Sretno putovanje svima koji se spremate na put

Da moram birati hoću li na putovanje prema moru ili ostati u Zagrebu, izabrala bih Zagreb

Da ste me ovo pitali prije više od tri godine, rekla bih vam, idemo u kolonu YOLO. Ali, život se promijenio i sad definitivno više žalim one koji s malom djecom gmižu  u kolonama prema moru. To može biti prava avantura. I, ne znam hoće li vas moji trikovi spasiti u koloni, ali definitivno će vam olakšati putovanje. Iz našeg iskustva, na ovih pet stvari morate obratiti pažnju:

  • Planirajte putovanje u vrijeme njihova spavanja
  • Napravite vrećicu iznenađenja
  • Planirajte gdje ćete predahnuti
  • Pripremite što vam treba nadohvat ruke
  • Opustite se i očekivanja ostavite kod kuće

Njihovo spavanje, vaša mirna vožnja

Putovanje s automobilom od točke A do točke B, prije djece, bilo je jedna pravocrtna linija o kojoj se nije moglo nešto posebno napisati. Osim, možda, neke anegdote koja vas je putem iznenadila. No, onda su došla djeca i putovanje s automobilom od točke A do točke B, ma koliko kratko ili dugo bilo, jedna je vrsta avanturizma u koji se svaki roditelj barem jednom upusti.

Vendi, isprva, nije voljela vožnju

Budući da je u prvoj godini života vrlo malo vremena provela u automobilu, svako putovanje uključivalo je plakanje za nju i stres za nas. Ono, kao da voziš eksplozivnu napravu i samo čekaš kad će se aktivirati. No, s vremenom je sve došlo na svoje i vožnja s Vendi danas je potpuno jednostavna i bez prevelikih zahtjeva. Tu i tamo traži od mene da se okrenem i nešto pogledam. Ali, to je, uglavnom, od životne važnosti. Primjerice, da pogledam koje je boje bombon koji drži u ruci jer se ne može sjetiti naziva boje i sl. Ljuti se jer i dalje ne može prihvatiti da je ravna cesta ispred nas važnija od njenog bombona.

Galadriel je u điru od početka

Kad nas je pandemija prebacila iz javnog prijevoza u auto i kad smo navikli na komociju korištenja auta, više ni nismo ušli u tramvaj u kojem nam se ionako nitko ne bi ustao, ma koliko male djece imali oko sebe. Zato je Galadriel u autu često i otpočetka pa kod nje nismo imali prijelazna razdoblja navikavanja i zahvalna je suputnica cijelo ovo vrijeme.

Ipak da bi putovanje od više sati bilo lako, potrebno ga je dobro isplanirati

Ako ste do sada putovali tako da sjednete u automobili bez previše razmišljanja i krenete na put, sad to možete zaboraviti. Putovanje znači dobro planiranje. A, dobro isplanirani put itekako će vam olakšati situaciju. Ne morate uopće očekivati da će putovanje s djecom biti glatko i jednostavno. Ono to može biti, ali, bolje biti spreman na komplikacije, nego li nositi prevelika očekivanja.

Planirajte putovanje u vrijeme njihova spavanja

Naravno, nije se nekad jednostavno uskladiti jer djeca različite dobi idu u različito vrijeme na spavanje. Mi smo te sreće da već gotovo pola godine Vendi i Galadriel imaju isti, vrtićki tempo spavanja. Idu na popodnevni odmor oko podne i spavaju do dva sata. Galadriel dulje, Vendi kraće. Ipak, ako morate odlučiti u vrijeme čijeg ćete spavanja ići, predložila bih vam da to bude u vrijeme kad najmlađi spavaju. Vendi već dovoljno razumije kad kažemo kako negdje putujemo pa je obuzme uzbuđenje i nestrpljenje tako da najčešće na odlascima ne spava. Svaki je povratak priča za sebe, ali najčešće na povratku spavaju obje, zaspu odmah i spavaju gotovo cijelo vrijeme povratka prema Zagrebu. Naša su putovanja najčešće u trajanju do tri sata, pa konkretno govorim o njima.

Galadriel spava uvijek

Ona će mnogo lakše zaspati od Vendi, pa, iako polaske na putovanje nastojimo tempirati oko podne, kako bi barem Galadriel odspavala, razmišljamo o nekim budućim putovanjima u večernjim satima, tako da se možemo otputiti i na udaljenije relacije, doći i prebaciti ih u krevet do jutra. S time da, prošli vikend, Galadriel je spavala otkako smo upalili auto u garaži do Žičare i onda od povratka Žičarom do doma. Njoj stvarno nije problem zaspati, odmah.

Are we there, yet?

Not jet. I tako u krug ide pjesmica Cocomelona u kojoj se voze u automobilu dok ispituju roditelje jesu li stigli na odredište. Malo većoj djeci možete davati zadatke da promatraju, nabrajaju, broje, gledaju i zabavljaju se bez igračaka. Manjima je najbolje pripremiti nekoliko sitnica koje će pogubiti po autu za vrijeme vožnje i zabaviti se. Mi im pripremimo vrećice koje se zatvaraju sa špagicom i u njih stavimo dvije ili tri igračke koje neko vrijeme nisu koristile ili neku potpuno novu igračku koju moraju raspakirati. Praktični je savjet, ne pripremajte slagalice i igračke s puno dijelova ili puno sitnih dijelova jer će vaš usisavač imati puno posla. Osim igrački, odlična i najpraktičnija zabava su slikovnice.

Planirajte gdje ćete predahnuti

Kad želite provesti što više vremena u vožnji dok vaši suputnici na stražnjem sjedalu bezbrižno spavaju, imajte na umu da bi vam moglo ponestati odmorišta na putu do cilja. Naš je primjer iz putovanja do Rovinja. Nismo računali da se nakon Vrata Jadrana više nigdje do Rovinja ne može predahnuti i tako smo se skroz, gotovo do Rovinja vozili. No, budući da su njih dvije postale poprilično nervozne nešto prije Rovinja, jedini nam je izlaz bio isključiti se ranije s autoputa i stati uz državnu cestu te predahnuti. Barem smo za idući put pametniji.

Imamo sve, ali u prtljažniku

Od vlažnih maramica koje ste pospremili u prtljažnik nemate mnogo, kao ni od onih stvari koje vam zatrebaju putem do odredišta, a ne znate gdje su. Jedna mala torba neka bude kraj vas, maramice, voda, nešto za gricnuti i put pod noge.

Očekivanja od putovanja ostavite doma

I, kad sve ovo isplanirate, ne morate očekivati da će itko spavati, da će spavanje ići kako ste planirali i da će uspavljivanje biti glatko kao što je to inače. Primjerice, predzadnji put nam je na putovanju Galadriel vrištala dobrih 20 minuta, a mi nismo imali gdje stati. Onda kad smo stali, zaspala je. Idući i svaki put prije, zaspala je i prije nego li smo došli do Lučkog. Jednostavno, tako se poklopilo. Kad smo se vraćali iz Novog Vinodolskog, planirali smo stati u Jadranovu. Stali nismo jer su zaspale obje prije Crikvenice i spavale do Zagreba. Zato, sjetite se, samo vam je potrebno mnogo strpljenja i malo sreće.

I, svima koji ovih dana putujete s djecom na more…

A osobito onima koji moraju čekati vikend. Želim vam sve živce ovoga svijeta, svo strpljenje i pinku sreće. Ja još uvijek čekam