Odjeća ili robica za najmanje

Od prvog dana života do treće godine dijete promijeni devet ili deset brojeva odjeće, krenete s veličinom 50 koju prerastete od izlaska iz rodilišta do dolaska na kućni prag, pa samo trepćete i skačete s 56, na 62, 68, 74, 80, 86. Onda, malo ubacite u nižu brzinu pa se neko dulje vrijeme vrtite između 92 i 98 i, evo vam već trećeg rođendana. Prolazim to drugi put i doslovno se u nekoliko tjedana dogodi da predugačke tajice 68 odjednom postanu trifrtaljke. U ove sam se tri godine nakupovala. Umorila od kupovine. Koliko sam sebi kupila u te tri godine? Vjerojatno ne bih ni toliko da me Mato svako malo ne nagovara kako bih si trebala nešto priuštiti. Onda, kupim si običnu majicu, obučem ju i za tri minute na jednom ramenu imam šmrklje, a na drugom obrisanu kašicu.

Filozofija

Osim kojeg komadića odjeće za fotku ili šminku, kako mi kažemo, do prvog rođendana, iskreno govoreći, najvažnija vam je praktičnost. Prvo, dok se tijekom nekoliko mjeseci snađete sa svim silnim gumbićima, kopčanjima i čudima, zatim kad se počnu okretati pa krene borba s oblačenjem, a onda i propužu pa im treba nešto za što neće zapinjati. A, što se tiče kvalitete, kad je puzanje u pitanju, teško da postoje tajice koje nisu stradale na koljenima od puzanja. Isto tako, kad krenu s dohranom, neće samo tehnika oslikavanja biti primijenjena na vašem stolu i zidu, već i na robi, ma koliko slinavaca i slinčeka stavili. Računajte da nećete izbjeći beskonačne cikluse pranja, postat ćete stručnjak za sredstva koja skidaju mrlje s odjeće i  vaš će dom postati jedan pravi mali vešeraj.

Peripetije

Kakvi su nas problemi oko odijevanja snašli s Vendi u dobi od godinu i pol, pročitajte u objavi Moje dijete ne želi obući novu odjeću.

Pranje odjeće

Moja borba s alergijama, al i odluka da koristimo što manje kemikalija, poprilično su nam promijenile navike. Prije sam koristila omekšivače i razne mirise, a danas isključivo biram ekološki prihvatljivije deterdžente za rublje, a umjesto omekšivača dodajem ocat i sodu bikarbonu.

Što se tiče trgovina, u ove smo se tri godine našli u skupljim i povoljnijim trgovinama. Uglavnom, kad smo krenuli s vrtićem, zadržali smo se na cjenovno povoljnijim, jednostavnim i praktičnim rješenjima. Jer, sve što za igru treba je udobna odjeća i obuća. Ipak, u tri godine shvatila sam, naučila i zaključila: u temeljne stvari poput bodija, potkošulja, gaćica i čarapa, isplati se uložiti. Zatim, potrebno vam je nekoliko komada odjeće za fotku, posebnu priliku ili neku lijepu šetnju i takve ćete komade sa zadovoljstvom proslijediti dalje. Na kraju, treba vam balans između odjeće za kratkotrajno korištenje i onoga što će izdržati više od sezone. I, na kraju, neke će vas stvari iznenaditi.

Do sada, odijevali smo se u ovim trgovinama:

Da biste se lakše snašli, naša sam iskustva podijelila u tri kategorije:

  • Izvrsne kvalitete i viših cijena
  • Dobre kvalitete i prihvatljivih cijena
  • Prosječne kvalitete i niskih cijena

1. Izvrsna kvaliteta za koju treba izdvojiti koju kunu više

Okaidi

Pokraj Okaidija sam prolazila bezbroj puta i uopće ga nisam doživljavala, nemam pojma zašto. Sve dok Vendi nije dobila na poklon jedan ljetni kompletić iz Okaidija. Etiketu sam povezala s lokacijom trgovine u Garden Mallu i odmh idući dan otišla vidjeti što još imaju i kako to funkcionira u trgovini. Tek kad sam zakoračila u trgovinu, shvatila sam koliko ovdje ima lijepe odjeće. Ali ono, baš lijepe krojene sa stilom, pomno odabranih materijala, lijepo sašivene, privlačnih krojeva, boja i uzoraka. Cijene u Okaidiju su nešto više, ali kvaliteta odjeće je odlična. Recimo, od dvadesetak komada odjeće koju od tamo imamo, nijedna se, koliko god prana, nošena i trošena, nije izlizala, ofucala ili izvitoperila na šavu. Sve što je Vendi prerasla, čeka Galadriel.

Petit Bateau

U ovu trgovinu nisam ušla, a možda i ne bih da me nije privukao plakat s – 50 % i hladnoća koja mi je rezala nosnice. Išla samse malo ugrijati i vidjeti što ima. Iznenadila sam se jer trgovina usred rasprodaje nije izgledala neuredno kako znaju izgledati trgovine. Osim toga, prodavačica je bila neizmjerno ljubazna i trudila se pokazati mi sve što me zanimalo. Njihove su kolekcije zaista lijepe, a kad dijete tamo obučete izgleda kao da je došlo iz Pariza, cijene (kad nije rasprodaja) malo su veće od ostalih trgovina. Ipak, kvaliteta i ovdje pobjeđuje. Uredno sašiveno, kvalitetni materijali, boje koje se ne ispiru i ljepota odjeće moji su argumenti za ulaganje u njihove komade odjeće.

Best Secret

Platforma koja nudi mnoštvo brendova po povoljnijim cijenama. Stavila sam Best Secret u ovu skupinu jer tu možete naći ozbiljno skupe stvari. Uglavnom, ovdje imam ulove za sebe po najboljim cijenama. Ali, našla sam i nekoliko stvari Vendi s kojima smo bili u potpunosti zadovoljni. Kožne cipelice snižene sa 700 kuna na 300 pa još uz dodatni popust ispadnu manje od 200. U svakom slučaju, treba pratiti i redovito provjeravati jer možete napraviti odličnu kupovinu. Ipak, teško je govoriti konkretno jer na Best Secretu kao i na About You i drugim sličnim platformama možete pronaći najrazličitije brendove pa i kvaliteta varira.

Benetton

Otkad se otvorio prvi Benetton u Dubravi, mene je mama oblačila u njemu. Sjećam se kao danas reda ispred bivše RoMa-e u kojoj su tada otvoreni Benetton, Sisley, Playlife i još neke trgovine. Još uvijek negdje imam majicu koju sam dobila na poklon na otvorenju. Imam i ručnik iz Benettona koji već dvadeset godina izgleda isto. Benetton je kvaliteta. I, ako nešto u Benettonu platite dva puta više, barem znate da će trajati puno puta dulje. Danas češće curama kupim Benetton u Designer Outletu kraj IKEA-e ili na Best secretu, kvaliteta odjeće nemjerljiva je s trgovinama u kategorijama ispod ove. Definitivno, kad ste u potrazi za nečim kvalitetnijim i dugotrajnijim – Benetton je moja preporuka.

Next

U ovoj sam trgovini kupila većinu Vendine odjeće, sve je ostalo čitavo i sve je naslijedila Galadriel. Doslovno, odjeća za prvih šest mjeseci bila je skroz očuvana, tako da sam Galadrieli kupila samo kompletić za izlazak iz rodilišta jer se Vendin raspao Kupovala bih i dalje samo tu, da nismo počeli jesti kašice pa nam je, po novom, sve zaflekano. No, o dohrani ću idući tjedan jer smo tek na početku pa nam treba još malo doživljaja. Uglavnom, riječ je o engleskoj modnoj marki koja se, pogađate, ne šiva u Engleskoj nego u… E, krivo, nije u Kini nego u Indiji. Bez puno razmišljanja mogu reći da su ovi materijali najkvalitetniji. Ništa nam se nije pohabalo ili stanjilo, ni nakon nekoliko mjeseci nošenja niti nakon bezbroj pranja. Veličine su po dobi npr. First size je 50, 0-3 months je 56, itd. Baš sam joj kupila veću pidžamu veličine 6-9 months jer njeno stopalo broj 45 više ne stane u ovu veličinu do šest mjeseci. Ipak, brojevi odgovaraju njenoj dobi, težini i duljini. Osim kvalitete, od uzoraka se zaista može naći svašta, cvjetne haljine, jednorozi, tamno, svijetlo, prugasto, jednobojno, prigodno, ali i jednostavno, bijelo. Jednodijelne pidžamice sa stopalima prodaju se po dvije ili tri u kompletu, po cijeni od 149, odnosno, 189 kuna. Što se nas tiče, tri su dovoljne. Uglavnom, cjenovno je ova trgovina u višem rangu od svih u kojima sam kupovala, ali, rekla bih, dobivate vrijednost za novac.

2. Dobra kvaliteta i prihvatljive cijene

S’Oliver

Iz S’Olivera imamo zimsku jaknu (da, Vendi ju je nosila dvije zime). Prezimila je pranje barem jednom tjedno, prezimila je parkiće, kiše, hladnoću i sve što jedno dijete ove dobi proživljava. U S’Oliveru smo ulovili dobre popuste, ali, ne mogu reći da me kvaliteta oduševila. Odjeća je, po mom mišljenju prosječno lijepa. Nađe se stvarno lijepih majčica i mogu se napraviti dobre kombinacije, ali nećete ostati očarani kad dođete na dječji odjel. Recimo, trenirku (komplet) koji je Galadriel naslijedila od Vendi u raspadnom je stanju (za po doma) boje su izblijedile, materijal se stanjio i sve se izvitoperilo. A, čak je ni Vendi nije obukla više od nekoliko puta jer ju je brzo prerasla.

H&M

Iz H&M-a imamo dosta stvari. Zašto sam tamo kupila? Pa, onak’ Hello! (Kitty). A onda, dostava je besplatna ako naručite robu vrijednosti iznad 30 € pa sam naručila još dvoje tajice, trenirku s Minnie uzorkom i pidžamicu s Winnie Poohom. Dakle, u pitanju su poznati likovi. Ako ste u potrazi za takvim stvarima, pravac H&M. Svi ste se jednom barem obukli u H&M-u i znate da se šiva u dalekom svijetu. Kvaliteta nije baš nešto ili sam ja prezahtjevna? Točnije, kvaliteta za naše tržište nije ista kao i za europsko. Sjećam se kupovine u H&M-u u Stockholmu gdje su cijene iste kao naše (o njihovom standardu ne moram posebno govoriti), a materijali su neusporedivo kvalitetniji. Cijenama H&M pripada trgovinama srednjeg cjenovnog ranga, ali, i za razliku od npr. Next-a, kvaliteta je lošija. Već nakon dva, tri pranja odjeća djeluje lagano pohabano. Veličine su po brojevima i po mjesecima i dosta se razlikuju. Npr. Dok je tajice prerasla, trenirka joj je još široka, a isti su broj. H&M je ok i stvarno se može naći lijepih kombinacija. Općenito, odjeća je lijepa i privlačna, jednorozi, Else i Ane i drugi likovi koje djeca vole. Najveće nam je razočarenje bila Hogwarts kolekcija koja je bila toliko nekvalitetna da su stvari nakon nekoliko pranja (na 30 ili 40°C) izgledale kao krpetine za prašinu. Veća očekivanja imamo od jednoroga s kojima je Mato prošli tjedan došao iz H&M-a. Četiri majice, jedan komplet sa suknjicom, dvije pidžame, čarape… Pogađate, sad, pored sve ostale odjeće samo ovih nekoliko stvari postoji u ormaru. Recimo, jutros se obukla za parkić sama, došla mi je u novoj jednorog pidžami (kratkoj) i rekla: “Idemo na ljulju!”

Zara

Zara ima daleko kvalitetniju odjeću za djecu, nego li za odrasle. Ja sam, prerasla Zaru i, iskreno, ne znam bi li kupila išta tamo jer mi je žao kupovati stvari koje će mi do prvog pranja izgledati lijepo, a onda se nakriviti na jednu stranu. Imam nekoliko stvarčica iz Zare koje sam obukla nekoliko puta i traju godinama. Ostalo se odavno raspalo. No, Zara ima, definitivno, najljepše i cjenovno prihvatljive kolekcije za male ljude. Kažem, male ljude jer možete sebe i dijete obući u Zari i zgledati poprilično slično. Neki to vole, neki ne. Meni se sviđa iskombinirati Vendi po zadnjoj modi i za to je tu Zara. Osim toga, dosta odjeće koju smo tamo kupili i oprali i na 95°C i dalje izgleda jako dobro.

C&A

Kak’ vi kažete Ce und A ili Si and Ej? Svejedno, njemačka trgovina koja isto svoje ljude i šivaće mašine drži u Kini, ima i dječju kolekciju. Cjenovno je ona srednjeg ranga, ali ni ponuda joj nije velika. Ipak, možete naći osnovne komade poput bodija, ali i lijepe komplete. Zašto me C&A oduševio? Imaju veličinu 42! Da, ako je vaše dijete ranije rođeno, ne mora nositi 50 koji je, vjerojatno za njega vrlo velik. Nevjerojatno maleni bodiji, ali, za velike borce. No, dok je Vendi nosila 68 ostalih brendova, njihov 68 joj je bio premali. Zanimljivo, budući da su, barem meni, njihovi modeli uvijek malo komotniji u veličini koju inače kupujem. Galadrieli nisam ništa kupila tamo, ali imaju internetsku trgovinu pa ako vam nije fizička trgovina usput, kolekciju možete provjeriti online.

Mango

Iz Manga imamo tek dvije stvari, ali isto kao i sa Zarom, čini mi se da je dječja kolekcija kvalitetnija od one za odrasle. Ja sam se jedno vrijeme oblačila u Mangu jer mi se najviše sviđala njihova ponuda. Ipak, s vremenom sam isto digla ruke od Manga jer je nekvaliteta presudila.

3. Prosječna kvaliteta za malo novca

Pepco

Kad ti se zvijezde poklope, Pepco ti se otvori na tramvajskoj stanici na kojoj inače izlaziš. Pa tako, uvijek mogu navratiti, barem da vidim što ima. U Pepcu imate sve, tako da osim odjeće, možete iz trgovine izaći s vazom, šalicom ili baterijama. Cijena bodija kreće se od 8,90 kn na više. Oni ekstra lijepi komadi koštaju po 34,90. Baš sam jučer vidjela haljinu za Božić sa sobovim rogovima, crvenu, od tila. Ne znam kako sam izdržala da je ne kupim. Naravno, odjeća se šiva u Kini. Kada dođe nova kolekcija, u trgovini je kaos i stvarno trebate dovoljno strpljenja jer mislim da su svi koji znaju za Pepco, unutra. S obzirom na cijenu, ova je trgovina nižeg cjenovnog ranga. Kvaliteta je i više negoli dobra s obzirom na cijenu. Ipak, i tu se mogu naći Disneyevi likovi, izbor je velik, a svako malo dolazi nova kolekcija. Ako nešto vidite, kupite, jer sutra vjerojatno više nećete to naći. Najdraži nam je ulov u Pepcu smeđi kaputić za 89 kuna koji je u kombinaciji s martama i Hello Kitty čarapama zimus izgledao svjetski.

Kik

Još jedna trgovina nižeg cjenovnog ranga. I još jedna trgovina u kojoj je uvijek gužva, a osim odjeće možete kupiti spužvice za kuhinju, baki gaće ili ukrasnog Budu. Dječja je odjeća dobre kvalitete s obzirom na cijenu, ponuda je velika, ali neke su poslovnice prenatrpane. U Kiku smo kupili dva kompleta, majicu i hlače. Ponovno, kalupi se razlikuju pa su nam jedne hlače 68 prekratke, a druge po mjeri. Tu sam našla one retro modele, primjerice, kombinezon na tregere koji se kopčaju na ramenima, plišani, s majicom koja ide ispod. Ipak, najdraži ulov iz Kika nam je zimska jakna za 68 kuna koju je prvo nosila Vendi, a zatim i ovu čitavu zimu Galadriel.

Lidl

Ovdje ćete povremeno naći kolekciju za, je l’ tzv. Lidliće. Kako to biva, kolekcija dolazi ponedjeljkom ili petkom. Morate doći između sedam i osam ujutro i potući se s drugima. Ako dođete kasnije, izgleda kao da je stampedo bio u košarama s odjećom. Osim odjeće, nađe se i igračaka, ručnika i tetra pelena. Kao da je sada malo splasnula pomama za odjećom, ali kad sam prvi put kupovala još prije negoli se Vendi rodila, nisam mogla vjerovati kako su se žene spremne navlačiti oko jednog komada odjeće.Lidl se pretplatio na Tweetyja, Silvestra i ostale likove Loney Toons, tako da su oni na svim odjevnim komadima. Cijene su povoljne, kvaliteta dobra u odnosu na cijenu, ali modeli nisu baš ekstra lijepi, prije bih rekla prosječni. Dobro, ne možete očekivati da u istim kolicima gurate čvarke, smrznuti grašak i posljednju parišku modu. Tamo sam Vendi kupila dva bodija. Veličine su čudne, ali valjda su prilagođene Njemačkoj. Uglavnom, bodiji koji se kopčaju između nogu ali i po strani kao benkica veličine su 62-68 i za dob od dva do šest mjeseci. Kada sam ih kupila, mislila sam da ih neće tako dugo nositi, ali, evo, naslijedila ih je i Galadriel.

Inače, Lidl ima specijaliziranu marku za djecu Lupilu.

Za kraj

U svakoj od ovih trgovina možete pronaći odjeću za različite prilike, jeftinije stvari za brzo prerasti ili zaflekati, skuplje stvari za triput obući, kvalitetnije stvari za dugo nošenje ili samo “za pokazati”. Mislim da je najbolje kombinirati. Na kraju, u Pepcu i Lidlu možete pronaći Montessori prihvatljive igračke, a više o njima pročitajte u objavi Gdje kupiti Montessori igračke i pribor za aktivnosti

A, gdje vi kupujete? ☺