Tunjići i tri velike zvijeri

Vikend uoči Noći vještica čarobnjaci su, logično, proveli u Hogwartsu pa ćemo ovu objavu nazvati Povratak Tunjića u Hogwarts i tri velike zvijeri. Zapravo, uputili smo se u Staru sušicu kako bismo posjetili Centar za velike zvijeri. Dobro, i fotkali se ispred našeg malog Hogwartsa.

Upijanje skrivenih ljepota

Kraj listopada posebno je živopisan u Gorskom kotaru i veseli me što imamo priliku povremeno pobjeći od Zagreba i upijati ljepote Hrvatske, boje, mirise i čarolije jeseni. Zato, pomno sam nam isplanirala izlet i čekala kad će Mato pitati hoćemo li nekamo za vikend? Istog sam trena ispalila svoju ponudu, a on ju je ležerno prihvatio kao da sam mu rekla da ćemo samo prošetati.

Kraj desetog, nema gužve na autocesti

Ili? Nisam mogla vjerovati koliko je gust promet bio od Lučkog prema moru. Iskreno, očekivala sam da je autocesta prazna, ali bila je sve, samo ne prazna. I da, poprilično se ludo vozi. Uopće ne znam čemu služe ograničenja brzine koja se ne poštuju. Blago sam se šokirala divljanjem po autocesti.

Čari Gorskog kotara

Tek kad se siđe s autoceste, vrijeme stane. Došli smo u Gorski kotar, lagano otvorili prozore na autu i uživali u mirisu šume i friškom zraku koji je prolazio kroz auto. Obje su bile veći dio puta strpljive i zabavljale se. Zapravo, Galadriel je i dio puta prespavala pa nam je to uvijek situacija koja dosta olakšava putovanje. Magle tu uopće nije bilo, a vožnja je završila tako da smo morali uključiti klimu jer je u jednom trenu postalo prevruće.

Kako se cilj bližio

Tako je strpljenje hlapilo pa smo zadnjih nekoliko kilometara vijuganja proveli pjevajući na glas s nadom da ćemo potisnuti nervozu koja je na zadnjem sjedalu bila na vrhuncu. 

Ne vjeruj kartama

Iako nam je navigacija uporno govorila da skrenemo, ostali smo na glavnoj cesti jer je putokaz pokazivao ravno. Sreća, vjerovali smo putokazu uz put i došli do dvorca vrlo lako. Dvorac je na samoj Karolinskoj cesti pa nije potrebno nikamo skretati prije samog dolaska na cilj. 

Parkinga baš nema u izobilju

Doslovno, ispred Centra za velike zvijeri ima tek desetak parkirnih mjesta, a možda sam i to previše rekla pa ako je neka gužva, računajte na to da ćete se morati stisnuti. Bila je subota i tek se centar otvorio, a ispred nas je već osam bilo parkiranih. 

Stara sušica

Ako vam dvorac, kao meni, na fotkama izgleda veliko, malo ćete se iznenaditi. Poprilično je mali uživo. U dvorcu se inače organiziraju radionice, među ostalim, i na temu Hogwartsa. 

Centar za velike zvijeri

U Hrvatskoj žive tri velike zvijeri, medvjed, vuk i ris. Prostor je interaktivan i jako lijepo uređen. Odmah nas je na početku, kao i svakog posjetitelja iza nas, uveo unutra gospodin koji nam je ukratko objasnio što se gdje nalazi što je zaista lijepo kad dobijete uvod i znate što vas okvirno čeka u razgledu. Imajte na umu da se ulaznice plaćaju isključivo u gotovini, za odrasle je ulaznica 30 kuna Informacije | Centar Velike Zvijeri (centar-velikezvijeri.eu)

Putovanje kroz godišnja doba

Detalje o zvijerima možete saznati kružnim prolaskom kroz prostor u prizemlju. Tu je i kutak za djecu u kojem mogu bojati i čitati slikovnice. Osim o životinjama, saznat ćete ponešto o  šumi i rijetkim vrstama koje u njoj obitavaju. U središtu je brlog. Veliki medvjedov brlog u koji možete ući i u kojem spava medo. Koliko je vjerodostojno medvjed napravljen, govori činjenica da ga ja na prvu nisam ni primjetila, a Vendi, kad smo joj rekli da tu spava medo, ukočila se od straha.

Oči velike kao medo

Vidjela sam joj samo oči kako sjaje u mraku i izašla je van bez želje da ga promatra. Tek smo je od trećeg pokušaja dobili da ga lagano dotakne i ode. 

Stepenice su hit

Trenutno smo u fazi kad Galadriel više od svega voli stepenice jer ih je poprilično dobro svladala. Pa, popesti se i sići, nekoliko puta, a možda i malo više, stvarno nije problem. Na katu možete saznati ponešto o zvježđu risa, vuka i Velikog medvjeda kojeg, sigurno, znate i sami pokazati na nebu. Osim toga, tu je i kutak s virtualnom stvarnošću, pa kad stavite naočale, nađete se u šumi i gledate srne kako jedu. 

“Book srneee”

Vendi je bila fascinirana do te mjere da im je mahala i pokušavala im se približiti. Za to vrijeme, dok su tata i Vendi bili u VR-u, Galadriel i ja smo išle pa po stepenici gor’ pa po stepenici dol’. 

Opći dojam

Centar za velike zvijeri još je jedna lijepa lokacija koju bismo vam svakako preporučili da si stavite na popis želja. I, za razliku od nas, za Gorski si kotar ostavite dva dana jer sadržaja ima pregršt. Osim toga, na putu je do mora ili do Zagreba, pa ne možete reći da vam nije usput.

Najslađa jabuka

Odmah pokraj dvorca je velika zelena površina pa smo iskoristili još malo vremena za predah i uživanje u lijepom vremenu. Tu je i jedno stablo jabuke i mnoštvo jabuka koje su zrele i pale. Ugrabili smo ih nekoliko, ne znajući da će nam tog popodneva dobro doći. 

Dvorac je zatvoren

Osim za organizirane radionice, dvorac nije otvoren, ali je svakako lijepa kulisa za fotkanje i za maštanje da ste u Hogwartsu. Glad i umor su već ozbiljno zaigrali kolo pa smo se uputili prema Fužinama. A, o avanturama u ostatku subote, pričat ću idući put.