Božić i pokloni

Ove sam se godine pred Božić, kao i prošle, posebno razveselila Lidlovom katalogu igračaka. Znala sam da tog sudbonosnog četvrtka, kad počinje akcija, moram doći što prije kako bih ulovila ono što želim. To je bio onaj crni četvrtak kad je Mato saznao da je pozitivan. A, ako niste čitali kako nam je bilo u samoizolaciji, vrijeme je da provjerite.

U svakom slučaju, tog sam jutra ostavila Vendi u vrtiću, ne sluteći da ću je već u 11 pokupiti iz vrtića, otkazati nekoliko planiranih obveza i ostati bez željenih igračaka. Dobro, ovo sam zadnje mogla pretpostaviti, iako, da nam samoizolacija nije promijenila planove, obišla bih još dva, tri Lidla i potrudila se pronaći sve što sam planirala.

Knjige ispred igračaka

U zadnje joj vrijeme nisam nudila nove igračke. Već gotovo pola godine rotiramo stare igračke, ali najmanje vremena provodi igrajući se u svom kutku, a ispred igračaka radije bira knjige. Osobito voli kad netko od nas dvoje čita, onda donese svoju knjigu, sjedne kraj nas i proučava ono što se nalazi unutar korica.

Zato, sad je prava prilika za promjenu postave u kutku s igračkama, a stare će dobiti svoje mjesto u arhivi. Inače, baka je glavni arhivist u našoj obitelji, ona sve važno čuva po veličinama, dobi, sezonama i ostalom pa ćemo i kutiju sa starim igračkama povjeriti njoj na čuvanje.

Bor je, ipak, hit

Također, zadnjih joj je nekoliko dana Vendi-friendly bor apsolutni hit. Ja ga kitim, ona ga raskiti, ujutro kad ode u vrtić, sredim ga da izgleda kao na fotki, ona dođe doma i poskida sve. I tako, slutim, bit će tamo do onog dana kad ga odlučimo skinuti ili kad joj dopustimo da ga sama odlijepi od zida.

Prije sam u prtljažniku vozila rezervne štikle i torbicu sa šminkom, sad, kad idem u trgovinu računam da mi je polovica prtljažnika već zauzeta kutijama s igračkama. Zapravo, i nema ih toliko, već su kutije velike. I, najlakše mi ih je čuvati tamo jer znam da ih Vendi neće pronaći.

Popis želja

Napravili smo popis, tako da olakšamo baki, teti i djedovima, a smo se osigurali da ne kupuju igračke koje ne želimo. Smatram da je jednostavnije i nama i njima ako nabavimo poklon i damo im da ga pripreme, nego li da objašnjavamo što su igračke otvorenog tipa i na što da obrate pažnju kod kupnje.

Ovako, tog sam četvrtka ujutro kročila u Lidl na Vukovarskoj i ostala zabezeknuta navalom na igračke. Epidemiološke mjere – želja za igračkama 0:1. Iz daljine sam bacila oko na košare, ali većina ih je već u 8.10 bila prekopana, raskopana, ispražnjena. Nekoliko djelatnika je otvaralo nove pakete i dopunjavalo košare, no sve je brzo nestajalo. Nakon što sam napravila krug, odlučila sam da je vrijeme za punjenje kolica.

Neostvarena želja

Set za igru uloga više nije bio dostupan, vjerujem da ih je bilo vrlo malo jer je ostao još samo onaj za vatrogasca, a mi smo željeli set za doktoricu. No, taj ću, vjerojatno, u nekom trenutku sastaviti od pravog medicinskog pribora, starog stetoskopa, velike šprice, praznih kutija od lijekova, štapića za pregled grla i sl.
Nekako, i dalje se nadam da ću na taj set naići pa svaki put kad sam u Lidlu, bacim pogled na košare s igračkama. A, ako ste ga negdje vidjeli, molim vas, javite mi, bila bih neizmjerno zahvalna.

Ostale želje s našeg popisa bile su dostupne i tog jutra sam ih ugrabila. Bilo bi bolje da sam napravila zalihu hrane za samoizolaciju, ali nisam tog trenutka ni slutila da ćemo dva sata kasnije biti u kući na deset dana, a i prioritet su bile igračke, pa i da sam znala, opet bih prvo njih uzela. Jer, tko je ugrabio tog jutra, ugrabio je. Sve kasnije, bila je puka sreća.

No drama mama poklanja

U kolica sam ubacila i jednu kutiju koju nisam namijenila za pokloniti Vendi, već sam je uzela s namjerom da razveselim jednog od vas koji se prijavite na novosti na linku ispod. Dobitnika igračke izvući ću slučajnim odabirom iduću srijedu, a objaviti ga u četvrtak na blogu. To znači, da vremena za prijavu na listu imate do utorka u 23.59. U igru ulaze i oni koji se već nalaze na listi, a o kojoj je igrački riječ, reći ću malo niže u ovoj objavi.

Prijavi se na novosti

* indicates required

Naše (ostvarene) želje

Mnogo je drvenih igračaka bilo u ponudi, što me posebno veseli jer smo se dogovorili da ćemo plastiku i dalje nastavljati smanjivati u našem domu, a manje korištenje jednokratne plastike bila nam je novogodišnja odluka. Ono što možemo, kad su u pitanju igračke, zamijenit ćemo drvetom. Nažalost, drvene su igračke često vrlo skupe pa je Lidl prilika za pronalaženje povoljnih i kvalitetnih drvenih igračaka.

Balance bike

Ovo će biti poklon od bake, djeda i tete. Iako tricikl, za sada još ne koristi samostalno, vjerujem da će joj uz njega, balance bike biti omiljeni, čim malo zatopli. Budući da je aktivna, voli trčkarati, penjati se i kretati, ovo će nam biti dodatak za svaku šetnju Maksimirom ili Jarunom. Cijena ovog bicikla bila je 299 kuna, drven je i izgledom podsjeća na Vespu. Ima dvije visine sjedala, nosivost 20 kg i gume s kugličnim ležajevima. Nismo ga raspakirali još pa detaljnije dojmove neću sad iznositi, već jedva čekam Božićni ručak da ga isprobamo. Hoćete li se kladiti, tko će ga prvi zgrabiti, mama ili tata? 😀

Vaga

Osim drvene mini kuhinje, koja je stvarno bila odlična prilika za one koji imaju dovoljno prostora, u ponudi se našla i mini trgovina. Nismo planirali zauzimati prostor mini kuhinjama i trgovinama zato što bih je radije uključila u aktivnosti u pravoj kuhinji jer je počela pokazivati interes. Osim toga, tako ću uštedjeti i na prostoru i imati jednu stvar manje za brisati, čistiti i pospremati. U svakom slučaju, svidjela mi se vaga s voćem. Kod bake ima pladanj s drvenim voćem i povrćem. Svaki se plod može rastaviti na dva dijela, a povezan je čičkom. Uz pladanj je došao i mali drveni nožić. Često se kod bake igra kuhanja i pripremanja hrane pa sam pomislila kako bi joj ova vaga mogla biti zanimljiva zamjena za taj pladanj kod kuće. Nju ćemo joj staviti u čizmicu povodom sv. Nikole.

Nizalica ringova u bojama

Slična ringovima koji se po veličini nižu na štapić, ova je naprednija verzija za nizanje jer nisu u pitanju samo ringovi već tri različita oblika. Primijetila sam da joj stara više nije zanimljiva jer joj je postala prejednostavna, pa se nadam da će joj ova, malo kompliciranija, biti izazov. Ova će se igračka naći zamotana ispod njenog drvca za Božić.

Magnetna ploča sa satom i kalendarom

Iako je ova igračka namijenjena malo starijoj dobi, zamislila sam da je počnemo koristiti nakon nove godine. Tako da joj počnem stvarati naviku da svako jutro provjerimo koji je dan i datum. A sa satom se možemo igrati tijekom dana ili ga postaviti na osam, kad ujutro idemo u vrtić ili navečer na sedam sati kad je vrijeme za spavanje. Ova je ploča odlično pomagalo, osim za učenje naziva mjeseci i učenje na sat, kod razvijanja govora. A mi smo, upravo u fazi kad svakim danom čujemo od nje neku novu riječ. Tako da će ova igračka biti novogodišnji poklon, budući da imamo naš mali običaj da si poklonimo neku sitnicu za početak nove godine.

Planovi

Ovim četirima igračkama ćemo zaokružiti prosinac i promijeniti postavu u kutku za igranje. Također, do kraja godine nas čeka još nekoliko uzbuđenja, preuređujemo joj sobu. Postat će u potpunosti dječja jer smo moj uredski kutak premjestili u mirniji kutak stana, a i dobit će niski krevet te Montessori penjalicu iz djedove radionice (Pikler triangle) pa ćemo vas uskoro zabavljati novim doživljajima iz dječje sobe.

Vaga
Slagalica
Ploča sa satom i kalendarom

No da ne mislite da smo zaboravili dano obećanje

Poklanjamo vam edukativnu slagalicu koja potiče razvoj motorike, logike, kreativnosti, poznavanje boja i oblika. Izrađena je od drveta, a idealna je za djecu od dvije godine na više. Dakle, sve što trebate je, prijaviti se na newsletter na linku ispod. Prijavom ulazite u bubanj za izvlačenje, a dobitnik će biti odabran slučajnim odabirom. Rezultat izvlačenja bit će idući četvrtak na blogu. Sretno! 🙂

Slagalica