Prvi vikend

Rekla bih, Gala je došla u idealnom trenutku, u četvrtak popodne pa su nas, budući da je bilo sve u redu, u subotu pustili kući. vikend je to bio i pol! No, kako bi po nekim pravilima trebalo proći 48 sati do otpusta, izašle smo u popodnevnim satima. Tako nam je ostalo malo više od pola prvog zajedničkog vikenda kod kuće.

Kako ćemo mi to?

Dok je Mato došao po nas, pitao je kako sam, boli li me što. Rekoh, ne, samo me brine što nas čeka doma :D. Onako, malo me štrecne, pa zaboli, kako ćemo mi to? Inače, sada, tri tjedna kasnije, nekad se samoj sebi divim kako dobro iznesem neke situacije. No, o tome kako izgleda život s two under two, pričat ću detaljnije u četvrtak.

Tata i djed

S Merkura su nas odveli tata i djed. Djed je već čekao s upaljenom kamerom na mobitelu kraj auta. Ima mobitel s razbijenim ekranom i uvijek vodi borbu sa slušalicama koje uredno zapetlja oko njega. No, sad je bio spreman. Vjerojatno ima 32 fotke od kojih je 30 mutno, a na dvije je netko odrezan ili ima facu kakvu nije ni znao da može imati. Nema veze, te će fotke za koju godinu biti neprocjenjive.

Brzo smo uskočili u auto i već smo za nekoliko minuta bili pred zgradom.

Vendi oduševljena

Baka i Vendi čekale su nas na prozoru, a ja sam jedva čekala da mi Vendi potrči u zagrljaj. No, ja nisam bila zvijezda ovog popodneva, a ni vikenda. “Beba!” oduševljeno je povikala. Oči su joj bile širom otvorene, bila je sretna i odmah ju je htjela držati. Više od nje, bili smo oduševljeni mi njenom reakcijom. Držala ju je i grlila kao da se dugo nisu vidjele. Bila je pod adrenalinom cijelo vrijeme i nije stala dok se od umora nije srušila u krevet i zaspala. U jednom smo trenutku bili svi u stanu i shvatila je da mora privući pažnju na ovaj ili onaj način.

Gledajte mene!

Trčala je s kolicima za lutku po stanu, penjala se na stol, htjela je u krevetić, donijela je metlu i mela, uzela je papir pa počela brisati sve oko sebe. U svakom slučaju, borba za pažnju je počela.

Adrenalin

Držao me adrenalin, ne znam je li od povratka kući ili od činjenice da me prljavo rublje dočekalo na svom mjestu, kao i čisto, oprano. Ono oprano, na koje sam zaboravila, stajalo je mokro u perilici od četvrtka.

Tata umoran od poroda

I šalimo se, nekada, kako je Mato teže podnio ovaj porod od mene. Iako, nije bio na njemu. No, činjenica je da kako je prohodao covid bez gotovo ikakvih simptoma, post-covid je u njegovom slučaju puno ozbiljnija stvar. Često je bez energije i iscrpljen, što prije nikada nije bio. Žali se na kondiciju i nepostojanje iste. Zapravo, kad netko, više od godinu dana nakon početka svega misli da je ovo teorija zavjere, zaista ne znam što misliti, jer, neću ništa reći.

Otišla si, veš oprala nisi

Kao što sam već spomenula, dočekao me veš, nije se dogodilo čudo, nije se od stajanja skupio i nestao. No, do kraja vikenda, oprala sam još nekoliko mašina jer, bodiji su se pokakali, podloga za presvlačenje se popiškila, a sve što se moglo pobljuckati, pobljuckalo se. Tog je dana za našu perilicu počela nova etapa u životu i, otprilike, ako se prije nije isplatila, u ova se tri tjedna itekako isplatila.

prva obiteljska

Prva noć

Kroz nekoliko dana, Gala je ulovila dobar tempo spavanja, pa već od povratka kući više nismo visjele na cici cijelu noć. Prvi sam je put svjesno nahranila i vratila u krevetić. A druga su mi dva hranjenja u magli. Za razliku od prve noći s Vendi kad sam uredno prespavala njeno gromoglasno plakanje i minute kad ju je Mato presvlačio, sad sam već istrenirala uho pa se budim čim čujem da glasno diše otvorenih usta tražeći bradavicu u blizini.

Raspored spavanja

Vendi je bila najsretnija kad je shvatila da su moja obećanja o spavanju s njima u sobi istinita. Još je sretnija bila kad je shvatila da sam razvukla veliki pomoćni krevet. Odmah je odabrala da će ona na njemu spavati i od tog dana više nije pogledala svoj niski krevet. Tako je ona napravila raspored spavanja. A kad sam je zabrinuto pitala, a gdje će mama spavati? Otišla je do svog kreveta i pokazala mi: “Mama, tu!”

Tako ja, danas nakon 25 godina, ponovno spavam u svom prvom krevetu, u onom koji je prije 25 godina stajao u maminoj i tatinoj sobi i služio mi sve dok nisam prešla u svoju sobu u potkrovlju. Naslijedila ga je Vendi, iako je u međuvremenu već nekoliko puta bio predviđen za reciklažno dvorište. A gdje će završiti nakon što meni odsluži još jednom, pokazat će vrijeme.

Legla, nestala

I baš kad sam se i ja uspavala od hranjenja oko 23, utonula sam u najdublji san. Ponovno sam, nakon nekoliko mjeseci, bez problema spavala na trbuhu i neopisivo mi je godilo. Samo znam da sam se nakon sat vremena probudila skroz mokra, kao da sam izašla iz vode i osjećala sam se kao da sam spavala tri dana. Nakon toga, ponovno sam utonula u san i cijela mi je noć i svako ustajanje u potpunoj magli.

Beba je dvaput došla k meni noćas

Tako najčešće funkcioniram otkako sam postala mama. Ne sjećam se kad sam je uzela i stavila k sebi, samo se u jednom trenutku, nakon nekoliko sati probudim i shvatim da je kraj mene. Kad vidim da spava, podignem je, podrignem još jednom i vratim u krevetić pa nastavim spavati. Na kraju, probudila sam se kraj Vendi u krevetu. Ne pitajte me ni kako ni zašto sam tamo dospjela.

Kad ti nedjelja počne u šest

Svi smo bili uzbuđeni zbog prve zajedničke nedjelje pa smo se probudili u šest. Već smo u osam, zato, gledali kad će podne da Vendi ide malo ubiti oko, a i mi s njom. No, dobro nam je išla i cijela nedjelja. Doduše, iza podne smo se veselili što je sutra na rasporedu vrtić pa će nam biti malo lakše. No, svaki vikend zaključimo isto, sretni smo što Vendi voli ići u vrtić i što smo dobili mjesto u vrtiću jer s njih dvije u ovoj situaciji ne bi bilo nimalo jednostavno. U svakom slučaju, divim se roditeljima koji ih imaju doma dvoje ili više po cijele dane. Ponekad, zahtjevno je biti s jednim djetetom doma cijeli dan, a kad ih je više i kad su mali, umor i bolesti okidači su koji mirišu na raspad sistema.

A kakav je nekoć bio pojam vikenda, samo kad se sjetim!

Koliko joj se svidjela, toliko je shvatila snagu konkurencije

Galadriel je otpočetka znala da, kao drugo dijete, mora osigurati svoje mjesto pod suncem. Zato, čim je ispustimo iz ruku, počne plakati.
Vendi je u nedjelju shvatila da se, odjednom, voli nositi, sjediti u krilu, a i pokazala je interes za cicu. No, od cice je brzo odustala jer, ipak, čvarci imaju bolji okus.

Prvi nam je vikend bio kao lunapark, prvi vikend-lunapark od svih narednih koji nas čekaju u budućnosti.