Kako izbjeći vrtićke viroze?

Čim padne prva kiša, u vrtić stignu virusi i bakterije i zaigraju kolo, a viroze pokucaju na vrata. Ako se pitate kako izbjeći vrtićke viroze, odgovor je u nastavku. Ne šaljite dijete u vrtić. Eto, jedino zapravo tako možete izbjeći svemirce koji cure iz nosa, kašalj, upale uha, grla, enteroviroze i sl.

Kako je to išlo kod nas?

Vendi je bila u povlaštenom položaju do polaska u vrtić. Nitko joj nije donosio vrtićke viruse pa sve do prve godine života uopće nikada nije bila bolesna. Prošla je jednu virozu u dobi od osam mjeseci i to je bilo to.

A onda je došao vrtić

I tu se, sve do sredine studenog držala odlično. A onda su se zaredale, samoizolacija, pa kozice i tu smo s imunitetom bili na nuli. Krenuli smo otpočetka i s privikavanjem na jaslice i sa svim drugim. Vjerujem, da nije bilo tih kozica, imala bi još koju prehladu i to je to. Ovako, prve su je godine još dva ili tri puta viroze baš smlavile. No, ona je imala sreću i do sad je samo jednom dobila antibiotik.

Kad se rodila Galadriel

Vendi je nastavila ići u vrtić. Tako da, Galadriel je od prvog dana života izložena virusima i bakterijama mnogo više od Vendi. Galadriel se dobro držala prva tri mjeseca života, a onda se u ljeto 2021. zaredalo, bronhiolitis pa bronhitis, pa dvije, tri upale uha. Svako Vendino šmrcanje za Galadriel je značilo novo ozbiljno bolovanje.

Ići ili ne ići u vrtić?

Kad imate doma bebu koja ima stariju braću i sestre, samo je pitanje kad će joj oni nešto donijeti. Školarce ne možete isključiti iz škole, dok vrtićkoj djeci možete dati određeno vrijeme izolacije kako biste zaštitili bebu. Ipak, da opet moram ponoviti, opet bih napravila isto. Računamo da je Galadriel ipak dobro podnijela sve borbe protiv viroza zahvaljujući u tome što je bila na cici.

Za razliku od prošlog ljeta, ovo je bilo odlično

Vendi je veći dio ljeta bila na ljetovanju kod bake. Držala sam je izvan vrtića koliko god je baka mogla, a ona je 1.7. Na puno radno vrijeme preuzela Galadrielu. Tako da je baki ovo bilo dugo, ludo ljeto. No, zato imamo baku u top formi nakon svega. 😀

U prolazu

Prolazila sam Petrovom jedno popodne krajem kolovoza i vidjela da se tu na broju šest nalazi Sanitas, trgovina medicinskih proizvoda koju već nekoliko godina pratim na internetu. Odlučila sam ući u potrazi za naljepnicama koje rashlađuju vene jer sam ih već dugo željela probati, a na kraju sam, osim s njima, izašla, pogađate, sa stvarima koje će dobro doći njima dvjema kad se razbole Firo pad i Spiranto patch. Nisam ni pomislila da će nam već nekoliko dana kasnije biti od koristi.

Zadnje obvezno cijepljenje za prvu godinu života

Još smo i tik pred vrtić odradili zadnje obvezno cijepljenje pa nas sad čekaju samo ona neobavezna. Dobro je podnijela baš svako cijepljenje iako liječnica uvijek najavi da bi mogla dobiti temperaturu i navede moguće nuspojave. Zadnji je koktel bio dosta jak pa je upozorenje na nuspojave išlo, otprilike ovako: od ovog prvog cjepiva kroz tri dana temperatura, od ovog drugog za tjedan dana temperatura. I bila je, stvarno, tri, četiri dana poprilično razdražljiva i nervozna što smo pripisali cijepljenju. Na kraju je i jedan dan imala temperaturu i to sam shvatila u autu, kad smo se vraćali s popodnevnog izleta u prirodu.

Mama odmah zna

Oči su joj bile sjajne, a nervoza je isijavala iz nje. Sjetila sam se da mi je u torbi ostao Firo pad – oblog koji ublažava vrućicu. Prvo mi je trebalo deset minuta da ga nađem, jer, bolje da ne govorim kakva ja čuda sve nosim u svojoj torbi. Marry Poppins je mala beba za mene. Mato me je samo gledao i šutio, nije znao što da kaže kad je vidio što sve imam u torbi. Izvadila sam Firo pad iz vrećice, stavila joj na čelo i nadala se da će tamo ostati. Isprva, naravno, nije htjela ni čuti jer čim sam trepnula, odmah ga je skinula.

Ommm

No, onda sam se smirila i smirila njih dvoje – Vendi i Matu, koji su me u čudu gledali i onda utješila Galadriel. Kad se konačno smirila, posjela sam je u sjedalicu, vratila joj Firo pad na čelo i nisam više doživjela otpor. Sjeli smo, nastavili vožnju, a nekoliko minuta kasnije ona je već tonula u san. Kroz pola sata vožnje više joj ni obrazi nisu bili crveni. Imala sam osjećaj kako joj je Firo pad pružio olakšanje.

Ukratko – Firo pad

 • Oblog se može primjenjivati kod djece starije od šest mjeseci.
 • Vrećica se otvara tako da se može ponovno hermetički zatvoriti i oblog se može odrezati na odgovarajuću veličinu.
 • Brzo hladi i traje do osam sati.
 • Osim što ublažava temperaturu, koristi se za otekline kod uboda ili nakon  cijepljenja.
 • Mogu se koristiti u kombinaciji s lijekom za snižavanje temperature.
 • Isprobala sam ih na svojoj koži, budući da sam ja jedina osoba u kući koja je izuzetno alergična na veliki broj alergena – nisam imala nikakvu alergijsku reakciju.
 • Jednostavno ih se koristi.
 • Dolaze dva flastera u jednom pakiranju, jedan može stajati do osam sati na koži.
 • Proizvodi se u Japanu.

Imajte na umu da je on ipak pomoćno sredstvo koje ublažava osjećaj vrućine i glavobolju koju vrućica izaziva. A, ako dijete ima temperaturu, ovisno o dobi, nakon određenog vremena ipak je potrebno potražiti liječničku pomoć. Brzo je prošlo i  Firo pad nas je umirio, ublažio tegobe i omogućio Galadrieli da se opusti i odspava u miru.

Skroz zdrave dočekale vrtić

I, evo nas, gotovo dva mjeseca od početka nove vrtićke godine, uz trodnevna curenja nosa, povremeno začepljeni nos i malo kašljucanja, odlično se drže. Nijednom nas nije smlavila temperatura pa smo, zapravo, ovaj dio odradili jako dobro.

A, što nam je pomoglo da ostanemo zdravi?

Prije svega, morate uzeti u obzir da su obje, Vendi preko vrtića, Galadriel preko Vendi prošle puno virusa, bakterija, viroza i upala. I, možda možemo reći kako su obje odredile jedan značajan period navikavanja na mikroorganizme.
Ipak, za čas bi se razvilo nešto da ne brinemo o higijeni nosa. Iskreno, mislim da je ona iznimno bitna.

 1. Redovito čistimo nos.
 2. Kad je ozbiljno, usisavamo ga.
 3. Inhaliramo se.
 4. Uzimamo sirup za razrjeđivanje sluzi.
 5. Kašalj smirujemo bijelim sljezom.
 6. Za lakše disanje koristimo Spiranto patch.
 7. Jedemo svježe, raznovrsno, proteine, masnoće i žitarice.
 8. Boravimo na zraku i ne živimo u sterilnim uvjetima.
 9. Dodaci prehrani.

Čišćenje nosa fiziološkom

Redovito čišćenje nosa fiziološkom otopinom neizmjerno je važno. Shvatila sam to zadnja dva puta, u proljeće, kad se Vendi razboljela, a Galadrieli sam cijelo vrijeme čistila ispirala nos kao da je i ona bolesna. Da nisam, sigurno bi se ozbiljnije razboljela. Ovako je njoj samo curio nos, dok je Vendi tri dana provela u jačoj virozi, imala temperaturu, kašljala i ispuhivala čuda. Kad vam čišćenje nosa postane navika poput pranja ruku ili zubi, shvatit ćete da tih nekoliko sekundi muke ima veliku ulogu u očuvanju zdravlja.

Usisavač naš svagdašnji

Znači, jednom kad crkne, naš će štapni usisavač dobiti posebno mjesto na zidu u stanu. Njemu treba dići i spomenik, tamo negdje kod fontana. Jer, kakva je čuda on usisao i još nije zahrđao od toliko fiziološke, jednostavno, nemam riječi. Dakle, čim situacija postane ozbiljna u smislu da se zbog nosa koji curi pojavi kašalj, jer se slijeva iza i podražuje. Ili, kod manjih čujete da im je nos pun i ne mogu ga još dobro ispuhati. Najbolje što možete je, usisati to što stoji. Uložite u dobar nastavak za usisavač i bacite se u borbu. Isplati se.

Isto tako – inhalator je važna investicija

Ako su vam inhalatori skupi i gledate kako jeftinije proći, sjetite se na kakve gluposti trošite novce. Uvijek kažem budućim roditeljima, nunalice i svakojaka čuda su lijepa. Ali, umjesto u ležaljku koja će bebi koristiti mjesec, dva ili tri, uložite u inhalator. A, ako ga imate, stavite ga u pogon. Deset minuta inhaliranja, pa značilo i to deset minuta čitanja slikovnica ili gledanja crtića, najvažnijih je deset minuta u danu.

Sirup za razrjeđivanje sluzi

Kad usisavate sluzava i gusta čuda i još slušate dijete koje ih pokušava iskašljati, olakšajte mu. U apotekama su dostupni sirupi koji razrjeđuju sluz i olakšavaju iskašljavanje. Nas su više puta spasili.

Čaj ili sirup

Iako se čini da ne djeluje jer ne vidite rezultate deset minuta nakon što ste djetetu dali sirup, iz iskustva mogu reći drukčije. Treba proći koji dan i vidjet ćete da ipak bijeli sljez pomaže.

Sanitas – Spiranto patch

Ovo je još jedno čudo koje sam u kolovozu otkrila kad sam ušla u Sanitas u Petrovoj. Inače, njihovi su proizvodi dostupni i po drugim ljekarnama u Hrvatskoj. Riječ je o naljepnici koja se u području prsnog koša stavi na odjeću. Sadrži ulja eukaliptusa, lavande i metvice i otpušta intenzivan ugodan miris koji odčepljuje nos. Nama je cijela soba prošli tjedan mirisala kad smo Vendi pomagali da joj se osim začepljenih uši, odčepi i nos. Ove su naljepnice za djecu stariju od dvije godine pa Galadrieli nismo stavljali, ali miris je toliko intenzivan da se na kraju i njen nos odčepio.

 • Eukaliptus djeluje na gornje dišne putove, menta ublažava kašalj i smanjuje napetost, a lavanda umiruje živčani i mišićni sustav
 • Lijepi se na odjeću.
 • Traje do osam sati.
 • U pakiranju je pet zasebno pakiranih flastera.
 • Budući da ne ide na kožu izravno, ne može izazvati iritaciju.
 • Miris je intenzivan i potrebno nam je bilo nekoliko sekundi da se naviknemo na intenzitet.
 • Proizvodi se u Koreji.

Prehrana je izuzetno bitna

Njih dvije jedu raznovrsno. S Galadrielom je lakše jer ona jede sve, dok s Vendi uvijek vodimo neke pregovore, ali i ona sada više-manje jede sve i ima želje koje poštujemo. Vrtićka je prehrana stvarno dobra. Budući da najčešće doručkuju doma zobenu kašu s jogurtom i voće ili jaja na oko sa slaninom i čvarcima, ili tost s maslacem i špekec – popularno zvani “pekec”, onda u vrtiću preskaču doručak. I za večeru im nastojimo ponuditi raznovrsni obrok – ako nisu bila za doručak jaja, onda budu za večeru i to kuhana, pa one skidaju ljusku. Ali, večera ovisi i o tome što su jele u vrtiću i kakve su im želje. Slatko, najčešće jedemo nakon vrtića u popodnevnim satima kad stignu još taj šećer probaviti i potrošiti tako da navečer mogu mirno spavati.

Sad su njih dvije češće s bakom nakon vrtića

Pokraj vrtića je parkić, a i vrtić ima svoje veliko dvorište tako da su većinu dana na otvorenom, što je izuzetno bitno. U parkiću se svašta nađe u rukama, a i usput se nešto gricne. Tako da, nećemo si lagati, ne živimo u sterilnim uvjetima. I, zapravo nikad im ništa nisam sterilizirala niti kad su bile bebe. I već sad pripremamo dobru odjeću za zimu, kako bismo i hladne dane proveli na otvorenom i u prirodi.

Dodaci prehrani

Osim prehrane, lako se izgubiti u ponudi dodataka prehrani za jačanje imuniteta. Mi smo ostali vjerni dobrom probiotiku i to je sve što uzimamo. Jer, ako ima dobrih bakterija u organizmu, onda ima i tko dočekati one loše kad jednom uđu.