Četverodnevni vikend

Prošli je tjedan bio prosječan, trepnuli smo i ponedjeljak se pretvorio u petak, a to znači da nam treba zabava. Zapravo, od ponedjeljka do srijede smo išli u vrtić, pa se tjedan pretvorio u vikend. Ovdje sam utihnula, ali nisam stala. Od ponedjeljka do petka nisam stala. Razmišljala sam, dosta. Inače, kad imate malu djecu ne razmišljate previše o nečemu što se ne odnosi na jelo, kakanje, veš i spavanje. Zato, uzela sam si vremena ne bih li razmislila gdje sve možemo ovih dana otići, a da ne potrošimo previše novca.

Štednja

Nekako, postaje sve izazovnije štedjeti u ovim vremenima poskupljenja, a kad postaneš roditelj, počneš se malo odgovornije ponašati prema novcu. Ili ne. Imaš osjećaj da bankrotiraš na svakom izlasku iz kuće s djecom. Zabava može biti i besplatna.

Cijene rastu, rodiljne naknade ne

Život je poprilično poskupio u zadnje vrijeme. I vidim to na računima kad izađem iz trgovine. A, ono, išla sam po neke svakodnevne, neophodne stvari. Naravno, rodiljna naknada u međuvremenu nije narasla pa je najbolje ponekad uštedjeti na slobodnom vremenu i razonodi. To ne znači da nam mora biti dosadno.

Nema lošeg vremena, samo loša odjeća i obuća ili ne?

Djelomično se mogu složiti da se boravak na otvorenom ne mora nužno odgoditi ako je hladno. No, meni smeta kiša i kad pada kiša stvarno se ne vidim na otvorenom iz razonode. Osobito s njih dvije male. G. nemam kamo spustiti, V. se već, vjerojatno valja po nekoj lokvi.

U zatvorenom

Zato, postoje aktivnosti i mjesta na koja se može otići po lošem vremenu, a o njima ću u četvrtak. Danas se držimo onih besplatnih. Odnosno, onih koje su ostvarive u svim godišnjim dobima. A ako vam ne smeta, i po više, manje, svim vremenskim prilikama.

Vendi i labud

Maksimir, ali ne onaj dio u kojem je pola Zagreba vikendom

Ako nešto ne volim, to je gužva. A, ako vikendom tražite gužvu, krenite prema Maksimiru. Onom Maksimiru koji vidite iz jedanaestice koja juri prema Dubravi. Maksimir je velik, da se ne razbacujem brojkama dovoljno je velik da odete nekamo gdje ne idu svi. Upravo tamo mi idemo. Tamo vas djeca neće žicati sladoled, ali neće imati ni parkić. Ipak, ako ne obećate parkić, vjerojatno ga neće ni tražiti. Uglavnom, taj je dio Maksimira lako dohvatljiv, ako imate automobil. A najjednostavnije je do tamo doći s istoka, nakon okretišta u Dubravi skrenuti na Svetošimunsku (prije Agronomije) i voziti se sve do parkinga Policijske akademije (Muzeja policije).

Parking dovoljno blizu

Tamo uvijek možete uloviti parking. Sad vam samo preostaje pretrčati Svetošimunsku (jer zebre kod Policijske nema) i uputiti se prema šumi i njenim manje popularnim, a prekrasnim jezerima. Tamo je uvijek mirno, tiho, puno pataka, labudova i čaplji. I, naš je broj jedan od proljeća do zime. Ljeti se tu skrivamo od sunca, sad smo tijekom jeseni proučavali lišće, branili patke i labudove, brojali pse koji šeću, vidjeli konje… I, zapravo, jedna čekam da ovaj dio Maksimira (kojim smo mama i ja prije 15-ak godina biciklirale) sad ponovno doživim na drukčiji način kroz njih dvije i njihovo odrastanje.

Medvednica

Staze po Medvednici su odavno moja neostvarena želja. I, kad se rodila Vendi, jedva sam čekala da se malo ohrabrim i krenem. Onda smo, ipak, odlučili da je bolja opcija imati dvoje djece male dobne razlike, pa sam samo mjesecima istraživala kako se naspavati dok ti smeta trbuh. Prije mjesec dana me konačno prelomilo, krenula sam. Shvatili smo, ako ćemo čekati Matin slobodni vikend u kombinaciji sa suhim vremenom, vjerojatno ćemo dočekati maturalnu zabavu jedne od njih dvije. Zato sam se sama otputila s njima u prirodu. Nemam previše pojma o stazama, ali mi je spas i velika pomoć bila aplikacija Moje Sljeme.

Krenuti na vrijeme

Tu su sve staze označene duljinom, po težini i prikazane fotografijama. U svakom slučaju, bilo da ste na istoku ili zapadu grada, Medvednica i njene staze su vam tu pod nosom. Dobra obuća, nešto hrane i voda. I, zabava je zagarantirana. Najvažnije je “na put” krenuti na vrijeme. Mi to tako tempiramo da G. veći dio šetnje odspava u nosiljci, a V. ide sita nakon doručka i u punoj snazi. Najčešće dopodne provedemo u prirodi i vratimo se doma (zapravo, vratimo se baki na ručak). 😀

Jarun

Iako ga više znam iz noćnog života, Jarun danas gledam kao odredište koje je zabavnije danju. Noćni je život tamo umro, a i da postoji, nije mi trenutno u fokusu.

“Napis, pata, babud”
Ili, nasip, patka i labud. To je ono što je Vendi tamo bilo zanimljivo. Parkić je se nije dojmio jer njena najdraža sprava, ljulja, nije funkcionirala. Doduše, teško da ćete prošetati Jarunom bez da potrošite koju kunu, ako ništa, 10 kuna morate izdvojiti za parking unutar Jaruna. Ipak, na Jarunu će svojih pet minuta naći i veliki i mali. Nama je najdraži dio tamo kod Aquariusa, pa rado prošećemo pogledati kako je Sava mala ili velika, gledamo veslače, hranimo labudove i zalažemo se za prava pataka na komadiće kruha u miru, bez labuđe agresije.

Bundek

Kad idemo na Bundek, prva je asocijacija igralište. Veliko, sređeno, drukčije i prilagođeno različitim uzrastima, kod Vendi svaki put dobije novi plus i pitanje kad ćemo se opet vratiti tamo. Ali, na Bundeku ima i dovoljno kamenčića da se svako dijete zabavi kao nikada. 😀

Odlazak u prirodu ne košta ništa ili barem ne košta mnogo. A koje su koristi?

  • Jednom kad krenete, htjet ćete opet. Ovoj tvrdnji ne vjerujete dok ne krenete.
  • Shvatit ćete koliko je zrak u gradu težak (osobito kad odete u šumu).
  • Shvatit ćete da se vaša djeca mogu dulje igrati s granom ili nekoliko kamenčića, nego li s bilo kojom igračkom kod kuće.
  • Ako imate djecu koja nisu jednostavna po pitanju jela, u prirodi će jesti što god ponesete (pitajte me kako znam).
  • Shvatit ćete koliko mogu trčati i dugo hodati, ili ćete shvatiti koliko niste u kondiciji.
  • Doživjet ćete trenutak (ako još niste) kad ćete shvatiti da vam je za vikend prioritet odlazak u prirodu, a ne u trgovinu ili nešto treće.

Što vam sve treba?

Ovisno o dobi djeteta ili djece, popis može biti dugačak.
Ipak, za početak, planirajte kraće odlaske u prirodu, sve dok se ne osjetite spremnima osvojiti neku planinu s klincima. Budući da se nisam svojim idejama maknula iz Zagreba, voljela bih čuti što vi predlažete u vašoj blizini kao mjesto na kojem se veliki i mali mogu zabaviti?

Baka i Vendi hrane patke