Naša spoznaja o imunitetu

Kako je rujan pokucao na vrata, tako smo svi u velikim pripremama za nove jesensko-zimske radosti, a jedna od njih je dobar imunitet. Ova objava nije promocija i neću vam donijeti niti jednu novost iz svijeta farmacije. Ova objava je gola istina o njih dvije i njihovim imunitetima. Nažalost, nakon nje bit će i nutricionisti, farmaceuti i infektolozi na aparatima. Ili, neće se složiti sa mnom. Ali, to su samo zaključci koji su izašli iz našeg četverogodišnjeg iskustva.

Njih dvije, dvije krajnosti – oda imunitetu

Vendi, koja je svega nekoliko puta bila bolesna u svom životu

Ona jede puno manje, lošije se hrani jer je njen izbor namirnica vrlo ograničen. Priče nutricionista o tome kako pomoći su divne i zvuče vrlo jednostavno. No, vrlo jednostavno je samo jedno, kad ne ide, ne ide. Možete vjerovati u čuda i biti uporni, ali ne ide to uopće lako. I velika je vjerojatnost da, ako imate izbirljivo dijete, nećete učiniti čuda. Pitajte Matu, on je čitav život izbirljiv i njegov izbor namirnica je ozbiljno siromašan, ima idealnu krvnu sliku i nije boležljiv. Takva je i ona. Koliko god mi nudili neke namirnice, ona već zna da nešto ne voli iako to nikada nije probala.

Vendi je svega nekoliko puta bila bolesna u svoje četiri godine života

Nije popila više od tri ture antibiotika u životu, prehlade prehoda neprimjetno, kozice je odradila junački i nije imala ponavljajućih upala ili nešto što joj često radi probleme.

Galadriel koja jede kao iz priručnika nutricionista

Ona nikada nije imala spoticanja s prehranom. Od dohrane s njom sve ide glatko i ne mogu navesti namirnicu koju ona ne bi jela. Kad pitate tko će jesti, a još ni ne kažete što, Galadriel je spremna i viče: “Ja ću, ja!” Kod nje ne postoji nešto što ne voli, jede sve i hrani se puno kvalitetnije od Vendi.

Već je tri upale uha odradila – ove godine

Nju dotakne svaki virus, uz svu pravilnu prehranu, dodatke prehrani i higijenu. Njoj je u prvoj godini života Vendi sve donosila iz vrtića i svako Vendino šmrcanje, završilo bi Galadrielinom temperaturom. Nije se situacija stabilizirala ni kad je krenula u vrtić. Iako, nije bila ozbiljnije bolesna sve do proljeća. Njen nos konstantno curi, a samo je ove godine imala tri upale uha. Ako nije uho, onda je kašljanje, ako nije kašalj, nešto je treće. Dakle, dobrom imunitetu ni traga.

Ipak, nastojimo se održavati i ovo nam se do sad pokazalo najboljim

  1.  Higijena nosa – kad shvatite da se nos treba čistiti poput ruku, ne doslovno, nego redovito, na pola ste puta do zdravlja. Osobito ako dijete ima problema s grlom, nosom ili ušima. Na sluznici nosa se svašta nakoti, za čas. A nama je redovita higijena nakon treće ovogodišnje upale uha pomogla da prebrodimo sve potencijalne virusne brodolome. Nos i dalje povremeno procuri, ali dalje od toga ne ide.
  2. Probiotici – Bullardi su nam se pokazali kao najbolji saveznik. U zdravlju i bolesti najbolji su nam dodatak prehrani. Također, odlično štite crijevnu mikrofloru kod uzimanja antibiotika. Ali, koristimo ih i u periodu viroza te redovito ubacimo kuru u periodima zdravlja i želje za ojačavanjem imuniteta.