Pet trikova kako početi planinariti s djecom

Planinarenje s djecom može biti vrlo jednostavno, zabavno, opuštajuće i inspirativno. Kako za vas, tako i za njih. No, bitno je napraviti dobru pripremu, ponajprije psihičku, ali se i opremiti potrebnim stvarima kako bi vam vrijeme u prirodi bilo ugodno, a većina prepreka rješiva.

Cijeli dan u šumi

Mi smo prošlu nedjelju proveli gotovo sedam sati na Medvednici, uključujući putovanje žičarom, ručak, power nap i šetnju. Ako ste u Zagrebu, Medvednica je idealna za prve planinarske susrete, ali i u okolici Zagreba postoji još nekoliko lokacija na kojima je planinarenje s djecom odlična opcija. Dakako, zahvaljujući našem geografskom položaju, u bilo kojem kraju Hrvatske da živite, možete dosegnuti brežuljke i planine uz malo ili minimalno putovanja.

Boravak u prirodi 

Djeci je boravak u prirodi neophodan, ali i nama velikima. Disati punim plućima, slušati šuštanje lišća, pjev ptica, gledati potočić ili pobjeći od gužve i žurbe, sve je to ono što treba čovjeku nakon napornog tjedna. Smatram da je boravak u prirodi najbolji način oporavka od intenzivnog vrtićkog, školskog i svakodnevnog radnog tempa.

Kad početi?

Ovisno o vremenskim uvjetima, ali s djecom možete od prvih mjeseci planinariti. Samo se potrebno dobro opremiti i okvirno isplanirati rutu. Vendi sad s četiri godine može bez problema provesti više sati u laganom hodu, usponu ili silasku, uz pauze i predahe, naravno. S druge strane, Galadriel također prati naš tempo, ali uz više pauza – nošenja. 

Hodanje je dosadno

Mnogi se boje i imaju pretpostavku kako će djeci u šetnji šumom biti dosadno. No, planinarenje je zapravo pravi izvor mašte i zabave, od sakupljanja kamenčića, preko dodirivanja lišća i proučavanja biljaka pa do zanimljivih trenutaka susreta s potočićem ili vodom koja se slijeva niz put. Vendi je već u fazi života kad se samostalno igra i kroz igru proživljava događaje koji su se stvarno zbili. Ona zna hodati, pričati si nešto i uglavnom se sama zabavlja. Galadriel prati nas ili prati nju, njoj još više pažnju od hoda znaju zauzeti sitnice koje se nađu uz put, neki kukac ili kamen.

Ajmo, idemo dalje

Često se šetnja ili planinarenje s djecom svede na ponavljanje ovih dviju fraza. Ali, zato odmah pri planiranju možete pretpostaviti da će vam za ono što Google kaže pola sata, trebati duplo više. Zato, dobro je odrediti unaprijed koja vam je polazna točka, a gdje je cilj. Baš kako biste ostali u nekim realnim okvirima šetnje i vremena provedenog u prirodi.

Ovako se mi spremamo za odlazak na planinarenje:

Dobar i dobro opremljen ruksak

Budući da ćete nositi ruksak, nabavite si dobar, udoban i kvalitetan ruksak za planinarenje. Mi imamo naš rimski ruksak koji smo kupili 2017. u Decathlonu i stvarno je odličan, neuništiv s mnoštvom džepova i pretinaca u koje sve stane. U ruksak obvezno stavite jedan do dva rezervna kompleta odjeće, grickalice, vodu, dokumente, maramice, kremu za sunčanje, repelente i što još smatrate neophodnim.

Napravite plan i smanjite očekivanja

Mi smo prošli vikend imali plan i uspjeli smo ga skroz provesti. Žičarom na Sljeme, uspon na televizijski toranj, odlazak prema planinarskom domu Runolist, ručak, povratak preko Činovničke livade do žičare. Uglavnom, kad idete s djecom, dobro se unaprijed upoznati sa stazom, proučiti karte ili ići poznatim putem, tako da ne naiđete na veće prepreke. Barem kad su djeca manja, kasnije ni otkrivanje potpuno nepoznatog nije problem. Naravno, uz dobru pripremu i opremu.

Jednostavne staze za početak i dobra motivacija

Uvijek biramo jednostavnije staze, bez previše strmih uspona. Osim toga, osobito sad već kad postaje vruće tijekom dana, nastojimo planirati hodanje po sjenovitim stazama, tako da se ne izlažemo naporu i izravnom suncu, istovremeno. Kad je Medvednica u pitanju, postoji aplikacija Moje Sljeme na kojoj možete vidjeti staze, njihovu duljinu i zahtjevnost. Mi ih uvijek kad posustanu možemo motivirati obećanim sladoledom na kraju uspona. A, vjerujem da bi i kod vas nešto slično moglo pomoći.

Redovite pauze i kalorični zalogaji

Pratite tempo djece, radite kraće i češće stanke i opremite se grickalicama. Mi volimo nositi kalorične grickalice jer su uvijek gladne putem. Nosimo u kutijici špek ili čvarke, krekere ili pecivo – ne može se ništa od toga pokvariti ako je dobro zapakirano i ne otvara se često. Zapravo, to nam uvijek nekako prvo nestane pa se stvarno ne stigne pokvariti. Nosimo svježe voće, suho voće, orašaste plodove ili granolu.

Dobra rehidracija

Imajte na umu da će vam uz sve grickalice i fizički napor trebati dosta tekućine, vama, ali i njima malima. Naravno, ne morate se opteretiti litrama vode, ali planirajte unaprijed i ponesite dovoljnu količinu tekućine do planinarskog doma ili restorana.

Ne zaboravite, dišite punim plućima 

Sjetite se da je sve to samo jedna lijepa avantura i kad vam postane teško ili stresno, duboko udahnite i sjetite se da će sve proći.