Odjeća koju prerastu kad trepneš

Kad postanete roditelji brojevi 50, 56, 62, 68, 74… više ne zvuče samo kao dobitna kombinacija na Bingu. I baš kad ste kupili malo više komada u veličini 56, vaše je dijete odlučilo za tri dana preskočiti veličinu 62 i narasti do veličine 68. Dakako, pričam o veličinama odjeće od prvog dana života. Uhvatila sam nedavno rasprodaju i opremila Vendi za proljeće, ali i za preostalu zimu. S obzirom na njenu kilažu, veličina 80 dugo joj je odgovarala. I onda je, odjednom s 80 skočila na 92, preskočila 86. I sada, sve što ima 86, malo joj je naknap. Zapravo, skroz je komplicirano, dugačka je, a tanka. Tako da joj sve hlače moram suziti. Sva sreća da postoje tajice, i imamo jedne traperice veličine 74 koje su joj postale trifrtaljke, ali su joj u struku i dalje široke.

Lov na rasprodaje

Baš sam se osjećala zadovoljno što sam pronašla majice na rasprodaji za 9 kuna. Onako, da ima svaki dan za vrtić, da se može zaprljati narančom, temperama i otići poslije u park te pobrisati tobogan tajicama. Nosila sam doma punu vreću odjeće i mislila kako smo mirni jedno dulje razdoblje kad je u pitanju kupovina odjeće. Nisam baš tip koji voli kupovinu, sad sam prešla većinom na online i sebi kupim baš ako mi nešto treba ili mi se već dugo sviđa i na rasprodaji je. Uglavnom, kad otvorim web trgovine, gledam kategoriju djeca jer, svako malo, nešto nam nedostaje u Vendinom ormaru.

U kojim se trgovinama oblačimo?

O kvaliteti, cijenama i našim dojmovima pročitajte u objavi – Moda od rođenja.

Kupovina me umara i zato se veselim ovakvim dobrim ulovima

Oprala sam sve, posložila uredno na vješalice i iduće je jutro odlučila razveseliti dok će birati što će obući. No, reakcija je bila potpuno suprotna od očekivane. Pokazivala sam joj majice, a ona je govorila: “Ne, ne, ne, ne…” Pokušala sam i svaku izreklamirati. “Vidi kako se sjaji Rudolph, a tu je i njegov red nose!” “Ne, ne, ne…” Bila je uporna i odlučno mi pokazala na staru tuniku i tajice.

Nisam htjela odugovlačiti pa sam odlučila da ćemo pokušati popodne s nekom iz nove kolekcije.

Obukle smo se i otišle u vrtić.

Pokušaj drugi

Mislila sam, bit će lakše popodne, kad se vratimo doma. Opet smo otvorile ormar i ja sam opet krenula s promocijom nove odjeće na vješalicama. No, njeno je negodovanje postalo još glasnije.

Ne mogu reći da nisam bila iznenađena i razočarana. Sjetila sam se, jednom smo joj išli kupiti nekoliko ljepših komada da ima za obući kad nekamo idemo ili se fotkamo. Ja sam izabrala nekoliko stvarčica i Mato nekoliko. Kad smo se našli na polovici trgovine pitao me: “Kaj, to si za baku Đurđu birala ili za Vendi?” I tako je moj odabir ostao loše ocijenjen od Tunjića velikog, a sad i od Tunjićke juniorke.

Drugo odustajanje

Odlučila sam, to popodne odustati. Nadmudrit ću je. Izvadila sam majice iz ormara i ostavila ih kod nje u sobi. Iduće jutro kad sam joj rekla da se idemo spremiti za vrtić, rekla sam joj: “Odaberi jednu od ovih tamo na krevetu.”
– “NE!”
Samo se okrenula i otišla prema ormaru. Tražila me da joj otvorim vrata ormara.
“Ali tu su ti majice i sve ostalo.” Pravila sam se da ne znam što želi.
Pokušavala je dosegnuti kvaku od ormara, ali joj nije išlo.
Još sam kratko sjedila, a onda sam opet popustila, znajući da od toga neće biti ništa.
Otvorila sam joj vrata, ona je izvukla vješalicu sa starom majicom i donijela mi ju je.
“To bi htjela obući?”
– “DAAAA!”

Završila sam razgovor, obukla je i nove majice vratila u ormar.

Eksperimenti

Pokušala sam, u nekoliko navrata obući i ovci Blekiju novu majicu, pa je Bleki, takav, obučen, odletio s kauča na pod. Nakon nekoliko pokušaja, postalo joj je zabavno, ali nikad nije pristala da ona nakon Blekija obuče majicu.

Svi moji pokušaji, u ovih, gotovo, mjesec dana bili su bezuspješni. Povremeno joj ponudim, ona odbije i tako u krug.

Napravila sam novi eksperiment i prošli tjedan otišla s njom u trgovinu, pronašla sam joj jaknu za iduću zimu, a dok se igrala s etiketom na jednoj majici, izvukla sam je i pitala sviđa li joj se. Odlučno je rekla: “DA!” “Vidi, ima srca, vidi kako je mekana…” “DA!” Ponavlja ona. Odlučila sam je kupiti, mislila sam si, ova će proći jer ju je vidjela tu u trgovini.

Nakon što smo došle doma, stavila sam svoj ruksak na pod i rekla joj neka pokaže tati što smo kupile. “Sad će ti Vendi pokazati kakvu si je jaknu izabrala, a tek da vidiš majicu!” Izvukla je sve iz ruksaka i odnijela na kauč, okrenula se i otišla.

“Veeeendi, dođi nam pokazati svoju novu majicu.”
Ne, ne, ne, ne, ne!
“Čija je ovo majica” Pita Mato dok je naslanja na sebe. “Mogu li je ja obući? A hoćeš ti Vendi?”
Ne, ne, ne, ne!
Pobjegla je i više nije htjela doći ni blizu kauču.

Odustala  sam, privremeno

Nisam je pokušala obući, tako da ne znam kako će ta majica proći, ali ne vjerujem da će proći bolje od ostalih.
Jednom sam je uspjela obući u jednu od onih pet novih majica, ali ona je (sama) uspjela u naletu ljutnje skinuti majicu i pobjeći na drugi kraj stana.
Drugi put sam je nabrzinu obukla u jednu od novih majica, obukla joj jaknu i otišle smo baki. Kad smo došle, prvo što je napravila, tražila je da joj skinu tu majicu.

Ali nije svejedno je li na bodiju kameleon ili krokodil

Nabavila sam još davno sedam bijelih bodija. Istih. Samo svaki ima drugu životinju na prsima. Među njima, jedan je s kameleonom, drugi s krokodilom. Vrlo su slični jer su koristili iste boje u tisku. Htjela sam joj obući onaj s kameleonom, friško oprani i osušen. Onaj s krokodilom je stajao na hrpi pokraj perilice, prljav, čekao je da ga ubacim unutra. Pogađate. Ona je baš htjela taj s krokodilom. Naravno, nisam joj dala već sam joj objasnila da je za pranje i da ga mora vratiti na hrpu.

Koliko me nije poslušala na ljestvici od 0 do Vendi?

Nekoliko sekundi kasnije, našla sam je pred ogledalom kako ga pokušava navući na glavu.

Kompromis? Obukle smo neki treći, budući da čisti kameleon nije pokraj prljavog krokodila dolazio u obzir.

Situacija bez rješenja, trenutno

I zapravo, trenutno nemamo rješenje situacije. Jedina mi je opcija nabaviti istovjetnu odjeću u većim brojevima, barem ono osnovno. A tražeći utjehu na internetu, saznala sam da kod nekih ova faza traje tjednima, dok kod drugih mjesecima. Kako će to biti kod nas? Vrijeme će pokazati.

Za sada, nije mi uspjelo oblačenje novih majica ni kad je bila odmorna, ni neposredno nakon jela kad je najraspoloženija, a niti kad je je okupirana igrom. Jednostavno, rješenja nema. Kad bi, barem, za neke situacije postojao priručnik, kao za vešmašinu ili neki drugi kućanski uređaj.