Kako smo skinuli pelene s 14 mjeseci

Kad smo Vendi skinuli pelene u lipnju prošle godine, osjetili smo nevjerojatno olakšanje. Kako za budžet, tako i za činjenicu da mijenjamo pelene samo jednoj guzi. Vendi je, realno, bila spremna za skidanje pelena u dobi oko godinu i pol. Ali ja nisam bila. Nisam imala iskustva i nisam znala kako s tim započeti. Kako je točno izgledalo odvikavanje od pelena kod nje, pročitajte ovdje.

Ovo je naših top pet pelena!

Galadriel i njen duhovni vođa Vendi

Galadriel je bila u lakšoj poziciji za skidanje pelena jer je njena Vendi njen uzor. Otkako ju je prije mjesec dana počela oponašati i svako jutro trčala s njom piškiti nakon buđenja, odlučila sam kako je ovo prilika za skidanje pelena.

Vjetar u leđa za mene

Više od njih nespremni smo mi veliki. To sam zaključila nakon što mi je s Vendi skidanje pelena išlo glatko. Više sam ja imala tremu i strah, sigurna sam. I, kad sam odlučila da ćemo Galadrieli skinuti pelene, malo sam se pokolebala. Možda sam požurila. Ali, zato su tu mame i pol koje imaju više iskustva i takve su mi uvijek vjetar u leđa. Pitala sam Teu, mamu koja je odgojiteljica u vrtiću i koja je svojoj djeci s godinu dana skinula pelene. “Samo naprijed i budi uporna.”

Krenulo pa stalo

Vjerujem, da naprave istraživanje o razlozima odustanka odvikavanja od pelena, najčešći bi razlog bio koban drugi dan. Nebrojeno sam puta čula kako je drugi dan najgori. A kad su djeca mlađa od godinu i pol u pitanju, onda taj drugi dan potraje nekoliko dana.

Dežurni navijači

Prvi nam je dan išlo bez problema, navijali smo i pljeskali nakon svakog uspješnog odlaska na tutu. Drugi je dan stalo. I taj je drugi dan trajao skoro tjedan dana. Tjedan dana pobune i u prosjeku jednog od pet uspješnog odlaska na tutu. Ali, sjetila sam se one, nema odustajanja. Jer, najgore je odustati, pogotovo kad smo tu negdje, blizu cilja.

I stvarno, cilj je bio iza ugla

Nakon deset dana, prokužile smo jedna drugu. Galadriel je pristala na suradnju, a mi smo je često slali na tutu. Primjerice, tijekom jutra, nakon buđenja svakih pola sata. To je bilo između sedam i devet. Zatim, oko deset, pa prije ručka oko 11 i još jednom prije spavanja. Za podnevni odmor nisam stavljala pelenu ludo ili hrabro, ne znam, ali nismo imali nezgoda.

Popodne

Odmah nakon buđenja opet bih je poslala na tutu. Pa tijekom popodneva prvih nekoliko dana svakih 45 minuta do sat vremena ponovila.

+ Priručnik

Ovaj  je priručnik alfa i omega za svakog roditelja i skrbnika koji ima doma dijete starije od 18 mjeseci. Ovdje je link za besplatni pdf primjerak Oh crap! Potty training

Najveći strah

U početku, najviše me brinulo čeka li nas ona epizoda koju smo tjedan dana imali s Vendi. Bilo ju je strah kakati na tutu. Ali, nije nam se ovo s Galadriel ponovilo, a nekako vjerujem da je to zato što smo svaki put glumili navijače nakon uspješnog posla na tuti. Baš si mislim, na što sve dođe čovjek kad postane roditelj. Plješćeš kakanju i pišanju. No, dobro.

Galadriel je, ipak, mala

Preporuke kažu da su djeca od godinu i pol na dalje spremna za skidanje pelena. To, da je ona još, ipak, mala vidimo u činjenici da se rijetko sjeti sama otići na tutu kad mora. Još je, uglavnom, mi podsjećamo. Odnosno, kažemo: “Sad idemo piškiti.” I, stvarno idemo.

Greške koje sam radila prvih dana

Kad sam joj skinula pelene i kad je krenula pobuna drugog dana napravila sam nekoliko ključnih pogrešaka, ako imate priliku skinuti pelenu djetetu u ovoj dobi, ovo imajte na umu.

  • Nisam bila uporna, posjela bih ju, ona bi se digla i popiškila tri koraka dalje.
  • Spominjala bih odlazak na tutu ili bih je pitala treba li piškiti, a ne bih joj ponudila u tom trenutku da se popiški. Ona bi rekla da ne treba i pola minute kasnije bi bila mokra.
  • Nisam je stavljala dovoljno često na tutu. U ovoj dobi, trebate biti vi ti koji daju inicijativu. I to, svakih pola sata pa onda polako raditi veće razmake.
  • Kad nam je krenulo, previše sam se opustila i računala da će otići sama kad mora, kao što je to Vendi radila s dvije godine.

Ako razmišljate o ovom pothvatu

Važno je da si osigurate dovoljno vremena, ali ne morate uzimati ekstra dane godišnjeg i otkazivati sve planove. Mi smo prvih nekoliko dana na dulje odlaske iz kuće još stavljali pelenu. Nakon što je pristala na suradnju, odlučili smo biti hrabriji i otići na sat, dva bez pelene. Jučer se prvi put popiškila u parkiću, ali ja sam pogriješila jer sam joj dala da jede previše lubenice prije odlaska iz kuće.

Trebala je ovo biti objava o pelenama gaćicama

Baš kao što smo se bacile na istraživanje pelena, tako smo bile usred pothvata ocjenjivanja pelena gaćica. Ostalo nam je još gotovo pola za analizu, pa će objava o pelenama gaćicama ići u nekoj budućnosti s nekom drugom guzom, možda.

Je li prerano?

Danas, kad smo to odradili, rekla bih da nije. Treba više upornosti i vremena. I, nije sad to situacija, riješili smo se pelena, odlično. Riješili se jesmo pelena, ali još nas uvijek, nakon tri tjedna proganja hoće li se upiškiti kad odemo nekamo. Ali, dvije tri rezervne kombinacije ubacite u torbu i YOLO! Sretna sam što idemo u ljeto bez pelena i pelenskih osipa.