Nedjeljni teatar

Kako smo krenule, ovo će biti za nas mjesec za teatar. U nedjelju smo bile same kod kuće i to neplanirano jer se Matin raspored u zadnji čas promijenio. Imali smo jedne planove, a na kraju smo se odlučile na promjenu, kako bismo one zajedničke ostvarili nekom drugom prilikom. U potpunosti smo navikli na taj ritam života. Iako, njima je još ponekad teško objasniti da ono što smo planirali, ipak nećemo sada napraviti neko neki drugi put. 

No, s kazalištem ih uvijek mogu pridobiti

Već sam neko vrijeme gledala najavu za predstave Teatra Pocco Locco na Sceni Ribnjak. Riječ je o koncertnom čitanju bajki uz glazbu i ilustracije uživo. Odlučila sam baciti pogled na njihovu stranicu ne bih li provjerila u koje je vrijeme predstava. I, odmah mi je iskočila objava kako su sve ulaznice za izvedbu u 10.30 rasprodane. Ostalo nam je još vremena, stignemo na onu u 11.30 i za nju, na našu sreću, još ima ulaznica. 

Kad mijenjam planove u hodu

Najčešće, kad Vendi nije unaprijed pripremljena na moje ideje, voli negodovati. Pa tako, putem prema Ribnjaku, predložila sam joj da se vratimo kupiti nešto za gricnuti, dok nabavimo karte. Iako je bila gladna, bila je zabrinuta da bismo mogle zakasniti pa nije htjela ni čuti za odlazak do benzinske na Langovom. 

Na kraju smo hodajući…

Pregovarale. Pregovarale smo cijelim putem i prihvatila je činjenicu da idemo nešto uzeti za gricnuti tek kad je izabrala štapiće. Za nas je vrijeme oko 11.30 već predviđeno za ručak pa sam morala improvizirati kako bi ostale spremne za ručak sat vremena kasniije, a opet da ne pregladne.

A piti?

Onda sam na povratku shvatila da su im boce ostale u drugom ruksaku. Šutjela sam. Nisam spominjala vodu i nadala sam se da se neće ni one sjetiti. Uostalom, Galadriel još uvijek ima svoju kravicu kraj sebe pa mi za nju i nije tolika briga. 

Ideš s djecom i s malom torbicom

Tako ti i treba. Rekla sam si. Ponijela sam samo malu torbicu. Kao, što će mi trebati s njih dvije koje potencijalno treba presvući, dati im jesti i piti? Pa ništa. Uz torbicu, nosila sam i Galadriel dio puta, njenog medvjedića i Vendinog zeca. Da sam imala još dva para ruku, ne bi mi bilo previše.

Uh, tu baš dugo nismo bili

Prokomentirala je Vendi. “A hoće li biti palačinke, možda?” Sjetila se kad smo ljetos čitali priče s Jelenom Pervan na Ribnjaku uz palačinke. 

Bit će tri praščića

Odgovorila sam joj ne znajući što me čeka. Ali, nije više spominjala palačinke pa sam se izvukla. 

Djeca su se smjestila na tepih

Kao u školi. Jeste li i vi imali u knjižnici tepih na kojem ste povremeno imali nastavu? Ja baš pamtim naš tepih iz osnovne. Bio je prljav i strašno je smrdio. Pamtim taj miris i danas. Tko zna, možda je i danas tamo. 

Kad su se svjetla ugasila

Doživjela sam jedan flashback. Naime, slike na zidu koje prate priču prikazane su pomoću grafoskopa. Još jedan povratak u osnovnu školu. Sigurno grafoskopi danas ne postoje u školama, ali uspomena na hobi guranja prsta na površinu grafoskopa dok nastavnica tumači foliju, ne blijedi.

Klarinet i tri praščića

Cijela se priča odvija uz pjesmu i klarinet koji ju prati. Veselo, jednostavno i zaigrano. Pripovjedačice su držale pozornost djece cijelo vrijeme. Pripovjedanje traje oko pola sata i ovo je idealan izbor ako prvi put idete s djetetom u kazlište ili imate dijete kojemu brzo popusti pozornost. Zapravo, ovakav je način pričanja priče dokaz kako djeci ne treba mnoštvo podražaja da bi zadržala pozornost. Osim toga, za razliku od kazališta, gdje svatko sjedi na svom mjestu, ovdje je atmosfera opuštenija i djeca sama biraju gdje će sjesti.

Vendi i vuk

Vendi već dulje vrijeme brine o vuku i njegovoj mogućnosti da se stvori u našoj blizini. Naime, ovaj, odjednom veliki strah, nastao je za jedne šetnje šumom kad smo nas dvoje u šali spomenuli vuka. Polako, ali, zaista polako, uvjeravamo je kako vuka nema. 

Možemo ići opet

Kad sam je na izlazu pitala hoćemo li ići opet. Rekla mi je: “Može, ali da nema vuka.”

Galadriel je cijelo vrijeme pljeskala i plesala sa strane pa je i samu sebe dodatno zabavila. Izvedbe se nastavljaju svaku nedjelju, a popis bajki koje su na rasporedu možete vidjeti ispod. I, nabavite ulaznicu na vrijeme!