Kretivnost i aktivnosti

Kad ste kao mi, na bolovanju od početka siječnja, onda već s današnjim danom imate toliko ideja za aktivnosti, da se sami sebi divite.

Mi smo početkom godine otišli vidjeti kako je u vrtiću, ta dva dana završila su curenjem nosa i kašljem. Vendi je odmah ostala kod kuće. I tako, oduljilo se kašljanje, a kako više ne želim izlagati Galadrielu novim virozama odlučila sam Vendi još malo produljiti praznike. No, nemojte nikome reći, sad stvarno odbrojavam dane do povratka u vrtić. 

Ispočetka, izazov nam je bio smisliti nešto novo. Srećom, sve ih manje trebam ja zabavljati. Zapravo, to rijetko činim. Uglavnom se uključujem kad radimo neke nove aktivnosti. 

Svim roditeljima koji imaju djecu male dobne razlike

Ako vas zanima kad će postati lakše. Postat će. Ne mogu garantirati da će se u svakom slučaju igrati samostalno dok najmlađe bude imalo 10 mjeseci, ali sigurno se bliži to vrijeme. Vendi se uglavnom igra samostalno. Ili želi raditi što i ja, pa joj dam da briše, usisava malim usisavačem ili nešto slaže. Kad ja pišem blog, ona uzme papir i piše ili crta. Ili, ima neku svoju igru u koju se ja uopće ne uključujem. U svakom slučaju, aktivnosti nam ne manjka.

Galadriel je drukčija od Vendi u toj dobi. Osim što ona ima Vendi koju prati i oponaša, nekad se pokušava igrati s njom, ali najviše se zabavlja samostalno. Obožava promatrati predmete, sve što uzme proučava i jako je privlači, primjerice, nizanje ringova na štapić ili umetanje predmeta u kutiju. Može se dugo zabaviti tako pa s njom mogu biti na jednom mjestu i više od 10, 15 minuta.

Zabavite dijete bez pravih igračaka

Kako to biva, igračke su nerijetko manje bitne. Kod nas se, primjerice, igra s paketićem maramica, kutijom od pelena i metalnim poklopcem od kutije za kekse. I taj poklopac je rekvizit za plesanje, tanjur iz kojeg me Vendi hrani, hladno oruđe i što im još sve može pasti na pamet. Ako ste za aktivnosti na otvorenom, provjerite našu objavu o zabavi koja je besplatna.

U nastavku su tri aktivnosti koje možete pripremiti u vrlo kratkom roku, bez previše materijala. Najčešće, trebate koju minutu mira da biste završili kuhanje ili pripremanje ručka, a mala, gladna usta već su na rubu strpljenja. To je trenutak za ove aktivnosti. One ne traju dugo, možda desetak minuta, ali i sami znate koliko tih deset minuta neometanja za vas može biti dragocjeno.

cofleki razvrstavanje

Aktivnost 1#
Razvrstavanje cofleka

Odlična aktivnost za razvijanje fine motorike. Dovoljne su dvije posudice, dvije veličine ili boje cofleka (ako nemate cofleke mogu gumbi ili nešto iz kuhinje, poput slanutka i graha) i prstići. Osim toga, možete je nadopuniti korištenjem dječje pincete. Zadatak je jednostavan, ispred djeteta se nalaze različiti cofleki, a ono ih mora razvrstati, jednu vrstu (velike) u jednu posudu, drugu vrstu (male) u drugu. Ako vidite da krenu u krivom smjeru, zaustavite ih, podsjetite koji idu kamo. Ako su u potpunosti pomiješali, slobodno ih potaknite da krenu ispočetka.

prelijevanje vode iz vrča montessori

Aktivnost 2#
Prelijevanje vode iz vrča u čašu

Ovo je Vendina omiljena aktivnost. I, još uvijek radimo na njoj da bismo je usavršile. Zapravo, mnogi se roditelj boje igranja s vodom “jer će se proliti”. Hoće, prolit će se kad tad, no, dajte im onoliko vode koliko ste spremni pretrpjeti da se prolije. Inače, kod nas više nije slučaj prolijevanje, već način držanja ručkice. Na tome još radimo, jer nastojim je potaknuti da drži tako da joj palac bude s donje, a ne gornje strane ručkice.

prenošenje vode spužvicom

Aktivnost 3#
Prenošenje vode iz posudice u posudicu pomoću spužve

Zapravo, kad je voda u pitanju, onda su sve aktivnosti s vodom Vendine omiljene. Stručnjaci kažu kako su sve ove igre, predradnje za uspješnije savladavanje pisanja.

Kad smo prvi dan radili s njom ovu aktivnost, bila je u potpunosti koncentrirana i zabavljala se skoro dvadeset minuta samostalno. Na kraju, kad se voda prolila, pomogli smo joj i pokazali kako da je pobriše i natrag vrati u posudicu. Drugi nas je dan dočekala za stolom s pripremljenom spužvicom i posudicama: “Ja bi dodu.” Zabava je i drugog dana potrajala tako da sam bez ometanja dovršila ručak.

Kad jednom krenete

I, samo kad počnete predmete u kući gledati kao igračke, ideje će samo nicati i, odjednom, u svemu ćete vidjeti neku aktivnost. 😀 A ako vam ni ovo nije dovoljno, svakako, provjerite profil Montessori mame na instagramu s pregršt dobrih aktivnosti.
Pišite mi, koje su vaše pobjedničke aktivnosti.