Kratki vodič za svakoga tko planira posjet mami s malom bebom

Ako vam se žuri u posjet, pročitajte moje preporuke.

Kako se pripremiti?

Kad dođe roda, svi bi rado vidjeli smotuljak. Ako je moguće, što prije, prije prvog skoka u razvoju, još dok kao malo mače uglavnom žmirka i spava. No, polako, zaista nije hića, ako vam se gleda novorođenčad, ima dovoljno profila po društvenim mrežama s njihovim fotkama.

Ovo pišem kao mala koja je doživjela svašta. Srećom pa se Galadriel rodila u vrijeme pandemije, jer dok se Vendi rodila, onda su još uvijek svi razmišljali malo manje o tome koliko je dolazak u posjete potreban odmah.

Trebam li doći?

Ako niste pozvani, ne trebate doći odmah. U ovom slučaju, uopće nije bitno koliko ste bliski s novopečenim roditeljima. Ako ste im važni, sigurno će vas zvati, ali u onom trenutku kad budu spremni. Kod nekih će to biti za dva tjedna, kod drugih za dva mjeseca. Dolasci bez najave i bez da ste pozvani, nisu najbolja opcija.

Nemojte se sami pozvati

Kod mene još i danas žuti karton imaju oni koji su se sami pozvali. Ja sam tu u mrežastim jednokratnim gaćama, mlijeko curi na sve strane, a ti si slučajno u prolazu, navratio, nepozvan, nenajavljen, na kratko i ostao tri sata. Novorođenče je bilo devet mjeseci u trbuhu, izolirano od svih virusa i bakterija i sad je tu, među nama, našim klicama, virusima, bakterijama i ostalim mikroorganizmima. Zaista, više od ovog što mu mi na početku nosimo, nije potrebno.

Kad mogu doći?

Na početku je kaos, beba je jučer spavala pola dana, danas nije ni trepnula. Zato, u početku, zaista ne mogu reći kad je najbolje doći.
Kasnije, kroz dva mjeseca, beba će uhvatiti ritam ili neće. Kako mi jedna mama kaže, njena je djevojčica u osam mjeseci života spavala ukupno tri sata.
No, kad roditelji kroz koji mjesec uhvate tempo, znat će vam reći odgovara li im više da dođete prije podne ili popodne. Nekima više odgovara da dođete dok beba spava, nekima dok se probudi. U svakom slučaju, pitajte koje je vrijeme najbolje za posjetu.

Trajanje posjeta

Nekad su vaša druženja trajala satima. Ključna je riječ nekad. Sad je drukčije. Koliko god nekoga voljela, druženje je fokusirano na bebu i nakon pola sata, četrdeset pet minuta već postane lagano naporno i za roditelje i za bebu.
Ako ima tko pričuvati bebu, i mama i tata ili jedan od njih inzistira da se još malo družite, onda je to u redu. No, nakon sat vremena, imajte na umu da je počela vrijediti ona: svakog gosta tri dana dosta.

Ako vidite da je beba postala u nekom trenutku razdražljiva i znate da ne možete previše pomoći, vrijeme je da se pokupite. Bit će još prilike za druženje, danas, jednostavno, nije bio vaš dan.

Ne bacajte novac

Najbolja je opcija pitati roditelje što im treba za bebu. Ili, baš ako vam se nešto sviđa, provjerite da ne kupujete duplo. To vam nitko ne može zamjeriti. Primjerice, ja sam na poklon dobila desetak varalica, sve još uvijek stoje zatvorene (dobila sam ih kad se Vendi rodila). S druge strane, kad se Galadriel rodila, prijateljica me pitala što mi treba, kako nas zima ovog proljeća nije napuštala, zamolila sam je da nam kupi dva bodija dugih rukava jer je prve prerasla.
Ako baš nemate ideju ili ne želite pitati roditelje što im treba, poklon bon i čestitka s posvetom su odlična opcija. Uspomena ostaje, bon će biti sigurno dobro iskorišten.

Ovo je ozbiljan posjet, imajte to na umu i pazite na detalje

Operite ruke

Kad dođete u posjet bebi, operite ruke. Bili ste vani, u autu, tramvaju ili ste dirali nešto što je prljavo. I ako nećete dirati bebu, operite ruke.

Ne ljubite bebu

Po meni, ovo je najgora stvar koju možete napraviti. Sjećam se priče jedne majke, njeno je novorođenče završilo u bolnici jer joj je netko od posjetitelja prenio herpes dok ju je držao i ljubio po glavi. Možda vam majka neće reći da ne želi da ljubite njenu bebu, ali vjerujte, to sigurno ne želi. Sigurno, ni sami ne znate što sve živi na sluznici vaših usana.

Ne dirajte joj ruke

Bebe, kad kroz nekoliko tjedana i mjeseci otkriju svoje ruke, stavljaju ih u usta i dodiruju svoje lice. Ono što živi na vašim rukama, vrlo brzo može završiti u bebinim ustima.

Ponudite pomoć, neka bude velikodušan posjet

Iako će, vjerojatno, majke odbiti pomoć jer su se već organizirale, nekada se poklopi da možete pomoći. Umjesto da dođete na kavu, donesite kavu. Ako nemate ideju kako pomoći, pitajte mamu. Meni je jednom ponestalo vlažnih maramica, a bila sam uvjerena da imam još jedan paket. Kad me prijateljica pitala kako mi može pomoći, rekla sam joj da su mi ponestale maramice. Skoknula je do trgovine i za pet minuta spasila situaciju, a meni olakšala posao spremanja sebe, spremanja bebe, nošenja kolica po stepenicama i odlaska do trgovine.

Donesite kavu ili slatkač

Nemojte pitati, niti razmišljati. Donesite kavu za van ili donesite kavu i napravite (nakon što ste oprali ruke). Donesite nešto slatko i priuštite mami, na trenutak, osjećaj kao da je izašla iz stana.

I na kraju, ne zaboravite

  • Ne forsirajte posjet.
  • Nemojte ostati predugo, koliko god vam bilo zabavno i lijepo.
  • Ne dolazite ako šmrcate, kašljate ili se ne osjećate najbolje.
  • Ne vodite djecu sa sobom ako ne morate.
  • Pomozite, ako možete.
  • Ne zatrpavajte roditelje igračkama.
  • Prilagodite se roditeljima i bebi, vremenom i mjestom posjete.