Izlet na OPG

Nas je put, nakon Hogwartsa dalje odveo preko Fužina na OPG Zeleni san u selo Lič. Inače, postoji pregršt varijacija kako možete organizirati i planirati izlet u Gorski kotar. I, ako imate više vremena, preporučili bismo vam da ostanete dva ili tri dana, barem. Nama je sad žao što nismo tako isplanirali izlet, ali barem imamo razlog za povratak.

Fužine i jezero

Fužine su divne. Nakon ručka nas je obasjalo popodnevno sunce koje je grijalo kao da je početak rujna, a ne kraj listopada. I baš su suncem okupani proplanci i jezero Bajer ispunili naš obzor dobrom energijom. Čak nas ni Vendino nestrpljenje i bezbroj upita kad ćemo vidjeti ljame nisu dali omesti da uživamo u čaroliji jeseni.

Nostalgija

Nije bilo gužve na cesti pa smo malo usporili i bacili pogled na jezero. Tu, gdje smo nekada tata, mama i ja pili kavicu dok smo odlazili prema moru, više nema lokalne birtije. I, baš me u tom trenutku uhvatio val nostalgije. Uvijek sam maštala kako ću jednom otići u Fužine, šetati kraj jezera i uživati u tišini. Sve sam bliža tome da nam realiziram tu ideju.

Uske ulice Fužina

Spustili smo se niz strme i uske ulice Fužina i skrenuli prema Liču. Fužine me podsjećaju na Selce ili neki primorski gradić pa se vozite po uskoj i brzoj cestici bez pločnika i iz nje su ravno ulazi u kamene kuće.

Rezervno i za svaki slučaj

I, kad gledate fotke, vidite nas na OPG-u u nekoj posve drugoj kombinaciji. I, još se Mato ujutro šalio kad me pitao na koliko tjedana idemo na izlet. Ali, budimo iskreni, sve smo kombinacije do povratka u Zagreb ispucali. Ne on i Vendi, njih dvoje bi, vjerojatno, danima mogli biti u istom i ne bi se zaprljali. Dok Galadriel i ja s njom, i da se sedam puta presvučemo, opet bismo bile prljave.

Snađi se

U autu smo odradili brzinsko kolektivno presvlačenje i otputili se prema OPG-u. Tu će vas karte dovesti do parkinga koji je rezerviran za posjetitelje i nalazi se s desne strane, a nekoliko metara dalje s lijeve strane je ulaz u OPG Zeleni san.

 Na OPG-u

Ulaz za odrasle je 30, a za djecu 20 kuna. Galadriel je dobila gratis ulaz i najbolje ga od nas iskoristila. Kako joj mi tepamo, šaptačica životinjama. Prvo je oduševljeno naganjala patke po OPG–u, a onda je imala ideju ući u mali ribnjak koji se nalazi kod ulaza.

OPG Zeleni san

Odmah kod ulaza je prostorija s papigama i tu je bučno i puno perja, a nakon toga su i kokice. Naravno, na izlasku ju je skoro pijetao ugrizao, ali to smo za razliku od noja izbjegli.

Kako nahraniti noja bez da nadrapaš?

Noj je bio jako zainteresiran za nas i nadao se da ćemo mu nešto dati. I nalazi se pored ograde, a sve su životinje ograđene osim nekoliko pataka, kanta s komadićima jabuka koje možete dati životinjama. I, bili smo dovoljno iskusni da smo Vendi upozorili kako noju treba samo spustiti jabuku ispred njega. No, u jednom trenutku kad sam se okrenula gledajući gdje je Vendi i vratila pogled na Galadriel, ona je pružala jabuku noju i još nisam uspjela reći “ne”, a kažiprst joj je bio u njegovom kljunu. I kako sam ja poskočila, tako je on pustio prst, a Galadriel se šokirala zbog moje reakcije i rasplakala se.

Not my probLama

Družili smo se ponajviše s ljamama jer su one uz koze bile najzainteresiranije za jabuke. A kao što sam rekla, kao da smo znali, pospremili smo par jabučica koje smo ubrali kod Stare sušice i kad su došle na ideju da bi jele jabuke namijenjene životinje, izvukla sam ove iz torbe, oprala ih i dala im. Galadriel je cijelo vrijeme hranjenja vikala ljamama “najm njam njam njam” i bila je oduševljena, bez ikakvog straha.

I magarac je bio raspoložen za druženje, kao i krave

Brzo nam je prošlo vrijeme, zapravo, proletjelo. Uz put su postavljene klupice pa možete predahnuti i upijati sunce dok promatrate životinje.

Ako poželite nešto gricnuti

Ponesite nešto svoje za popiti i pojesti jer na imanju nema ništa za kupiti, osim soka od aronije koju uzgajaju. Također, nismo vidjeli ni toalet pa nisam sigurna ima li ga tako da i na to računate.

Ako poželite pobjeći u prirodu

Druženje sa životinjama odličan je razlog za posjet Liču i odlazak u Gorski kotar. Pa, ako vam nedostaje ideja za izlet ovog vikenda, razmislite o Opg–u Zeleni san.