Četiri rute po Medvednici za djecu

Otkako smo intenzivnije počeli istraživati čari Medvednice, odabrali smo nama najdraže rute koje su se njima dvjema posebno svidjele. Prije svega, ruta na Medvednici koje djeca mogu lako savladati mnogo je više. Kojim se god putem odlučili krenuti, naći ćete nešto što će se vašoj obitelji posebno svidjeti. Ako vam nedostaje inspiracije, pronaći ćete je u nastavku.

1. Žičarom do vrha – ručak u Runolistu – autobusom do Mihaljevca

Ovo nam je najčešća ruta i imamo njene dvije varijacije. Inače, od svih planinarskih domova, najviše volimo Runolist jer su porcije zaista velike, cijene korektne, a hrana ukusna. Osim toga, pogled je divan i uvijek si priželjkujemo vedar dan nad Zagrebom kako bi nam pogled bio fantastičan. Do žičare se lako dolazi, neovisno o tome idete li automobilom ili javnim prijevozom. Mi se najčešće parkiramo u garaži, ako je parking pokraj žičare popunjen. Imajte na umu da se parkirna karta za garažu može platiti isključivo karticom. Kad poželimo produljiti izlet i izgubiti još malo više vremena, krenemo javnim prijevozom do Mihaljevca. Onda od Mihaljevca s famoznom 15-icom s kojom je vožnja posebni doživljaj.

Prva opcija

Nakon što na vrhu iskočimo iz žičare, krećemo prema Činovničkoj livadi. Ovaj spust je zahtjevniji kad idete u suprotnom smjeru, osobito za vrućeg dana i to imajte na umu. Na Činovničkoj je jedna kućica pokraj stepenica koje vode prema Grofici i Sljemenskoj cesti. Prije je bila otvorena i tamo smo uvijek pojeli slatkač. No, već dulje ne radi i nadamo se da će se to promijeniti. Prije toga, na putu od Žičare prema Činovničkoj je Sljemenska kućica, simpatično mjesto s nevjerojatno groznom kavom. Tako da, tamo popijte nešto drugo. Nakon činovničke, stepenicama se spuštate do Sljemenske ceste, na lijevo je Grofica i kad prođete Groficu kreće staza prema Runolistu. Ta je staza jednostavna i lagana, sve do samog finala iznad planinarskog doma koji je malo strmiji, potrebno je svladati nekoliko desetaka stepenica i od ljetne oluje provući se ispod dva velika srušena debla. 

Ručak od četiri do 10 EUR

Ovisno što volite i koliko ste gladni u Runolistu ćete se stvarno najesti. Nakon dulje šetnje, ručak s pogledom baš godi i puni baterije za nastavak avanture. Nakon predaha slijedi nastavak. Opcije su dvije, ako želite duljim putem do Sljemenske ceste, možete krenuti na desnu stranu pa po putu predviđenom za automobile krenuti gore. Ili, vratiti se istim putem kojim ste došli, on je kratko zahtjevniji, ali kraći. 

Vrijeme je za povratak

Nedaleko Grofice na Sljemenskoj cesti stoji autobus za povratak prema Mihaljevcu, pa kad uzmete jednosmjernu kartu za žičaru, ovo vam je najbolja opcija za povratak. 

Piknik na Činovničkoj

Ipak, ako ste naumili žičarom prema dolje, onda vas još čeka uspon do tornja pa svakako iskoristite priliku za predah na Činovničkoj. Dakle, nemojte biti kao mi, već se sjetite spakirati dekicu. Ponesite loptu, balončiće ili nešto treće i uživajte dok probavljate ručak.

2. Automobilom ili autobusom do Medvedgrada

Njih dvije obožavaju Medvedgrad. Medvedgrad je jedan od prvih interaktivnih centara u koje smo ih odveli i oduševile su se. Sjećam se našeg prvog posjeta Medvedgradu, proveli smo tri sata tamo i nisu se dale van. Nakon toga su po povratku zaspale u autu istog trenutka i spavale još dva sata dok smo se vozili u krug po gradu. Ovdje možete pročitati o jednom od naših izleta na Medvedgrad. Do gore možete doći javnim prijevozom, autobusom za Sljeme ili automobilom. Mi se uvijek parkiramo malo niže tako da osim posjeta Medvedgradu imamo i lijepu rutu za šetnju prije i poslije obilaska utvrde.

3. Autobusom do stanice P.D. Runolist – ručak u Runolistu – Žičarom do Gračana

Ovo je ruta od prošlog vikenda i posebno nam se svidjela jer je malo drukčija. Naime, nema silaska, već samo uspon, a onda se vraćate Žičarom. Parkirali smo se na Mihaljevcu i uskočili u bus. Tri su razloga zašto ne idemo automobilom na Medvednicu, prije svega, vikendom je gužva, zatim, kad već ide autobus nema potrebe da i mi idemo ako smo već u zoni prometa. Na kraju, poseban je doživljaj putovanje autobusom. Doduše, prošli su se vikend potukle zbog mjesta kraj prozora međusobno pa sam morala gasiti požar između njih dvije. Od stanice (treća od Mihaljevca) prema Runolistu je jednostavan put. Na nekoliko mjesta naići ćete na vodu koja se slijeva pa je to jedan od doživljaja koji će vam usput produljiti putovanje do Runolista. Staza je duga oko dva kilometra i pred kraj vas čeka nešto zahtjevniji uspon prema planinarskom domu. Ako vam nije prihvatljiv, možete skroz cestom doći do planinarskog doma pa vam je ona opcija ako idete s dječjim kolicima.

Nakon ručka već spomenuti uspon

Već sam objasnila kako se dođe do Žičare ili, ako vam je zahtjevno, vrlo brzo možete doći do autobusne stanice koja se nalazi nedaleko Grofice. 

4. Automobilom do Zelene magistrale – ručak na Glavici – Veternica

Ako vam je bliža zapadna strana Medvednice, ovo je idealna ruta za vas. Češće smo prije odlazili preko tjedna na Glavicu pa nije bila tolika gužva. Nedavno smo bili za vikend i šokirali se brojem parkiranih automobila po Zelenoj magistrali. Do Glavice također vodi jednostavna pješačka staza. Nažalost, ona je sad zatvorena zbog napada stršljena na ljude i pse. No, nije mnogo dalje stazom namijenjenom automobilima koja je alternativno opcija za pješake. Kad stignete do Glavice još vas čeka strmi i zahtjevan spust prema Veternici. Ovaj je spust/uspon najzahtjevniji od spomenutih u ovoj objavi i računajte da ćete manjoj djeci morati pomoći ili ih nositi. 

Veternica

Izlet u Veternicu posebna je priča i za njega se potrebno pripremiti. U pravilu, šetnja do same Glavice i povratak na Zelenu magistralu mogu i bez posjete Veternici biti izlet za sebe. Ispod planinarskog doma je i maleno igralište, ali je u lošem stanju i preporučujem vam da pripazite ako se djeca koriste sprave. 

Predahnite, udahnite

S Glavice se pogled pruža na zapad i zapadni dio Zagreba. Uživajte u ručku ili kavi s pogledom i ne zaboravite duboko udahnuti svjež i čisti zrak.