Kraća kosa

Od trudničke grive do olinjale mame – ispadanje kose

S većim ili manjim ispadanjem kose sretne se svaka mama u postpartumu. Godinu i pol otkako sam rodila i godinu otkako mi je ispalo 50 % kose koja se devet mjeseci trudnoće samo gomilala i rasla, ponovno mogu reći da imam zadovoljavajuću količinu kose. Svi su me pripremili na to, “kad rodiš, otpast će ti kosa, ugasit će ti se ova blistavost na koži, sise će ti se ispuhati i to je to.” I stvarno, bijaše tako.

Zato sam se ja, onako štreberski, unaprijed opremila šamponima protiv ispadanja kose, vitaminima, mineralima, maskama za kosu, uljima i drugim preparatima za prvu pomoć. Prvih sam tjedana bila sretna jer, kao, vidi, sve djeluje, kosa mi ne pada. Aha! Preduhitrila sam taj dio stvarnosti nakon poroda…

Pričat ću vam o svojoj kosi za vrijeme trudnoće i nakon poroda, ispadanju kose, njezi i odustajanju od feniranja. Dotaknut ću se sindroma podvezane dlake koji može biti iznimno opasan za dojenče, a ima veze s kosom koja nekontrolirano ispada nakon poroda.

Hormoni dobivaju bitku

No, pola godine kasnije, hormoni vs. preparati za kosu – 1:0. Kad je, konačno, pala razina svih podivljalih hormona u tijelu, počele su se očitovati velike promjene, jedna od njih bilo je ispadanje kose.

Kao što je u trudnoći bilo nestvarno, tako je i nakon poroda postalo nestvarno. Samo, u trudnoći je bio san, a nakon toga noćna mora. Dakle, pita me Mato što danas pišem za blog, kažem mu ja o kosi nakon poroda i krenem objašnjavati, a on me prekine: “znam, vadio sam je iz odvoda”.

Tijekom trudnoće, ne sjećam se da sam ijednom morala očistiti četku od kose koja je otpala. Doslovno, tijekom devet mjeseci otpala mi je tek koja vlas, a češljala sam se svaki dan, fenirala, peglala, radila pletenice i izmišljala čuda kao da sam hair blogerica.

CGM početak

Skoro svaka žena, u nekoj fazi života, želi kosu kakvu nema prirodno

Godinama sam uništavala svoju kosu feniranjem. Nisam se peglala jer jednostavno nikada ne bih uspjela održati kosu ozbiljno ravnom, već bi mi se uvijek negdje uvinula. Razlog tome je što je moja kosa prirodno valovito-kovrčava. Doslovno, odozdo imam lokne i dredlokse, a odozgo je valovita, također uz čelo imam mlade antene i kovrčice. Dakle, moja frizura izgleda poprilično neuredno kad je prirodno oprana i osušena.

Još na prvoj godini studija nosila sam svoju dugu kovrčavu kosu, iako mi se u periodu potkraj srednje škole poprilično prorijedila moja gusta kosa. No, tada nisam baš previše brinula o kosi, nisam se informirala o njezi niti redovito šišala pa sam dobila poprilično olinjalu grivu.

I tako je mene u jednom trenutku studiranja osvojila ideja da se redovito feniram i stvorim umjetne valove na vrhovima te napravim volumen na tjemenu. To sam radila godinama. Fenirala se, peglala, figarirala i činila čuda. A kosu nisam ni s čime posebno hranila i još sam je redovito bojala.

Metla iza fino isfenirane frizure

Dakle, moja je kosa, htjela ja to ili ne bila vječito suha. Osjećaj pod prstima nakon nekoliko mjeseci nepodrezivanja vrhova bio je užasan, kao da držim slamu. No, kao i svi modni i bjuti fejlovi u životu, tako me i ovaj držao nekoliko godina.

Kad sam se jednog jutra, nekoliko mjeseci nakon poroda, probudila i ustala, a moja kosa ostala ležati na jastuku, shvatila sam, “počelo je”. Usprkos uzimanju vitamina, korištenju šampona protiv ispadanja kose, ne korištenju četke i fena, kosa je ispadala. Nekoliko sam tjedana bila bespomoćna, ali pomirila sam se s tim da je riječ o fazi koja čeka svaku rodilju.

I bila sam sretna kad bih oprala kosu šamponom protiv ispadanja kose i ne bih mnogo vlasi izvukla tijekom pranja, ali šampon je djelovao trenutno. Već koji sat nakon pranja, izvukla bih cijeli pramen kose. Malo po malo, moja je kosa poprimala gustoću kakva je bila prije trudnoće, a onda se još malo dodatno prorijedila.

Osim toga, djelovanjem hormona, postala je sve teže ukrotiva. Kad je prestala ispadati, ponovno sam se počela fenirati, ali svaki bi put izgledalo kao da sam se na brzinu isfenirala ili da sam izvukla svaki treći pramen. A kosa se doimala suho i zapušteno.

Vrijeme je za promjenu smjera

Počela sam u jednom trenutku čak i razmišljati o ozbiljnom skraćivanju, ali onda sam od toga odustala. Naime, posve sam slučajno naišla na knjigu i blogove o poznatoj CGM njezi prirodno valovite i kovrčave kose i povratku kovrča. Dakle, riječ je o Curly Girl Method knjizi i danas sve više blogova i YT kanala djevojaka koje su se odlučile vratiti onome što su im geni dali – kovrčama i valovima. Svaka je priča slična, htjele su ravnu kosu, dobile metlu, odlučile se vratiti svojoj stvarnoj kosi.

Zapravo, isprva me privukla činjenica kako su djevojke i žene od metle na glavi dobile sjajnu i zdravu kosu te kako su nešto što nalikuje na suhu i ofucanu mrtvu dlaku, pretvorile u prirodno sjajnu i razigranu grivu.

Život bez sulfata, alkohola i silikona (a riječ je samo o šamponu)

Dala sam si vremena i proučila najbitnije te promijenila sadržaj svoje police s preparatima za njegu kose. Iako je od tada prošlo tek nekoliko mjeseci, mogu reći da su promjene vrlo brzo postale vidljive. Naravno, i dalje imam i dalje dosta “bad hair” dana, ali me danas pomisao na četku i korištenje fena grozi. K tome, nisam se šišala više od pola godine, a kada sam došla frizerki, rekla je da mi nema što odrezati jer je kosa potpuno zdrava. Ipak, rekla sam joj, daj si oduška, s ciljem da kovrčama dam još malo olakšanja i motivacije za kovrčanje.

Stara kosa

No, sigurna sam da ste tu jer vas, među ostalim, zanima što sam koristila u onoj fazi kad sam se nekontrolirano linjala i izgledala kao pasmine pasa koje nekoliko puta godišnje odbace veći dio svoje dlake

Od poroda do prestanka ispadanja

Dobar šampon

Fitovalov šampon protiv ispadanja kose koristila sam ga i u srednjoj školi kad mi se dosta prorijedila kosa, pa sam mu se vratila jer sam ga pamtila kao učinkovit. I pokazao se u ovom slučaju takvim.

Umjesto regeneratora

Kombinirala sam hranjive maske umjesto regeneratora i to prvenstveno Gliss s puno proteina te kako bih nahranila kosu, povremeno sam stavljala regenerator, ali sam ga u najkritičnijoj fazi izbjegavala jer bi trenutno poništio djelovanje šampona i oslobodio još koji pramen iz mog vlasišta. Najbolje mi je odgovarao Coconutov regenerator s keratinom.

Nakon što je kosa prestala ispadati

Kontinuirano mi je kosa ispadala gotovo mjesec dana, sve što sam u tom trenutku mogla poduzeti, poduzela sam. Čim je prestala ispadati, promijenila sam šampon.

Prešla sam na šampon za konje. Vjerojatno ste čuli za njega, ali ako niste, a imate konja, njime možete prati njegovu grivu i svoju kosu. U svakom slučaju, ako nemate konja, njime možete od svoje kose napraviti prvi korak prema grivi. Šampon je odličan, ipak, kako sam čula od nekoliko drugih žena, s vremenom im je počeo isušivati kosu pa su odustale od njega. Isti je slučaj bio kod mene. Zaista mi je ojačao kosu, potaknuo rast i u kombinaciji s ricinusovim uljem doveo do pojave velike količine mlade kose. Ipak, nakon što sam potrošila drugo pakiranje, prestala sam ga koristiti jer mi je kosa od njega postala suha i trebala mi je poprilična količina regeneratora da bih je raščešljala. No, mogu reći da je on odradio svoj posao i to odlično. Dostupan je u većini naših trgovina s kozmetikom, a cijena mu je u zadnje vrijeme dosta narasla.

Vitamini i minerali

Nakon poroda nastavila sam koristiti vitamine koje sam koristila i u trudnoći. Ispočetka sam uzimala, kao i većina trudnica, specijalizirane prenatalne vitamine te omega-3 masne kiseline. No, imajući dovoljno vremena, bacila sam se na istraživanje i uspoređivanje te pričala sa svojom liječnicom o svojim spoznajama. Postoje kombinacije vitamina čija cijena nije paprena kao cijena prenatalnih vitamina i minerala i koji su u svom sastavu bogatiji od prenatalnih vitamina. Tako sam tijekom cijele trudnoće, ali i nakon koristila Alpha Man od MyProteina koji sadrži zaista velike doze različitih vitamina i minerala.

Nakon što mi je kosa počela ispadati, došlo je vrijeme za pauzu od dotadašnjih vitamina

Uzela sam u DM-u Das Gesunde Plus Haar vital Komplex. Postoje kompleksi drugih proizvođača također namijenjeni rastu i jačanju kose, no nisam ih previše proučavala, ovaj sam koristila kao predah od Alpha Mana i pokazao mi se u potpunosti u redu. U kombinaciji s preparatima za kosu, obogatio je moj organizam nutrijentima koji su nužni za rast kose. Da sam samo njih koristila, mogla bih više reći o učinkovitosti. No, mislim da je bitna kombinacija vitamina i dobrih preparata za kosu da bi rezultat bio dobar.

Ricinusovo ulje za kosu

Ricinusovo je ulje neopisivo gusto pa ga mnogi koriste u kombinaciji s drugim uljima. Kad mi se da i kad imam vremena upotrijebim ga tako da ga umasiram u vlasište i ostavim da djeluje prije pranja kose. Nakon što mi je ispao veći dio kose, redovito sam ga koristila, ali budući da danas uglavnom perem kosu sa šamponima bez sulfata koji su poprilično slabi, onda ga ne koristim tako često jer ga je teško oprati s tjemena.

Ricinusovo ulje potiče rast kose i zaista mi je u pola godine izraslo toliko mlade kose pa kad se sve vlasi udruže pod naletom vlage u zraku i počnu stršati, izgledam poprilično smiješno.

Danas, kad je kosa došla na svoje a ja koračam prema svojim starim kovrčama

Kosu perem tvrdim šamponom za kovrčavu kosu od Tinkture  i Afroditinim šamponom s koprivom i pantenolom.
Nakon pranja je njegujem Schwarzkopfovom maskom s proteinima, a posebnost te maske je što se ne mora ispirati pa ostaje na kosi i hrani kosu između dva pranja. Ponekad, osvježim s njom kosu nakon nekoliko dana kad kovrče izgube volju.

Kosu ne sušim fenom, a kovrče dodatno oblikujem sprejem za kosu koji daje dašak “summer jama” dok mi se nos i prsti sve ozbljinije smrzavaju na ovim studenim temeperaturama.

Mlada kosa

Kako jedna podvezana dlaka može dovesti do amputacije prsta kod dojenčeta?

Hair tourniquet sindrom ili sindrom podvezane dlake

U prvim mjesecima, kad kosa nekontrolirano ispada, jedna dlaka može biti prijetnja, najčešće za prste, stopala pa čak i genitalije (kod dječaka). Zaprepastila sam se nakon što sam naišla na članak u kojem su roditelji djevojčice opisali kako su imali sreće i u zadnji trenutak spasili prst svoje petomjesečne djevojčice. Iako su primijetili da je nešto muči, isprva nisu mogli otkriti o čemu je riječ. Naime, vlas kose omotala se djevojčici oko nožnog prsta i u potpunosti joj zaustavila krvotok. Ako se na vrijeme ovo ne otkrije, potrebno je amputirati prst. Dakle, sve što mogu reći je, provjeravajte čarapice svojih najmlađih i perite ih odvojeno. Zabilježeni slučajevi najčešće su se dogodili između dva i šest mjeseci starosti djeteta, baš kada majci kosa pojačano otpada.