Višekratna ambalaža i saveznici koji traju više od jedne upotrebe

Kad postanete roditelji, vaš se dom pretvara u tvornicu otpada, a jednokratno dobije prednost pred višekratnim. Otpad nije smeće, tako je barem nekada davno glasio slogan, pa je bilo više cvijeća, manje smeća. Sad smo na tome da nam za 80 kuna prodaju 10 vrećica koje se zovu 40 litara, a zapravo imaju zapremninu od 28 litara. Ali, vjerujem da vam se već okreće želudac od prožvakane teme kako je Zagreb odlučio uvesti red preko sveopćeg nereda u odvajanju otpada. Vid’la žaba da se konj potkiva… Ili nije.

Ideja je mrak

Ali ljudi koji je provode, ne provode je na mrak način. No, ovo nije objava o tome kako je Zagreb preko vrećica iz tvornice u Hercegovini napravio korak prema civiliziranoj Europi. Ja sam vam više u danskom stanju uma, da se mene pita, svi bismo imali kompostane doma, na krovovima vrtove i kretali bismo se održivije i bili bolji ljudi. Pitajte bilo koga tko je bio u Danskoj, tamo doživite šok koliko je sve održivo. A da ne pričam o Švicarskoj u kojoj vam ne smije pasti na pamet da bacite plastiku u papri ili obrnuto. Ili, još bolje, da bacite prljavu čašu od jogurta u kontenjer za plastiku.

Ja sam za odvajanje i recikliranje

Tako da, nećemo o meni, ja bih kritizirala, ali istovremeno odobravam korak prema budućnosti. Samo, Zagreb je, budimo iskreni, daleko od stanja uma kakav vlada u Europi, a to se vidi i na vrećicama koje nam prodaju. Pa, kad vas djeca pitaju što znači prodati muda pod bubrege, objasnite im na zagrebačkim vrećicama.

Danas ćemo o tome kako mi živimo održivije ili se barem trudimo to činiti

Ideja o sušenju veša na zraku s prvom je kišom pala u sušilicu za rublje. Ali dobro, tu nismo maksimalno štedljivi jer jednostavno ne možemo razmišljati hoće li veš koji smo objesili pokisnuti ili ne. A, realno, odjeća vrtićke djece se pere nakon jednog nošenja.

Višekratne stvari koje smo uveli u svakodnevni život

Malo po malo, kad počnete razmišljati o tome koliko toga jednom upotrijebite i bacite, dođe vam žao. Zamislite si naš planet kao jednu veliku kantu od smeća, mora i oceane prepune plastike. Kao mala sam često ljetovala u Bosni. I ništa mi nije ostalo zapisano u sjećanju kao izvori vode uz cestu. Vozite se po makadamima i svako malo naiđete na izvor. Često u muslimanskim selima oni budu uređeni tako da ih je netko uredio i posvetio nekome. A, onda, vozite se dalje i gledate vodu kako u rijeci putuje nizvodno. A s njom i hrpetine smeća, otpada. Bačeni stari frižideri, dijelovi automobila…

Zato, odlučili smo krenuti od sebe, koliko možemo kroz sitnice, ali bitne

  • Platnene i bambus krpice umjesto jednokratnih blazinica

Zamijenila sam blazinice za skidanje šminke onim višekratnim koje mogu oprati. Ili, jednostavno, skidam šminku tako da sredstvo utrljam prstima u kožu pa isperem.

  • Platnene krpice umjesto vlažnih maramica

Roditelji male djece najveći su potrošači vlažnih maramica. Samo kad dođete u trgovinu, koliko polica zauzimaju vlažne maramice? Koliko vrsta postoji, mirisa, veličina, količina… Ima ih i razgradivih u ponudi. No, i te što su razgradive, ne rastvaraju se za čas, već nekoliko godina. Vlažne su maramice praktična stvar kad ste u pokretu i nemate pri ruci ručnik, lavabo, sapun i vodu. No, kad prođete fazu prilagodbe i uhvatite se da s vlažnim maramicama za bebinu guzu čistite sve što vam se nađe na putu, lagano se zabrinete.

Sapun broj jedan

Realno, nema maramice koja pere guzu kao voda i sapun. I, kad odlučite napraviti iskorak te promijeniti tu groznu naviku i komociju, budite spremni na vrijeme potrebno za prihvaćanje promjene. Mi, jednostavno, imamo određenu količinu malih krpica koje smo koristili umjesto vlažnih maramica otkako je Galadriel došla kući iz rodilišta i još jednu hrpicu malih bijelih ručnika koje koristimo za umivanje nakon jela ili brisanje ruku. S vremenom, kad uhvatite ritam i shvatite što i kako koristiti, osušiti ili oprati, postane vam život jednostavniji, a novčanik zahvalniji.

Hrana i piće – višekratna ambalaža

  • Bilo kuda, kutije svuda

S kutijama idemo na tržnicu, u kutijama držimo hranu koju smrznemo i u kutijama nosimo hranu na posao. Jednostavno, koliko god bile praktične plastične vrećice, za čas shvatite kako se brzo troše u nepovrat. Najteža stvar kod prelaska na kutije je činjenica da ćete morati unaprijed razmišljati o tome trebate li i koliko kutija ponijeti kad idete na plac. Na ostalo se brže naviknete. No, kad se jednom naviknete, više ne razmišljate o vrećicama. Dapače, bježite od njih kad god možete.

  • Termosica i boca

Ako ste mislili da je vrhunac trenda kava za van, prevarili ste se. Sad možete kupiti i vodu koja je punjena u određenoj fazi mjesečeve mijene. Da, da. Ne šalim se, ali i dalje ne mogu vjerovati koliko su originalne ideje marketingaša. No, ovakvi događaji su vam uvijek dobra prilika da biste se uvjerili u vjerodostojnost utjecajnih osoba. Kad vidite nekoga da se naslikava s ovakvim stvarima, stisnete unfollow. Ja sam poznata po tome da nosim posvuda sa sobom svoju kavu od doma. A, kad postanete roditelj, onda shvatite kako će vam termosica biti najbolji suputnik u parkiću.

Budimo iskreni, nismo previše društveni tipovi

Pogotovo ako se, poput nas dvoje, ne družite previše s drugim roditeljima u parkiću. A, na sjedenje i pijenje kave u miru možete zaboraviti prvih nekoliko godina. A, ako vam je problem broj jedan u životu to što termosica daje kavi metalni okus. Naša je preporuka Equa termosica koja je s unutarnje strane keramička. I, s mojim kodom imate 10 % popusta na kupovinu.

  • Vrećice za ledene štapiće i Smoothie

Osim što su skupi i nutritivno ne previše bogati, te vrećice nakon upotrebe možete baciti, s onim ogromnim plastičnim čepom. No, ima u tim smoothiejima nešto i nećete ih moći izbjeći htjeli to ili ne. Kao ni one ledene štapiće koje smo svi jeli. Realno, riječ je o obojenoj vodi sa šećerom. Definitivno, bolja varijanta su vrećice koje možete sami napuniti, oprati i ponovno iskoristiti. Isto je s ledenim štapićima. Ove Twistshakeove imamo ove vrećice već više od dvije godine i neuništive su. Ako se odlučite naručiti ih, iskoristite popust s mojim kodom na ovoj poveznici.

Još malo platna i višekratne upotrebe

  • Platnene vrećice

Ovo je najjednostavnija navika koju ćete usvojiti kad se odlučite. Jednostavno, u torbi ili ruksaku uvijek imajte jednu ili dvije višekratne vrećice. I, kad dođete u trgovinu i ponude vam vrećicu na blagajni, vi imate svoju. Osim što pazite na okoliš, nakon desetak kupovina bez vrećice imate ušteđene novce za kavu (ali ne onu za van ;)).

  • Platnene pelene ili…

Možda bih vam preporučila platnene pelene, ali nisam ih nikada isprobala. Odnosno, one, perive pelene koje danas izgledaju jako lijepo i mogu se naručiti od žena koje ih šivaju. Ipak, nama je preporod bio skidanje pelena s godinu dana. I, da mogu, opet bih to ponovila. Neopisivo je olakšanje kad više ne morate razmišljati o tome gdje su akcije, a sad i gdje ćete pospremiti pelene u one četiri gratis vrećice na koje imate pravo do treće godine života djeteta.

I, za kraj, kako bi rekli po naški, Giveaway

Poklanjamo vam jedno pakiranje ledenih vrećica i Twistshake termosicu za hranu od nehrđajućeg čelika. Ja u takvoj nosim juhicu na posao :D.

A, vaš je zadatak napisati u komentaru ispod kojim sitnicama vi činite svijet održivijim mjestom. Najbolji komentar proglašavamo u idućoj objavi. 🙂