Probiotik od početka da ili ne?

Vjerojatno su vam već u rodilištu savjetovali da novorođenčetu uvedete probiotik. Ako ste tek u pripremama za rodilište, ovaj će vam blog biti danas manje bitan, vratit ćete mu se kasnije pa samo negdje spremite link. Ako ste u nedoumici koji probiotik izabrati, možda će vam pomoći naše iskustvo. Prije svega, želim naglasiti da ne promoviram nijedan od navedenih dodataka i da isključivo ovdje iznosim naše iskustvo.

Vendi i Waya

Vendi sam uvela probiotik tek nakon prvog pregleda kod pedijatrice, nakon što je navršila mjesec dana.
Tijekom prvih mjesec dana nije imala grčeve i nekako nisam osjetila da bih trebala išta promijeniti ili uvoditi probiotik.
Nakon prvog pregleda odlučila sam se isprobati, jer nemam što izgubiti.
Kupila sam Wayu i danas nemam pojma kako sam se upravo na nju odlučila.
Vendi nikada nije imala dojenačke grčeve ili kolike pa o učinkovitosti Waye po tom pitanju ne mogu puno reći. Koliko sam čula od drugih mama, kažu da im je pomogla i to više od Bio Gaie.
Nakon što sam Vendi uvela Wayu, nikakve promjene nisam primijetila, tempo stolica ostao je nepromijenjen i, zapravo, možda smo do vrtića potrošili tri do četiri doze probiotika.

Vendi i BioGaia

Bio Gaiu sam kupila jednom jer u ljekarni nisu imali Wayu bez D3 vitamina.
Nekoliko su me puta uvjeravali da probiotici ne djeluju. Već sam i ja postala skeptična, a onda me Bio Gaia razuvjerila.
Nakon što smo počeli Vendi davati Bio Gaiu, dogodilo se da više dana nije imala stolicu. Ok, pomislili smo, slučajnost. No, kako smo nastavili s uzimanjem, tako se priča ponavljala.
Nismo bili sigurni ima li veze s probiotikom, ali smo odlučili stati. Nakon nekoliko dana, sve se vratilo na stari tempo.
S Vendi smo se, nakon toga, samo držali Waye.

Galadriel i prvi dani

Nekoliko dana nakon što smo došle iz rodilišta, večeri su se pretvorile u vrištanje, višesatno, grčenje i previjanje. Nekoliko je dana to trajalo između 21 i 23 sata i odmah sam poučena savjetima odlučila uvesti Wayu. Bilo mi je to potpuno novo iskustvo jer Vendi nikada nije imala takve muke. Osim toga, bila sam svjesna da Vendi iz vrtića sada donosi svašta i da bi bilo dobro zaštititi se od početka.
Nakon nekoliko dana, večeri su postale mirne. Ipak još mi i sad u ušima odzvanja to vrištanje i bolno deranje. Plače ti se, svima se plače, ovo malo u rukama vrišti, a ti imaš samo jedan izbor, skulirati se i ostati pri sebi.
Waya je bila spasitelj.

Galadriel i Bio Gaia

S Galadrielom imam potpuno drukčije iskustvo, nego li s Vendi. Ona probiotik redovito dobiva. Pogotovo zato što sam ja do sada više puta završila na antibiotiku pa sam je nastojala zaštiti.
No, u jednom sam trenutku shvatila da joj Waya ne odgovara.
Za razliku od Vendi, njoj je Waya dodatno potaknula probavu i došli smo do trenutka kad sam imala osjećaj da sve što unese, samo potrči kroz njenu probavu.
Zato, odlučila sam se, poučena iskustvom s Vendi i Bio Gaiom, promijeniti odabir.

Bio Gaia kao spas

Nakon što sam joj počela davati Bio Gaiu, probava joj se smirila i čini mi se da joj ovaj probiotik bolje odgovara.
Osim toga, u međuvremenu je i ona dobila antibiotik pa mogu reći da nas je i s te strane Bio Gaia zaštitila. Naime, antibiotik kod malih guza često izazove ozbiljno crvenilo i osip. Mi ga nismo imali uopće.

BioGaia +

smileKod hiperaktivne probave.
smileKod liječenja antibiotikom.
smileDolazi u staklenom bez kapaljke i plastičnom pakiranju “easy dropper” izgleda kao tuba.

BioGaia -

undecidedUsporila je normalnu probavu dojenčeta.

Waya +

smileU potpunosti ublažila grčeve u prvim danima života novorođenčeta.
smileZa bebu s normalnom probavom.
smileDolazi u staklenom pakiranju s kapaljkom.

Waya -

yellDodatno ubrzala ionako jako aktivnu probavu kod dojenčeta.

Nema točnog odgovora

Voljela bih da vam mogu reći što će vam odgovarati. No, vjerojatno ćete na kraju morati sami isprobati što vašoj bebi bolje odgovara. Kako god, nadam se da će vam naše iskustvo poslužiti kao smjernice kod odabira. U svakom slučaju, rekla bih da uvođenjem probiotika nećete pogriješiti. A za jedno pakiranje morat ćete izdvojiti između 80 i 110 kuna. Ovisno, gdje i kada kupujete.