Oprema prvi put vs. oprema svaki idući put

Svi koji imaju djecu imali su priliku prvi se put opremati za dolazak bebe. No, pitajte ih kako su se drugi put opremali. Ili nisu. Odnosno, pitajte ih kako bi se sad opremali da moraju. Kad vas vodi srce, opremate se kao da vam dolazi kraljica Elizabeta u kuću. U trgovinama s opremom za bebe lako je izgubiti razum, a moja vam je preporuka, ne ulazite u njih bez popisa ili s kreditnom karticom.

Planiranje je pola uštede

Tijekom trudnoće, dobro se raspitajte kod drugih mama što bi vam preporučile, pronjuškajte blogove, forume i grupe na društvenim mrežama. Svaka će vam reći što vam svakako treba i što nikada nisu ni raspakirale. Ako vam je budžet ograničen, razmislite o posudbi ili mogućnosti nasljeđivanja. Osobito kad je u pitanju oprema za sobu, odjeća i kolica. Sa sjedalicama za automobil budite oprezni, njihov rok trajanja nije dug i radi se u nekim slučajevima o po život opasnim situacijama pa mislim da ne želite dijete bude izloženo riziku vozeći se u sjedalici kojoj je prošao rok trajanja. No, toga ću se još dotaknuti kasnije.

Odjeća

Odjeću ćete kupovati ovisno o godišnjem dobu. U početku, bit će više nezgoda prilikom presvlačenja pelena pa ćete tijekom dana imati pravu modnu reviju. Ipak, kad jednom dođete iz rodilišta vaša će perilica rublja biti jedan od najzaposlenijih uređaja u kući. Zato, prije svega, pobrinite se da je ona ispravna. Veličinu 50 dijete će prerasti brzinom munje pa odmah kad kupujete prve kombinacije, uzmite i nekoliko komada u veličini 56.

Cipele

Cipele su potpuno nepotrebna investicija sve dok dijete ne prohoda.

Tetra pelene i krpice

Nisam shvaćala njihovu funkciju i važnost dok ih nisam počela koristiti. Jedna pod glavu u krevetiću, druga preko ramena, treća u ruci, četvrta na podlozi za presvlačenje, peta za prebaciti preko bebe, šesta…

Kad ih jednom počnete koristiti, bit će vam nezamjenjive i stalno će se prati. Preporučila bih vam, kupite najobičnije tetra pelene i to neko ekonomičnije pakiranje jer je povoljnije nego li kad kupujete jednu po jednu zasebno. Imala sam i nekoliko tetra pelena od bambusa. Iako su u početku one mekše od običnih, brzo se raspadnu.

Osim njih, dva ručnika bit će za početak i više nego li dovoljna. Oni s kapuljačom su praktični, a za njih ne morate izdvajati previše novca.

Potrošni materijal

Trebat će vam sve i dok jednom ne proživite te prve mjesece, nećete biti svjesni koliko ste sposobni pelena u danu promijeniti, krpica i maramica iskoristiti, a trebat će vam i krema za pelensko područje, neka blaga kupka za prva kupanja, prašak za pupak u prvim danima, vitamin D3 i probiotik za bebu.

U pravilu, bez mlijeka za tijelo i kremica možete živjeti jer su one stvari koje vam trebaju povremeno. I to većina roditelja kaže, kako je s prvim djetetom korištenje mazalica bilo pod obvezno, dok se sa svakim idućim djetetom njihova upotreba smanjivala. I svi to prožive, u početku ne želiš fulati pa misliš da sve moraš, kasnije počneš vjerovati svom instinktu.

Tako da, dok se opremate potrošnim materijalom, ne morate se previše bojati da će nešto ostati neiskorišteno. Iskoristit ćete sve, kad, tad. Ipak, ne morate raditi preveliku zalihu ničega (osim pelena – one nestaju brzinom svjetlosti). Sve ostalo, nabavit ćete u hodu i kad vidite koliko vam je potrebno.

Izdajalica, bočice i formule

Sve ovisi o vašim planovima i preferencijama. Rodilišta, uglavnom, imaju izdajalicu koju vam mogu posuditi, ako vam bude potrebna. Ako me pitate, ručna ili električna? Obje imaju prednosti i nedostatke. Po meni, sporije ide s električnom, ali je elegantnije, ne moraš pritiskati pumpu rukom i neće ti se upaliti tetive od pumpanja. No, ručnu je jednostavnije ponijeti kad se negdje ide, samostalno možeš napraviti tempo koji električna nema programiran pa nije ni nju loše imati. Ako se izdajate, bit će vam potrebne i vrećice za izdojeno mlijeko, a na sreću, u međuvremenu je DM u svoju ponudu uvrstio vrećice za izdojeno mlijeko svoje robne marke pa više za njih ne morate izdvajati popriličnu količinu novca.

S bočicama i formulama nemam iskustva, ali, svakako, ako planirate koristiti formule, trebat će vam i bočice

Što se tiče sterilizacije bočica, smatram da poseban sterilizator za njih ne spada u osnovnu, već u dodatnu opremu jer sve se može sterilizirati u kipućoj vodi. Budući da smo mi samo u početku koristili jednu bočicu kad bismo Vendi ostavili s bakom na koji sat, lonac i vruća voda bili su dovoljni, kako za grijanje izdojenog mlijeka, tako i kasnije za sterilizaciju.

Također, razni uređaji poput kuhala na paru posebno napravljena za uvođenje dohrane ne smatram potrebnom opremom, već dodatnom. Ako imate novca i mjesta, uložite u njih. No, bez svega se može. Lonac, vilica ili štapni mikser sasvim su dovoljni za pripremu prvih obroka.

Soba

Sobe možete stvarno opremiti tako da vaša kartična kuća pomisli kako negdje skrivate zlatne poluge. Iskreno, bebi neće značiti ništa to što ste vi za madrac ili krevetić izdvojili nekoliko tisuća kuna. Vendi je prvu godinu i pol provela u krevetiću iz Ikee koji košta 200 kuna i spavala na madracu za isto toliko novca. Mnoga djeca na kraju spavaju s roditeljima pa imajte na umu da ćete, možda i vi na kraju odabrati zajedničko spavanje.

Umjesto stola za presvlačenje ili presvlačenja djeteta na komodi, odabrala bih sigurniju opciju. Presvlačenje djeteta na krevetu ili podu. Rizik od pada svodi se na minimum, a sve što vam treba je dobra podloga za presvlačenje i nekoliko navlaka za nju. Jer, kao što sam već prije spomenula, u početku zna biti nezgodno, svaki put kad raspakirate pelenu. 😀

Umjesto ljuljački i raznih “pomagala” za igru i slobodno vrijeme, pronađite kutak na podu u stanu, kući ili sobi u kojem dijete može provoditi budne trenutke. Ležanje, a kasnije kotrljanje po podu, okretanje, ležanje na trbuhu i mogućnost kretanja neprocjenjivi su za djetetov razvoj. Dakle, za početak, tepih ili toplija podloga za ležanje i nekoliko kontrastnih visilica ili uzoraka na zidu bit će sve što je bebi potrebno za promatranje. A više o mobilima pročitajte u objavi Montessori mobili za novorođenče i dojenče.

Brdo igračaka i dodataka, hm, samo se sjetite tko će s njih brisati prašinu. 

Jaje za automobil

Na svemu možete uštedjeti i sve možete nabaviti polovno ili naslijediti, ali ne i jaje za automobil, odnosno, sjedalicu. Ako se odlučite na tu opciju, morate dobro poznavati pravila koja ima proizvođač sjedalice. Naime, dječje sjedalice vrijede između pet i sedam godina, a rok trajanja počinje teći kod nekih od proizvodnje, kod drugih od prvog korištenja. Dakle, s tim oprezno. Jednostavno, proizvođač nakon isteka roka trajanja ne može jamčiti da je sjedalica sigurna za korištenje koliko god ona bila malo korištena ili nekorištena. Neka vam sigurnost bude na prvom mjestu, a planiranje budžeta ide tako da vam ulaganje u jaje i kasnije sjedalicu bude prioritet. Nećemo si lagati, izdvojit ćete ozbiljne novce za sjedalicu. Odlično je što u oglasniku postoje sjedalice u pola cijene, ali računajte da je njihov rok možda na polovici, a možda već i pri kraju.

Jaje od početka

Jaje će vam trebati od izlaska iz rodilišta i koristit ćete ga do određene težine djeteta, nakon toga vam slijedi ulaganje u sjedalicu. Danas je na tržištu dostupno toliko sjedalica da ćete se lako izgubiti tražeći najbolju za vas. Ne zaboravite pogledati što su pokazala nezavisna istraživanja i, svakako, imajte na umu da je najsigurnije da djeca što dulje sjede okrenuta u suprotnom smjeru. No, što se tiče istraživanja, kako dolaze novi modeli, tako one koje su bile prije koju godinu na vrhu, danas nerijetko dobivaju prosječnu ocjenu ili ih više ni nema na tim popisima među preporukama.

Kolica

I kolica će vam vrlo brzo trebati. O njima se dobro raspitajte i razmislite što vam treba. Svaka imaju prednosti i nedostatke. Mi smo u početku imali 3u1 kolica. Već su se pokazala kao problem prilikom izlaska iz zgrade moramo otvoriti oba krila da bismo ih izvezli. Osim toga, odlična su, jednostavna za vožnju i visoka. No, kad ih morate spakirati u prtljažnik, treba vam specijalizacija iz planiranja prostora i nakon što spomenete sve po spisku, triput se preznojite, uspijete zatvoriti vrata prtljažnika.

Druga – kišobran kolica

Druga koja imamo su kišobran kolica i njih smo naslijedili pa poklonjenom konju ne gledamo u kotače. Oni nemaju amortizere kao ovi na prvim kolicima i njih je puno teže voziti po preprekama. Sigurno ćete negdje s njima zapeti. Osim toga, na njih se ne možete osloniti kao na ona velika. Prednost im je što su lagana, jednostavna za sklopiti i pospremiti. Srećom, kolica gotovo uopće ne koristimo pa se rijetko imam priliku naživcirati zbog njih.

Da danas biram

Uzela bih varijaciju prvih i drugih, neka lagana i mala, ali opet s dobrim kotačima. Takva su kolica skuplja, ali ih uvijek možete pronaći i u polovnoj varijanti.

Nosiljka

Bilo da je riječ o marami ili nosiljci, smatram da ne možete pogriješiti. U početku, nije nam išlo s maramom jer je Vendi stalno mirisalo mlijeko pa ju je više nosio tata. No kasnije, kad se navikla, mnogo smo više bile u marami, a kasnije nosiljci, nego li u kolicima. Vendi ispred, ruksak iza i put pod noge. No, definitivno, prije nego li nabavite nosiljku ili maramu, razmislite, preferirate li nošenje ili su vam kolica bolja opcija.

Ako se prvi put opremate

Nikamo ne žurite, osim ako je u pitanju neki popust od 80 %. Znam, to se kod nas nikada neće dogoditi. Uglavnom, sve što vam treba, možete kupiti nakon rođenja. A prije se opremite samo osnovnim, za prve dane. Osim toga, web trgovine danas odlično funkcioniraju pa vam nikamo ne morate otići i sve što ste nekada, tijekom trudnoće vidjeli, na vašoj adresi može biti za nekoliko dana ili tjedna, ovisno o raspoloživosti. Vaš novi član obitelji najviše treba hranu, san i topli zagrljaj. Sve ostalo, manje je bitno.

Ako je ovo za vas ponavljanje

Neću ništa reći, sve već znate.

Varijaciju ove teme već sam ranije imala i tu možete dodatno saznati o opremi koja vam treba ili ne treba u prvoj godini roditeljevanja.