju. Postupak se tako ponavlja dok ne završite s rezanjem cijele banane. I tu je važno biti dosljedan, paziti da se nijedna faza ne preskače. Odnosno, inzistirate na tome da nakon svake odrezane kriškice, ponovi postupak prebacivanja u zdjelicu. Isto tako, važno je da za vrijeme rezanja nema jedenja banane*.

* Iako vam se ovo čini nebitnim, upravo je ovakva aktivnost prilika za razvijanje koncentracije, dosljednosti i upornosti, ali i vježba za finu motoriku.

6. Nakon svega, pospremite materijale s kojima ste radili, pokažite djetetu kako da to napravi ili, ako već zna, prepustite mu da to samo učini.

Uključite dijete u kućanske aktivnosti od početka

Pratite dijete, za neke će kućanske poslove otpočetka pokazivati više interesa. Vendi voli brisati i motati se oko perilice suđa, ali ni perilica rublja joj nije strana. Neka djeca vole mesti, druga brisati pod, treća brinuti o cvijeću. U svakom slučaju, pratite dijete i pročitajte objavu Montessori kod kuće  u kojoj objašnjavam kako sam Vendi otpočetka uključila u kućanske poslove.

Philips blender HR 3752/00 inovativna vakuumska tehnologija – prednosti i nedostatci


Glasan

Glomazan

Višeg cjenovnog ranga

+
Snažan

Jednostavan za održavanje i korištenje

Lagani vrč

Vakuumsko blendanje

Dulja svježina Smoothieja

Bez mjehurića