Pelud i jaja – naša stvarnost

Život s bilo kakvom alergijom nije jednostavan. Neke je alergene moguće izbjeći, druge i ne baš osim ako ne odselite u krajeve u kojima ih nema. Nas dvoje velikih smo u ovoj drugoj kategoriji, alergični na pelud od proljeća do zime i tako u krug. Nekad više, nekad manje. Nema pravila. Meni je najgore u kasno ljeto i jesen, kad divlja ambrozija, njemu dođe u nekim skroz neobičnim periodima. I ne možete puno, pomognete si na ovaj ili onaj način, isprobavate alternative i čekate da dođu bolja vremena.

Jaja

Vendi je u prvoj kategoriji, alergična na namirnicu koju je moguće izbjeći, samo je potrebna pažnja i volja. Alergična je na žutanjke i bjelanjke. Jače na bjelanjke, manje na žumanjke. Ali, jaja u njenom slučaju, ako ne želimo probleme, jaja ne dolaze u obzir. Tek kad imate nekoga kraj sebe tko je osjetljiv na, primjerice, jaja, shvatite kako se ona nalaze po svuda i u svemu.

Bilo kuda, jaja svuda

Jaja nije tako lako izbjeći i izbjegavati jaja ne znači samo ne konzumirati ih. Jaja su posvuda oko nas i ako nešto nema jaja, a bilo je u posudici s nečime što ima jaja u sebi, to može izazvati problem.

Prvo testiranje

Testirali smo Vendi na osnovne alergene s, otprilike sedam mjeseci jer su joj se prvi znakovi atopijskog dermatitisa pojavili u ljeto 2019. U dobi od tri mjeseca. Ja sam jela jaja redovito, a ona ih je dobivala kroz majčino mlijeko.

Mikro tragovi

Sve dok je samo dojena, taj dermatitis nije bio toliko problematičan. No, bio je stalno prisutan, po potrebi, gasili bismo ga kortikosteroidom, ali naravno, nastojali smo ga maksimalno izbjegavati.

Prije svega, potrebno je otkriti izvor problema

Kad smo shvatili da ne možemo živjeti u neznanju, na Rebru smo izvadili krv i kroz neko vrijeme saznali da su jaja problem. I žumanjci i bjelanjci. Žutanjci minimalno, a bjelanjci mrvicu više. Sve dok u proljeće 2020. nismo završili na hitnoj s tako strašnom reakcijom atopijskog dermatitisa po cijelom tijelu, nismo shvaćali razmjer i ozbiljnost Vendine osjetljivosti na jaja.

Izbjegavanje alergena – put do rješenja problema

Nastojali smo ih izbjegavati, ali, iskreno, nismo se trudili to činiti u potpunosti. Jer, mislili smo, ako nešto minimalno izaziva preosjetljivost, ne može izazvati ne znam kako jaku reakciju. Prevarili smo se.

Jaja pa-pa

Odlazak na hitnu i sav stres koji nam je reakcija na jaja priuštila, poprilično nas je opekao. Terapija Aflodermom i liječenje dijelova kože koji vlaže Belogentom, doveli su nas do odluke da jaja u našu kuću više ne ulaze ni u tragovima.

U početku je bilo teško, ali brzo smo se navikli

Hodaš po trgovinama, čitaš deklaracije. Ulaziš u pekaru i prvo tetu moliš da ti nabroji sve što nema jaja, teta te čudno gleda, osjeća se uvrijeđeno, kao, je l’ ti to provjeravaš njeno znanje i poznavanje sastojaka u asortimanu proizvoda? Sad već znaju da dolazimo po kajzericu i da si mlada dama sama nosi škarniclu doma.

Francuska bez jaja

Onda dođu blagdani pa moraš improvizirati. Neka jela su bez jaja nezamisliva, ali, na većinu se naviknete bez problema. Kolači su komplicirani, neki. Ali, na sreću, postoje vegani i svi njihovi recepti bez jaja. Od Linzera, preko puslica do francuske salate. Naravno, najjednostavnije je napraviti jelo u koje inače ne ide jaje ili ga jednostavno ne dodati.

No, stvarnost je drukčija

Ipak, postoje situacije u kojima ne možemo očekivati da će jaja moći 100 % izbjeći, koliko god se trudili jer to su realne životne situacije.

vendi i žganci

Poseban jelovnik u vrtiću

U vrtiću ima poseban jelovnik i ne dobiva ništa što sadrži jaja i orašaste plodove. No, kad drugi imaju kolač i kad jedna teta mora poslužiti njih nekoliko, dira jednog, drugog, trećeg, oni se međusobno dodiruju ili dodiruju površinu na kojoj se nalazi kolač, tu nastane reakcija. Ona, najčešće potraje nekoliko sati i onda se počne povlačiti pa kroz dva, tri dana nestane.

Nemoguće je u potpunosti izbjeći kontakt

Dakle, to su situacije u kojima su joj osigurali da ne konzumira jaja, ali, jednostavno, nemoguće je izbjeći da dođe u kontakt s kolačem preko drugih. Kod nje i to izazove reakciju.

Baš vučemo jednu takvu reakciju po obrazima i bradi od ponedjeljka i jučer je dok je dirala radnu površinu u kuhinji uzela krpu na kojoj sam ja ostavila, ranije popodne, ljuske jaja dok sam nam radila ručak. Dirala je tu krpu pa sebe i tako zaradila još i reakciju na pregibima laktova.

Svaki put, osjećaš se neopisivo krvio

Opet sam došla u situaciju, jaja idu van iz kuće i uopće me više ne zanimaju. Dakle, koliko je, ako ste dovoljno odlučni lako izbaciti namirnicu koja izaziva alergijsku reakciju iz kuće, toliko je u svakodnevnom životu gotovo nemoguće izbjeći kontakt s jajima.

Od svega što jedemo bez jaja, najviše su nas oduševile palačinke

Zapravo, ne znam postoji li netko tko ne voli palačinke. I otkako ih radimo bez jaja, one s jajima nam više ne odgovaraju. Jednostavno, preteške su. Zato, ako poželite isprobati palačinke bez jaja, jedu vam se palačinke, a nemate jaja, tu je recept.

Recept za palačinke bez jaja

Naša su najdraža poslastica postale palačinke bez jaja. Kad nemamo ideju što ćemo nakon vrtića gricnuti, zamutim i napravim mnoštvo malih palačinki. Našla sam nekoliko recepata na internetu, ali jedino je kombinacija njih nekoliko ispala pravi hit.

  • Brašna su problematična i ni s jednim brašnom ne ispadnu tako dobre kao s običnim, glatkim bijelim brašnom, ali, svakako, vrijedi isprobati kombinacije i druga brašna jer svako daje drukčije palačinke.

Dobra tava

Tajna je u mineralnoj, prstohvatu soli, žlici nekog šećera koji preferirate i dobroj tavi, naravno.

Kupili smo nedavno u Ikei tavu za palačinke s kamenim dnom. Otkriće i spas, sve se na njoj peče bez ulja i ništa se ne lijepi. Ne znam kako sam do sada bez nje živjela. Recept je jednostavan, mjeri se na šalice i nemojte me pitati na koju veličinu šalice. Uzmite odmah najveću jer će palačinke nestajati brzinom svjetlosti.

Suhi sastojci:

  • Šalica brašna
  • Prstohvat praška za pecivo,
  • Prstohvat soli,
  • Žlica šećera ili drugog zaslađivača,
  • Po želji, malo cimeta ili vanilije.

Mokri sastojci:

  • Pola šalice mlijeka / pola šalice mineralne
  • Ako nemate mineralnu, može i obična voda, ali su s mineralnom pjenaste.

Zamjena za šećer

Umjesto šećera koristimo Xylitol – brezin šećer koji je, inače i sastojak pasti za zube, on sprječava nastanak karijesa i zato ga umjesto šećera koristim gdje god mogu. Xylitol je (skupa) zamjena za šećer. Kažem, skupa jer kilogram košta oko 70 kuna, dok bijeli šećer košta manje od deset kuna. No, on je odlična zamjena za šećer ljudima koji bijeli šećer ne smiju konzumirati. Isto tako, kad se sjetite što sve sadrži bijeli šećer u sebi, dobro je kad je moguće naći zamjenu.

Čitajte deklaracije

Kad vam pokušavaju prodati kaugume reklamom da ih žvačete nakon svakog obroka jer sprječavaju nastanak karijesa, svakako provjerite sastav kauguma. Nažalost, baš takvi koriste jeftiniju zamjenu za Xylitol. Odnosno, kaugume koje stvarno u sebi sadrže Xylitol i korisne su za sprječavanje karijesa, nešto su skuplje od ovih popularnih.

Zamutimo palačinke

Suhe sastojke pomiješate u zdjeli, dodajte šalicu mlijeka i vode i dobro promiješate pjenjačom.
Nekoliko kapi ulja možete dodati u smjesu ili na tavu, ovisno kakvu tavu imate.

Idealna mjera

1 jušna žlica = 1 palačinka

To vam je najsigurnija mjera za dobru veličinu palačinkice. Ovisno o veličini tave, možete ih istovremeno peći nekoliko, ako odlučite napraviti manje, može ih i šest do osam odjednom biti na većoj tavi.

Vruća tava

Neka tava bude jako vruća, a kad počnete peći, lagano smanjite temperaturu. Teško mi je baratati izrazima kao što su srednje jaka vatra jer pečem na indukciji na kojoj jačina ide od jedan do devet, pa pečem na sedmici. No, nisam ni ja u početku točno znala kako treba. Kad vam nekoliko tura zagori ili se peče predugo, nađete idealnu temperaturu.

O ukusima se ne raspravlja

Što mazati na palačinkice? Ako pitate Vendi, ona ih umoči u čaj, pa ih onda jede. Ali, ona voli kisele krastavce s pudingom od vanilije, tako da nisam sigurna bi li se baš svakom svidjela njena kombinacija za palačinke.

U svakom slučaju, mi veliki znamo što se na palačinke treba mazati. 😉