Vrijeme je za spavanje

Ova je tema jedna od onih koja posvađa komentatore po društvenim mrežama. No, moja namjera nije nikoga naljutiti, niti potaknuti raspravu. Isključivo, želim podijeliti svoje iskustvo i naše navike za odlazak u krevet. One su se, djelomično, promijenile otkako je došla Galadriel, no temelji su iste. 

Umor i još malo umora

Moram priznati, to mi je jedno od zahtjevnijih razdoblja u jednom prosječnom danu. Jer, umorni smo svi. Točnije, gladni, umorni i, više-manje, želimo mir. 

Beba kolo vodi 

Prije svega, moram naglasiti da ovaj ritam odlaska u krevet nije moguć ako je beba mlađa od tri mjeseca. Do tada, uglavnom, ona diktira tempo i, najčešće, noćno spavanje počinje oko 23.

Prema meni, ne postoje ispravne i neispravne navike 

Bitno je da vama odraslima odgovara tempo koji imate. Ako vam je u redu da dijete ide kasno spavati, neka ide kasno. Ako smatrate da dijete može birati kad će na spavanje i to je u redu, ako je vama u redu. Zapravo, svaka je opcija dobra sve dok se dijete stigne naspavati. 

Pripreme za odlazak u krevet

U 18 počinje zlatni sat, vrijeme smirivanja i pripremanja za odmor. 

Zlatni sat počinje večerom. Ona je često još uvijek vrlo živahna jer je pod utjecajem prijašnjih aktivnosti, dolaska iz vana ili igranja. Ovo će razdoblje biti još lakše kad će i Vendi i Galadriel zajedno večerati za stolom. 

Kombinacije

Sad je organizirano tako da Vendi večera, a mi joj pravimo društvo i s njom večeramo. Ako je Mato doma, najčešće on večera s njom i pregovara o tome koliko joj je još žlica ostalo.  U tom slučaju, Galadriel i ja to vrijeme provodimo u umivanju i presvlačenju. 

Nakon večere, slijedi naša interna emisija mijenjam bebu. Mato preuzima G., a V. i ja odlazimo u kupaonicu. U drugom izdanju se ne mijenjamo, već njih dvoje kupaju kupaonicu i usput okupaju Vendi, a Galadriel i ja još malo koristimo vrijeme za igru ili dojenje. Vendi više voli ovu drugu verziju jer je kupanje uz tatu zabava, a uz mamu baš toga nema. U trećoj verziji, Galadriel ostaje u sobi na strunjači s igračkama, a Vendi i ja se natječemo, ja koliko ću je brzo okupati i pripremiti za spavanje, a ona koliko će mi to otežati i vrijeme pripreme produljiti. Mama – Vendi 1:0. 

Bacam pogled na sat

Na ove dvije sitnice potrošili smo ravno 40 minuta života. Sad slijedi knjiški trenutak ili vrijeme za mirnu igru. Naravno, nitko ne traži od Vendi da sjedi na mjestu i igra se, ali od trčanja po stanu više nema ništa. Dakle, u obzir, ako nije zainteresirana za knjigu, dolaze Lego kocke, a u zadnje se vrijeme voli igrati s lutkom koju priprema za spavanje ili presvlači.

Vendi je već svjesna, Galadriel pruža otpor

I V. već zna da će uskoro doći vrijeme za gašenje svjetla, spuštanje roleta i zatvaranje vrata. G. nesvjesna svog umora polako postaje nervozna, ne želi ležati, ne želi se igrati, ne želi ništa, osim trljati oči. I V. će u nekom trenutku krenuti s pobunom ako je jako umorna, no, uglavnom, mirno prihvaća činjenicu da mora na spavanje, ali je maksimalno pokušava odgoditi pijenjem vode, odlaskom na tutu ili mazanjem ruku.

Između 19 i 19 i 15

Ovisno, kako nas ritam večeri ponese, bez previše forsiranja, u ovom razdoblju spuštamo rolete, gasimo svjetlo i pritvaramo vrata sobe jer Vendi ne voli da su skroz zatvorena, a i lakše se išuljati iz sobe jer kad se otvaraju, škripe. 

U krpe, molim 

Vendi zatim legne u krevet i 234832 puta me pita je li Gaja zaspala. Nakon određenog broja puta, počnem ignorirati njeno pitanje i kažem kako je sada vrijeme da prestanemo pričati i počnemo spavati. Najčešće, Vendi zaspi vrlo brzo i prije Galadriele, ali zna se dogoditi i obrnuta situacija. No, ako me pitate, lakše mi je kada prvo zaspi Vendi jer onda ne moram s njom pregovarati da tiše priča i prestane na sav glas pjevati Baby Shark. G., sada, još uvijek uspavljujem tako da je nosim i hodam po sobi. Najviše joj odgovara da mi je okrenuta leđima, ali ima dana kad mi se sklupča preko ramena i zaspi. I još ćemo se neko vrijeme tako uspavljivati dok ne krenemo s blagom tranzicijom na samouspavljivanje, a o tome ću pisati kada dođe vrijeme.

Ponavljanje 

Imamo već uhodanu rutinu, kako djeca i najviše vole. Jer, to je kao crtić, oni neće pogledati 52 nastavka nekog crtića, ali će rado 52 puta pogledati jedan te isti nastavak. Djeca vole ponavljanje. Tako smo uspavljivanje doveli na nisku razinu stresnosti, iako ne poričem da je ponekad i stresno i iscrpljujuće i nekada potraje i odulji se poprilično.

A buđenje?

Najčešće, pitanje je kad se njih dvije bude, budući da “tako rano” idu spavati. Vendi se budi između šest i pola sedam. Galadriel između pet i sedam. I to je promjenjivo. Vendi je imala periode kad se budila svako jutro u pet i kad smo razmišljali kako joj trebamo pomaknuti odlaske na spavanje, no to nikada nismo napravili i na kraju je sve došlo na svoje mjesto.

A dnevna spavanja?

S Vendi je bilo drukčije, poprilično sam se točno držala rasporeda dnevnih spavanja i ona je kraće spavala, najviše do sat vremena. 

Sad sam s Galadrielom opuštenija i fleksibilnija, silom prilika. Jer, ne mogu je uspavati ako nisam Vendi odvela u vrtić ili je pustim da između dva spavanja ubije oko u klokanici i skroz mi je to u redu. Jednostavno, pratim njene znakove, kad vidim da je umorna, ide spavati. Nekada u osam ujutro, nekada to isto spavanje počinje u pola deset. Ona je drukčija, njena dnevna spavanja znaju trajati i po dva sata. 

Vendi sad spava jednom, kad je doma od 12 do 14.

Galadriel spava dva puta dulje ili tri puta kratko, ovisi o danu. S time da je zadnje buđenje najkasnije u 16 pa je u 19 ponovo spremna za spavanje. 

Vendi sad spava cijelu noć, a Galadriel još traži cicu. Nekada samo da provjeri je li tu, a nekada stvarno gušta. Pa se ja ujutro osjećam kao Sahara. 

Šalabahter za odlazak u krevet

Ovo je šablona koju možete preslikati i prilagoditi svom vremenu odlaska u krevet. Odnosno, vremenu odlaska djece u krevet. U pitanju su rituali koji se svakodnevno ponavljaju po, više-manje, istoj šabloni i tako već obje osjećaju da se bliži trenutak za “aju-aju”

  • 18:00 – 18:20 večera za velike.
  • Presvlačenje, umivanje i hranjenje za male.
  • 18:30 kupaonica za velike – tuširanje ili kupanje ili samo umivanje (ovisno o danu) pranje zubi i oblačenje pidžame.
  • Samostalno igranje za male.
  • 18:40 čitanje za velike i male.
  • Opcija II: mirna igra za velike i čitanje samo za male.
  • 18:50 Zadnji odlazak na tutu, pijenje vode i još neke kreativne ideje za velike.
  • Nošenje i druge vrste animacije za male.
  • 19:00 Zatvaranje vrata, spuštanje roleta i gašenje svjetla + uspavanka i zadnji važni razgovori ili privatni Baby Shark koncert.
  • 19:00 – 19:45 po potrebi, nošenje, dojenje i još koje vraćanje u sobu da potvrdim obećanje kako ću se kasnije vratiti, kad se okupam. Osim toga, danas me Vendi poslala da se idem kupati, pomirisala mi je koljeno i rekla mi je:”Mama muni.” (smrdi).