Može li kuća uz malu djecu biti uredna?

Ovdje ćete naći pet jednostavnih koraka kako da dom ostane uredan uz malu djecu. Bez da izludite, bez da očajavate i bez da potrošite pola života na spremanje kuće, ma koliko ona velika ili mala bila. I da, sve je to moguće uz malu djecu u kući, posao, hobije i puno premalo slobodnog vremena. Naravno, stvar je prioriteta, nekima ovaj raspored neće biti nikako prihvatljiv, ostali će možda nešto primijeniti. Najvažnije je, ipak, kreirati raspored prema svojim prioritetima i navikama, a moje će vam smjernice biti mali pomoćnik.

P.s. ovaj tekst ne vrijedi ako ste nova majka, imate malu bebu i prevelika očekivanja. Za vas jednostavno vrijedi: prihvatite nered, potražite pomoć i uživajte u novom životu.

U nekoj drugoj priči

U jednoj varijanti pet koraka bi išlo ovako: pronađite spremačicu, otvorite vrata, duboko udahnite, izađite iz kuće u neredu i zatvorite vrata. Ali, ova objava to nije. Ona isključuje angažiranje spremačice i negiranje nereda. Također, ne uključuje ograničavanje djece u stvaranju nereda, prljanju odjeće i činjenicu da morate prihvatiti potpuni nered u kući.

U našem slučaju

Tu smo mi, nas dvoje velikih i njih dvije male i nemamo pomoć u kući. Ponekad, kad baka provodi vrijeme s curama u našem stanu, ispegla košulje Mati za posao pa nam tako olakša. Stalnu podršku nemamo, ali uz posao i sve druge obveze, ipak nastojimo stan održavati urednim jer nam, osobito meni, red i čistoća olakšavaju normalno funkcioniranje i smanjuju anksioznost koju nered izaziva.

Prihvaćanje činjenice

Naš stan nije tu da bismo ga fotografirali za časopise o interijerima, niti da bismo slušali od drugih kako nam je stan čist i uredan. Namješten je funkcionalno, onako kako je nama u tom trenutku kada smo ga namještali, najviše odgovaralo. Zidovi su se s vremenom i s njih dvije i zaprljali na nekim mjestima i pošarali, ali to je čar života i postojanja u vlastitom domu. Zidovi su tu da bi tragovi na njima čuvali uspomene na trenutke kad smo ih bez nadzora ostavili nekoliko minuta s flomasterima u rukama, okviri s fotkama pričaju o nekim od naših lijepih trenutaka i sve se to jednog dana može osvježiti, prekriti ili zamaskirati.

Igranje u svojoj sobi traje sve dok ne propužu i prohodaju

Imali smo pravilo da će se igra odvijati u njihovoj sobi. Naravno, sad se najmanje igraju u sobi, a najviše u kuhinji, špajzi, dnevnom boravku i na lođi. No, barem nastojimo igračke vratiti na kraju dana u njihovu sobu. Tako uvijek prije spavanja imamo ritual sakupljanja igračaka i njihovog pospremanja na spavanje. Nekad više uspješno, a nekad manje.

1. Držanje nereda pod kontrolom pola je reda

Ili, timski je rad pola posla. Nastojimo ne gomilati prljavo suđe, ne gomilati prljavi veš ili još bolje ne ostavljati oprano posuđe u perilici dok se nova hrpa gomila u sudoperu. Također, ne čekamo da se osušeni veš sam pospremi, niti vjerujemo da će hrpa veša, ako je veća, brže nestati i sama se od sebe pospremiti. Nekada je teško, osobito kad se skupe tri mašine za prati i sušiti, ali zato kažem da nastojimo. Nismo uvijek jednako uspješni i toga smo svjesni.

2. Napravite raspored čišćenja

Početkom mjeseca vidim što nam je izmaklo kontroli i to stavim na listu onoga što moram pospremiti ovaj mjesec. Neke stvari pospremam jednom tjedno, druge jednom mjesečno, a neke – poput ormara – samo sezonski.

Primjer plana za ovaj mjesec

Primjerice, prošli sam vikend uzela pola sata i sredila ormar u kupaonici, pobacala ono čemu je prošao rok ili se potrošilo i zametnulo, pobrisala police i sve je odmah izgledalo svježije. Također, tijekom ovog ću mjeseca uzeti pola sata ili sat za inventuru špajze i zaliha, brisanje polica i provjere stanja zaliha. Također, ovaj mjesec na red dolazi i proljetno pospremanje ormara, zimska roba ide na odmor do iduće sezone, a proljetna kolekcija dolazi na vješalice. To mi je prilika za odvajanje odjeće koju više ne nosimo, a odmah mogu računati da će mi za to trebati više od sat vremena pa ću si za taj posao ostaviti jednu subotu ili nedjelju kad će cure biti na popodnevnom odmoru. Također, uglavnom, taj posao mogu raditi i uz njih pa ga mogu odraditi u nekoliko rata.

3. Usputno čišćenje – najlakše je čišćenje

Primjerice, kupaonica i kuhinja najčešće su na rasporedu čišćenja i njih nikad ne zapuštamo jer, ako dignemo ruke od njih, trebat će nam više vremena i generalka koju ne volimo. Zato, kupaonicu najčešće usput navečer počistimo nekoliko puta tjedno, ovisno tko se zadnji tušira pa odradi usputno čišćenje nakon tuširanja.

Također, kuhinja se čisti svaku večer prije spavanja i to uzme deset do 15 minuta za pospremanje posuđa, čišćenje stola i radne površine.

4. Ne gomilajte

Najgore je gomilanje i čekanje pravog trenutka za spremanje robe. Kad se operu tri mašine za redom, znate da vas čeka ozbiljno spremanje veša, isto je s posuđem, opranim ili neopranim. I općenito, ne čekajte dobar trenutak za spremanje, već je usputno spremanje najbezbolnija je varijanta spremanja. No, budimo realni. Nama jedan veš od nedjelje navečer stoji u sušilici, osušen jer smo jučer izašli svi iz kuće u pola osam, a kad su obveze sinoć oko 22.30 utihnule, bila sam samo spremna za krevet, dok Mato još nije ni stigao kući. Dakle, taj je veš na sigurnom i čeka neki pravi trenutak da završi na svom pravom mjestu.

5. Uključite sve ukućane i napravite zaduženja

Svatko posprema za sobom. To je prvi korak u održavanju reda. Njih dvije znaju da se posuđe nakon jela ubaci u sudoper. Kad dođemo doma, cipele idu na svoje mjesto, a jakne na svoje. Isto tako, kad operemo zube, četkicu vratimo na svoje mjesto, a ujutro se male ruke slože i krevet se pospremi kao od šale. Uglavnom, malim koracima do velikog reda.

Raspored i planiranje

Dva nestvarna pojma u životu s malom djecom, svakako su raspored i planiranje. No, s vremenom naučite da je u redu imati okvirni raspored i okvirno planirati. Također, lakše je ako imate kratkoročne (tjedne ili dnevne) i dugoročne (mjesečne) planove ili zadatke koje si stavite na popis za pospremanje. Također, ne čekajte trenutak za veliko spremanje, nego, uhvatite slobodni trenutak i iskoristite ga za neki mali pospremanac.

Zajedničko je vrijeme važnije od bilo kakvog reda

Ipak, ono što smo kroz ove četiri godine naučili uz naš tempo života i vrlo raznolik raspored s malo slobodnog zajedničkog vremena je:

Važnije je sjesti i zagrliti se na kraju dana, nego li posložiti veš.

Važnije je zajedno provesti vrijeme u igri, nego li oprati prozore.

Važnije je imati pola sata za sebe, nego li pobrisati prašinu.

Važnije je uživati u jedinstvenom trenutku, nego li imati stan pospremljen kao da u njemu nitko ne živi.

Ovo što je važnije kratko traje i brzo prođe, a ovo drugo će vas kad tad dočekati.

 

 

Također, tu pročitajte kako si mi olakšamo jutarnje spremanje i odradimo to gotovo uvijek bez stresa i panike.