Jaslice da ili ne?

Nakon gotovo pola godine polaska u jaslice, vrijeme je za naš prvi osvrt. Prije svega, želim napomenuti da je ovaj tekst u potpunosti subjektivan i odražava naše dojmove, odnosi se na vrtić koji Vendi polazi i naše se iskustvo može u potpunosti razlikovati od vašeg. Ipak, nadam se da će vam barem malo pomoći ako se dvoumite oko toga, upisati dijete u jaslice ili ne.

Od jaslica do jaslica

Situacija se od vrtića do vrtića razlikuje, pa čak i od grupe do grupe unutar vrtića. Ovisi u kojem ste dijelu grada i je li vrtić privatni ili gradski. Pa, najbolje se, prije svega, raspitati za konkretan vrtić u koji planirate upisati dijete. U gradskim vrtićima redovito se ažurira lista slobodnih mjesta i prema zadnjem stanju, još je nešto slobodnih mjesta ostalo u jaslicama i mnogo više u vrtićima Grada Zagreba, a to stanje možete provjeriti na stranicama Grada Grad Zagreb službene stranice.

Naše iskustvo

Mi smo krenuli u jaslice odmah na početku rujna, s obzirom na nove uvjete, bili smo sami na privikavanju pa je teško reći bi li nam bilo lakše da smo išli na privikavanje kad je u grupi stvarna situacija, djeca koja se igraju, tete koje se bave s novom djecom i priviknutom djecom.

Naš je period privikavanja trajao oko mjesec dana. Otprilike nam je toliko trebalo da bez suza ujutro uđemo u sobu. Privikavanje je išlo postepeno, a o tome sam već pisala na početku godine.

Viroze vol. 1, 2, 3, 4…

I baš kad smo se malo navikli, hop, prva viroza. Nakon viroze, ponovno, privikavanje. Ipak, svako privikavanje nakon bolesti bilo je manje stresno i kratko, trajalo je nekoliko dana. Nakon toga, ponovno nas je u studenom zahvatila samoizolacija pa nakon toga vodene kozice. Kozice je pokupila u vrtiću i one su joj uništile imunitet. Do tada, povremeno bi joj curio nos i to je bilo to.

Muke po prosincu

P kao prosinac ili p kao potresi su nas, ponovno, na dulje vrijeme udaljili od jaslica. Iako smo planirali tijekom praznika nastaviti normalnim tempom i samo ostati kod kuće uoči blagdana i za blagdane, viroza je imala drukčije planove. Neposredno nakon Božića ostala je doma u virozi, a onda se kratko na početku godine vratila u jaslice. Nakon toga, slijedi najteža viroza u njenom životu, temperatura koju nismo uspjeli spustiti s paracetamolom, već tek s ibuprofenom. Tako se period boravka kod kuće protegnuo na gotovo mjesec dana.

Sad smo već više od mjesec dana u kontinuitetu u jaslicama i, pogodite, opet nas, čini se, hvata neka viroza.

No, dosta o virozama, što se radi u jaslicama?

U našim se jaslicama s djecom radi kvalitetno i mnogo. Dio godine dvije su grupe bile spojene jer je ukupno u obje grupe dolazilo manje od desetero djece. Sada su, ponovno, u svojoj grupi i ima ih desetak.

Poprilično se razlikuju oni koji su tek nedavno navršili 12 mjeseci i oni koji su poput Vendi stari oko 20 mjeseci.

U svakom slučaju, svakodnevno se, osim igranja, radi na finoj motorici, crtaju, plešu, slušaju glazbu, aktivnosti su prilagođene dobu godine. Kroz aktivnosti i igre razvijaju osjetila, kreću se i razvijaju.

Naše mišljenje se nije promijenilo

Definitivno, mislimo da je djeci mjesto u jaslicama, odnosno, u vrtiću. Trebalo bi im barem dio dana omogućiti da borave sa svojim vršnjacima. Smatram da im mi odrasli ne možemo pružiti to što im može pružiti druženje i socijalizacija, ma koliko kvalitetne aktivnosti pripremili za njih. Osim toga, ako se u potpunosti ne posvetite djetetu i pretvorite svoj dom u vrtić, već morate uz to nešto raditi što isključuje djecu, morate biti svjesni da se nećete moći u potpunosti posvetiti niti djetetu, niti svojim obvezama.

Najvažnije

Vendi je u vrtiću ponovno počela normalno jesti. Dva mjeseca borbi tijekom ljeta zbog nejedenja su me dotukla i, zaista, nisam uopće razmišljala da hrana može biti toliki problem. Ja sve jedem i sve ću probati, vjerojatno, na kraju i pojesti. S druge strane, Mato ima ograničen izbor namirnica i on će teško probati nešto što nije nikad probao. Upravo je takva Vendi. Nekad se, čak, i potrudi pa proba (u zadnje vrijeme) nešto novo. Ali, radije se drži poznatih pet i pol namirnica. Tako je kod kuće.

U vrtiću jede sve i pojede sve. Zvuči nevjerojatno, ali dok se doma strese samo kad vidi meso ili ribu na tanjuru, u vrtiću sve počisti s tanjura. Odgojiteljica ima dobru taktiku, pohvali drugu djecu kad vidi da Vendi ne jede, onda ona ubaci u petu brzinu i sve pojede. Znam, teško je kad druge hvale, a tebe ne. 😀

Kvalitetan jelovnik

Hrana u gradskim vrtićima je zdrava, raznovrsna i uravnotežena tako da, osim što jede, znam da se i kvalitetno hrani pa sam, nakon što dođe doma, bez brige i ne moram uvijek izmišljati nutritivno raznovrsne večere. I onako ih doma ne bi pojela.

Boravak u zatvorenom

Budući da su oni mlađa jaslička skupina i još ima nekoliko njih koji ne hodaju u potpunosti, tijekom hladnih dana ne izlaze na terasu pa to moramo, kad vrijeme dopusti, nadoknaditi nakon vrtića. Ipak, već u starijoj jasličkoj dobi djeca više borave vani tako da nisu zakinuta za svjež zrak.

Ukratko

Ovo su, po nama, prednosti pohađanja jaslica

  • Kvalitetan rad s djecom, aktivnosti i igra.
  • Razvijanje rutine.
  • Kvalitetna prehrana.
  • Socijalizacija.

Nedostatci

  • Česte prehlade i oslabjeli imunitet.
  • Boravak u zatvorenom prostoru tijekom zime (mlađa jaslička skupina).

U svakom slučaju, da me pitate konkretno za naš vrtić, uvijek bih vam rekla, da, pošaljite dijete u jaslice.