Dojenje – dvije i pol godine kasnije

Zakon ponude i potražnje

Nakon dvije i pol godine nepresušnog maratona dojenja, mogu svašta napisati. Kukala već jesam, Muke po dojenju.Tu sam, ponajprije, da vas malo ohrabrim, ali i da vas ostavim čvrsto na zemlji. Otići ćete na trudnički tečaj, pročitat ćete neke knjige i opet nećete biti spremne na ono što vas čeka. Kažem ja, koja sam sve to napravila i uopće na kraju nisam bila svjesna što me čeka. Zapravo, do trenutka dok mi sestra u rodilištu nije Vendi prištekala na bradavicu, nisam razmišljala o dojenju. Možda je tako i bolje. S njom mi je godina i pol prošla bez razmišljanja. Sad već odbrojavam dane kad ćemo se Galadriel i ja polako oprostiti od cice jer sam jednostavno na krajnjim granicama svojih mogućnosti. I, sve je to dojenje. Jedno putovanje s uzbrdicama, nizbrdicama, zastojima, mlijekopadima, trajnim brazdama, tvrdim breskvama, velikim lubenicama i ispuhanim balonima. S promjenama bez povratka, upalama, preferiranim i nepreferiranim stranama pa odmah možete znati koje će političke orijentacije biti vaša beba :D. I sad me tu trudne čitate i, mislite si, ma, što god mislile, sjetit ćete me se samo kad dođu prve avanture po dojenju.

Rodilišta su prijatelji djece, tako kaže Unicef

I, ta priča uključuje dojenje. Osobno znam kako je na Merkuru i moja su dva iskustva poprilično različita. Također, čula sam da se u nekim zagrebačkim rodilištima ne potiče previše dojenje dok se po Hrvatskoj u mnogim rodilištima uopće ne pita rodilje o dojenju, već se odmah daje adaptirano mlijeko. 21. stoljeće i znanstvena istraživanja nisu još došli u modu.

Zato, bitan je početak

Da se od mene nije očekivalo u rodilištu da dojim, vjerojatno ni ja ne bih krenula u tu avanturu jer nisam imala pojma. Danas o dojenju znam štošta, mogla bih biti i savjetnica za dojenje. Zapravo, prvi sam put bila prepuštena samoj sebi i poprilično nesvjesna svega, a pomoć u rodilištu oko dojenja bila je loša. Osim jedne neraspoložene sestre koja je bila ljuta na mene što Vendi ne želi sisati nakon što smo šest sati bile odvojene dok sam čekala mjesto u sobi, nikakvu drugu pomoć nisam dobila.

S Galadrielom je bila drukčija priča. U dva dana su me četiri puta došli pitati za dojenje, trebam li pomoć, kako mi ide i imam li pitanja. Baš sam se dobro osjećala zbog toga, sigurno i opušteno. Mislila sam da sam ovaj put spremnija za dojenje, nego li prvi put…

Oprema izdajalica i jastučići za bradavice

Priprema je pola posla. Ove stvari nabavite prije odlaska u rodilište. Isprobala sam mnogo jastučića za bradavice i ne mogu vam preporučiti nijedne osim Aventovih. U njih se, stvarno, isplati uložiti. Izdajalica imate na našem tržištu dosta. Ako vam je previše, nemojte odmah kupovati električnu. Ali ako vaše izdajanje postane ozbiljan posao, trebat će vam električna.

Mast za bradavice

To je nešto bez čega ne idete u rodilište. Mislim da se nije još rodila žena koja u prvom tjednu nije bila na rubu ragada. Zapravo, ako niste imale ragadu, onda i dalje mislite kako je porod najbolnije iskustvo u životu. Ostala sam vjerna od početaka Biobazinoj masti za bradavice, a sad s njom mažem usne. ?

Pomoć u rodilištu

Mislim da je ključna ta prva pomoć u rodilištu, ali i da je važno samostalno se educirati o dojenju. Doslovno, najbolje što možete učiniti za sebe je koncentrirati se s vašim trudničkim mozgom na poglavlja o dojenju. Iskreno, vjerojatno ih ima u svakoj knjizi o trudnoći, a ja se nijednog ne sjećam. Kad ste u rodilištu, tražite pomoć. Ako je rodilište prijatelj djece, a mislim da su sad to sva rodilišta u Hrvatskoj, onda netko mora biti stručan tko bi vam znao pomoći oko dojenja.

Pomoć kasnije

Jednom kad izađete iz rodilišta, više nema povratka i čini vam se da ste prepušteni sami sebi. No, možete potražiti stručnu pomoć i podršku koja će vas savjetovati i omogućiti vam da se vratite dojenju i ako ste već jednom nogom odustale, da ne kažem cicom. U nastavku, nekoliko je linkova na kojima možete pronaći informacije o pomoći, a svaka županija ima svoje grupe za podršku u sklopu Domova zdravlja. Ipak, ako ste u Zagrebu, od srca vam preporučujem da se obratite Banci humanog mlijeka u Petrovoj 13.

Banka humanog mlijeka (kbc-zagreb.hr)

Ovdje se možete informirati detaljnije o dojenju:

Dojenje | Sve o dojenju | RODA

Pomoć postoji i u Domovima zdravlja:

Grupe za potporu dojenja – Dom zdravlja Zagreb – Istok (dzz-istok.hr)

A ovdje se nalazi još korisnih materijala:

Grupe za potporu dojenju i priručnik za voditeljice grupa | UNICEF Hrvatska

Pomoć doula

Kod nas se unazad nekoliko godina sve više žena odlučuje, ponukane vlastitim iskustvom poroda i majčinstva, za poziv doule. Mama Kristina Hrvoić Podhraški jedna je od budućih doula i njen me profil na Instagramu kutak.svijeta oduševio jer dijeli iskrene priče o postpartumu i iskustva drugih majki. Ako imate mogućnost, svakako razmislite o opciji da si osigurate ovakvu vrstu podrške

Veliki posao

Dojenje nije samo “izvadiš cicu i bok”, je kad se uhodaš pa već znaš da je cica univerzalna i utjeha, i ohrabrenje, i voda, i hrana, i lijek i uspavanka. Svaki je dan drukčiji, beba raste, potrebe rastu, javljaju se prepreke i mogu nastati problemi. Dojenje je veliki posao i potrebno vam je dobro opće, psihičko i fizičko stanje da biste mogli dojiti.

Mastitis

Mastitisi su me u dojenju part two dotukli psihički. Prvi sam put prošla s nekoliko lakših zastoja i upala. A sad sam u deset mjeseci dva puta završila na antibiotiku zbog mastitisa s temperaturom 39.9. Uz to, imala sam preko 10 zastojnih i blažih mastitisa. Ma koliko masirala i vodila brigu o tome da Galadriel sisa iz obje cice, jednostavno to su bitke koje dođu bez ikakve najave. I baš sam uslijed ovih izolacija i korone i svega u situaciji da se veselim završetku ove avanture i nekim novim, drukčijim avanturama.

Podrška obitelji

Uključite one s kojima živite u dojenje. Neka vam budu podrška. Iz osobnog iskustva, u slučaju zastoja i mastitisa, bolje prepustite nekome da vam pomogne u razbijanju čvorića jer ta bol… Ne možete si ju sami nanositi samo tako.

I sjetite se, na jednu stranu uđe, na drugu izađe – ljudska glupost, ne

Još uvijek živimo u vremenu kada je u redu da neki random portal koji se bavi svim i svačim postavi anketu je li u redu dojiti u javnosti. Zamislite. Je li u redu da ti jedeš burek u javnosti? Je. Pa, ona je i u redu dojiti. No, ne, možda vas iznenađuje, ali vjerojatno ne, da u moru komentara naiđete na žene koje se tome protive. “Šta ona mora vadit sisu vani na ulici?” Jer, zamislite, evolucija nam, zapravo, nije dala sise da njima hranimo mladunčad, već da ih Svjetlana (27) može pokazati u rubrici zabava u 24 sata.

Dojenje je veliki posao

Bilo da ste odustale ili niste, bilo da ste obeshrabrene ili prestrašene, a možda ste i nesigurne. Sjetite se, neke junakinje imaju plašt i lete, druge imaju cicu i iz nje curi mlijeko. Sretno!

dojenje