Prvi susret

Nisam imala pojma koliko atopijski dermatitis može biti uporna pojava, sve dok se nismo prvi puta susreli s njim. Zapravo, ni onda nisam bila svjesna koliko je malo nepažnje dovoljno da izazove problem. Ovo je naša priča o atopijskom dermatitisu, nisam stručnjak, niti sam ona koja osobno proživljava muke po atopijskom, iako svaki atopijski napad doživljavam osobno. Zapravo, samo sam promatračica, pomagačica i improvizatorica kad u nedjelju navečer ostanem bez kreme za prvu pomoć.

Prije godinu dana

Uskoro će godina dana otkako smo se prvi puta susreli s tim malim ”flekom” na trbuhu, na rubu pelena. “Možda je od pelene, možda omekšivač, možda si jela ribu pa je alergija, možda ovo, možda ono.” Nismo se previše brinuli, čekali smo idući pregled kod pedijatrice pa ćemo vidjeti što je i kako ćemo to riješiti.

A.D. i mnogi ga imaju u toj dobi

Pedijatrica je odmah, bez razmišljanja rekla kako je riječ o atopijskom dermatitisu. Mnoge bebe muku muče s atopijskim dermatitisom, većini se povuče nakon treće godine, a nekima ostane borba kroz život. I stvarno, kad malo proguglate, shvatite koliko je objava na tu temu dostupno po internetu i koliko je to, zapravo, čest problem.

Budući da reakcija nije bila strašna, na početku nije bilo potrebe za kortikosteroidima kao što je Afloderm. 

Što je bilo u mojoj moći, za početak?

Budući da kroz moje mlijeko u njen organizam dolazi sve što pojedem, pa potencijalno i nešto što njen organizam prepoznaje kao neprijatelja i bori se tako da izazove atopijski dermatitis, počela sam istraživati koji su sve potencijalni alergeni na mom tanjuru.

Za početak, isključila sam jaja, kikiriki, orašaste plodove i ribu jer sam ih jela redovito. Čekala sam da se povuče reakcija na trbuhu kako bih ponovno mogla početi jesti jedan po jedan i tako možda pronaći okidač našeg problema. 

Trebalo je još gotovo dva tjedna nakon što sam prilagodila prehranu, da se reakcija na trbuhu potpuno povuče. U početku smo, na preporuku pedijatrice, uzele u ljekarni A-derminu kremu Exomega control za atopijski dermatitis. Iskreno, nemam dojam da je pomogla. Kupila sam je još jednom nakon što smo je potrošili. I dalje mislim da nije pomogla. I nemam pojma zašto sam joj dala drugu priliku, s obzirom na to da je u cjenovnom rangu skupljih krema.

Balea – povoljni spasitelj

Jednom smo se prilikom našle daleko od kuće, a njena koža je bila jako suha i crvena. Jedino što sam imala u torbi je Baby love mlijeko za tijelo u žutom pakiranju. Inače ga ja koristim jer je fino masno pa odgovara mojim suhim laktovima. Odlučila sam je namazati, čisto da joj koža zadrži malo vlažnosti. Nakon nekoliko sati, došle smo doma i otišle smo se ravno presvući i namazati s A-dermom, a njena je koža začuđujuće bila i dalje vlažna, kao da je tek namazana. Mislila sam si, zar se opet događa da jeftina krema bolje radi od skupe? Nastavile smo nekoliko dana mazati zahvaćena područja i koža se polako oporavljala. No, i dalje me mučilo što izaziva ovakvu reakciju? 

Kad su nam se i jednoj i drugoj organizmi očistili od potencijalnih alergena, počela sam uvoditi jedan po jedan u svoju prehranu, je l’, zato što je Vendi onda imala tri mjeseca, tako da je samo dojena. 

Jaja kao problem

Ukratko, sve do uvođenja jaja, nije bilo nikakve reakcije na koži. Nakon što sam tog jutra za doručak pojela jaja, njoj se popodne ponovno zacrvenilo mjesto na trbuhu. Smeta joj, ili žumanjak ili bjelanjak. To je to što za sada mogu reći. 

Odmah sam isključila jaja iz svoje prehrane. Barem sam mislila da sam ih isključila, sve dok nisam shvatila kako su jaja posvuda. I koliko to problema može izazvati. 

Pretraga krvi

Sa šest mjeseci smo izvadili krv kako bismo provjerili na što je Vendi alergična. Pogađate, mama je bila u pravu. Alergična je i na žutanjak i na bjelanjak. Kako se jačina osjetljivosti grupira u nekoliko skupina, tako je ona u onoj blažoj, ali ne najblažoj. Dakle, kad dođe vrijeme za uvođenje jaja u prehranu, mi to nećemo napraviti, a ja moram i dalje izbjegavati jaja dokle god dojim.

Imali smo kroz godinu dana epizode crvenila malo na leđima, malo na trbuhu, pa na pregibima. Crvenilo je dolazilo i odlazilo. Naravno, kad bi došlo, ne bi odmah otišlo, već bi se pojavilo odjednom i onda je trebalo mjesec dana da se povuče, nekada i više. Bili smo svi uporni u mazanju i tako održavali kožu vlažnom. 

Samo je jedno mjesto bilo kontinuirano suho i crveno, jedan kružić veličine kovanice od dvije kune na lijevoj nadlaktici. On je stalno bio prisutan, ako nije crven, onda je samo suh i nikako da se povuče. 

Maži me, tvoja krema.

Jedno smo vrijeme eksperimentirali s kremama. Dugo nam je vremena pomagala Avenov XeraCalm A.D. Iako sam u ljekarnu krenula s ciljem nabavljanja nekog mlijeka za atopičnu kožu od drugog proizvođača, farmaceut mi je ponudio Avenovu jer je bila na akciji i tako smo našli mir neko dulje vrijeme u Avenu. Nažalost, kao i na Baleino mlijeko, koža, kao da se u jednom trenutku navikla i više nije reagirala. 

Šok u travnju

Sve ove epizode do one pred kraj travnja bile su bezazlene. A onda se 30. travnja probudila s plikovima po cijelom trupu, nalik opeklinama, veličine mog dlana. Sad kad razmislim, izgledalo je strašno. Ostala sam mirna, ali nije mi bilo svejedno jer od jučer su ti veliki plikovi crveniji, a poskakalo je novo sve po vratu, ramenima, rukama, a onaj okrugli na nadlaktici je počeo vlažiti.

Poslala sam fotografije mailom pedijatrici jer nam je taj način komunikacije najjednostavniji i stvarno je odlično što tako sve možemo dogovoriti i riješiti. Pedijatrica me nazvala, u roku odmah. “Mama, morate na hitnu, odmah.” 

Tlak mi je skočio na tristo, umrla sam od brige triput, ohladila se, dlanovi mi se oznojili. Pokušavajući se smiriti, postajala sam sve zabrinutija. 

Došli smo na Rebro kroz pola sata, privilegija karantene i svih nedaća koje su nas zadesile je ta što smo ušli u garažu bez problema, parkirali se i odmah došli na red na hitnoj.

Covid-19 i njegove procedure

Prvo su nam u kontejneru izmjerili temperaturu, a zatim su nas uputili u zelenu zgradu. Ispred zgrade zaštitar, unutra dezinfekcija ruku, lift, pa zvonjenje na vrata hitne. 

Nisu baš bili sretni što smo došli, jer to je samo atopijski, ali ih razumijem u potpunosti. I ja bih nam, da sam pedijatrica, dala Afloderm i promatrala nas kroz nekoliko dana. No, naša pedijatrica je malo temeljitija i nije toliko opuštena pa je htjela biti sigurna što je. Osim toga, sutradan je praznik, pa joj nije bilo svejedno da nas se samo tako riješi.

Na hitnoj su nas pregledali, popričali smo i odmah su nas poslali na dermatologiju. Iako, rekli su da je atopijski dermatitis. Kako je dermatologija na Šalati stradala u potresu, tako je premještena u zelenu zgradu pa nismo morali daleko otići. I na dermatologiji nije bilo čekanja. Pregledali su nas, dali nam Afloderm za sve i Belogent za onaj vlažni plik na ruci. Čim smo počeli mazati, simptomi su se počeli povlačiti. Bilo je to veliko olakšanje, kako za nas, tako i za bebu koja je ponovno postala dobro spavajuća.

Potvrdili smo atopijski dermatitis

Napravile smo još nekoliko dana kasnije krvnu sliku, feritin i jetrene probe i sve je bilo u redu.

Kada smo ugasili vatru kortikosteroidima, nije dugo trebalo da se ponovno javi reakcija na koži. Pogađate, opet ja, jela sam kroasan. Uglavnom, kako sam ostala bez Afloderma, a bila je nedjelja navečer, morala sam naći neko rješenje u stanu. I tako sam, kopajući po ormarima u kupaonici otkrila da imam kremu za njegu bradavica dojilja, Biobazinu. Super, to sam si nabavila za odlazak u rodilište, pospremila i zaboravila. Da sam je koristila i meni bi, sigurno, pomogla kad je gorjelo. Skroz prirodna jer se ne mora ispirati s bradavica prije dojenja, reći ćemo i jestiva je. Čisto da joj ublažim reakciju i navlažim suhu kožu, umasirala sam joj balzam. Idućeg jutra, nije bilo ni crvenila ni suhe kože. Tako sam našla prirodnu zamjenu za kortikosteroid. Kombinacija shea maslaca i maslinovog ulja bila je dobitna.

Naravno, želim napomenuti da nisam zagovornik kortikosteroida, ali da u situaciji kao što smo bili krajem travnja, nije bilo jednostavnijeg i boljeg rješenja. Naravno, riješila bih, možda ili vjerojatno problem nekim prirodnim putem, ali to ne bi išlo tako brzo, a vjerujem da osjećaj nije nimalo ugodan, baš kao što ni ne izgleda ugodno. Zato smo htjeli brzo i učinkovito rješenje.

Bilo kuda, jaja svuda

Nakon toga, shvatila sam koliko su jaja problematična i koliko su skrivena u svemu i posvuda. Ne razmišljaš, jedeš kekse i onda shvatiš da imaju jaja. Pojedeš juhu, rezanci su s jajima, jedeš pljeskavicu, pa pročitaš na deklaraciji da sadrži jaja. I tako, taj izlet na hitnu mi je baš bio šamar i osvijestila sam koliko moram biti pažljiva, kako s onim što ja jedem dokle god ću dojiti, tako i s onime što ću Vendi dati da proba. 

Otkako smo imale tu jaku reakciju, počela sam paziti što jedem. Neću reći 100 % jer sam otišla na pržene lignje i tako joj opet izazvala problem, ali ne u tolikoj mjeri kao onda kada je kulminacijom svih skrivenih jaja nastala izrazito strašna reakcija po cijelom tijelu.

Mogu reći da već tri tjedna uspješno u potpunosti izbjegavam jaja i da joj se koža potpuno smirila i zaista osjećam olakšanje otkako mi je u naviku prešlo čitanje svake deklaracije i anketiranje konobara (ako jedemo vani) sadrži li neko jelo jaja.

Za ljeto sam izabrala nešto lakše mlijeko za tijelo, manje masno, koje se brzo upija. Ovog sam se puta vratila Balei jer ima prirodne sastojke i najmanje kemije. Riječ je o plavoj tubi koja je na naslovnoj fotografiji. Njena koža lijepo reagira na ovo mlijeko, pa ćemo ostati na njemu, dok se ne naviknemo, a onda idemo u potragu za nečim novim.

Obrada kod dermatologa

Ako morate na deteljniju obradu, nikako vam ne bih preporučila odlazak na KBC Rebro. Naime, tamo je od potresa preseljena dermatologija sa Šalate. Otišle smo ne bismo li čule nešto novo. No, pregled je izgledao tako da je liječnica nije ni pogledala i pričala mi je kako bi bilo dobro da izbjegavamo plišance, jaja i omeškšivače, sve što već znamo.