Tata i kći

Jednom mi se jedan tata požalio kako ne zna što bi radio sa svojom djevojčicom. Naime, uvijek je promatrao suprugu kako se odlično slaže s njihovom kćeri, a on, kad ima priliku, jednostavno nije siguran da bi joj bio zanimljiv. U jedno sam sigurna, a to sam i njemu rekla, jedina je prepreka u toj igri on sam sebi, jer osobito kod male djece, iz jedne obične kutije može nastati nezaboravna igra. Naš je Tata, htio to ili ne, uvijek odabran za dežurnog suigrača, suzabavljača i sve što može. I to, do te mjere, da mi je neki dan kad sam ušla za njom u kupaonicu i pitala je trebam li joj obrisati guzu, rekla: “Izađi van i zatvori vrata.” … “Tataaaaaaaa! Ja sam kakalaaaaaaaa. Taaaataaaaaa!” Oboje smo se nasmijali, on je ušao kroz vrata, a ja nastavila svojim putem: “Sluga pokorni se javlja na dužnost.”

Nije potrebno razbijati glavu

Vi ste uzor svojoj djeci. Možete ih voditi na pet sportskih aktivnosti, pričati o zdravoj prehrani i tko zna čemu. Ali, ako vas ne vide kako se i sami bavite sportom ili ne vide jabuku u vašoj ruci, nećete biti baš uvjerljivi. Sjetite se, oni žele činiti isto što i vi. Tako da, vi pratite njih, oni prate vas. A ovako je kod nas, uvijek zaigrano i aktivno. Tata se, rekla bih, mnogo više igra s Vendi od mene. Naime, kad sam ja sama s njima doma, onda se uglavnom same zabavljaju. No, dok je on doma, ona itekako od njega očekuje da joj se pridruži u igri. Vendi vodi, tata prati. I, zapravo, tata mora sve, osim voditi u vrtić. Još uvijek nam je misterij zašto želi da je isključivo ja vodim u vrtić, a nikako tata. S druge strane, želi da joj tata pomogne oko oblačenja i obuvanja, pranja ruku, pravi društvo za stolom. Ne znam, možda nikad ne dobijemo odgovor na ove enigme.

Karting s tatom

Fizičke aktivnosti

One su u našem domu broj jedan. Obje su od početka uključene u vježbanje. Ja isključivo vježbam kod kuće i one su kraj mene dok vježbam od svojih prvih dana. No, s tatom fizička aktivnost obuhvaća mnogo više od kućnog treninga. Naš stan svakodnevno postaje poligon za igranje lovice. Pogađate, njih dvoje igraju lovice, odnosno, Galadriel nosi, a za Vendi trči ili ona za njim. Njih dvoje idu na klizanje, a kad idemo na bazen, isključivo pliva i igra se s njim. Osim toga, često odu zajedno na njegov trening boksa. Šalimo se da tako postižemo ravnotežu, sa mnom pleše, s njim udara vreću. Imamo na vratima šipku za zgibove, isprva ih je radila na prečki od kreveta, a sad traži da je podigne na šipku kako bi i ona poput nas visila odozgo. A kad pustimo valcer, tata iz ringa skače na plesni podij.

Kockice i brojanje

Već sam pričala o tome kako je Vendi naučila brojati do deset. Među ostalim, njih dvoje često se igraju s kockicama, bacaju ih, slažu jednu na drugu i broje. Pet jednostavnih načina kako dvogodišnjakinje naučiti brojiti. Ova igra joj je već mjesecima zanimljiva i iznova je traži. “Tata, ja bi cocice.” Slaganje kockica jedne na drugu potiče finu motoriku, razvija koncentraciju i strpljenje. Osim toga, odlična je prilika da se posvađaju, jer, svatko od njih ima svoju viziju igre. Vendi bi razbacivala kockice, Mato ih religiozno broji jer svaki set njegovih kockica je jedinstven pa mu ne bi bilo drago da se neka izgubi. Uči se natjecati, gubiti i pobjeđivati. Potičemo je kad složi koju kockicu više, da proba idući put još više truda uložiti kako bi još više kockica složila jedne na drugu. Onda, u igru se uplete i plišana crna ovca koja poruši sve što je tata složio. Meni je dovoljna zabava promatrati ih kako se njih dvoje zabavljaju.

Vendi vježba s tatom

Čitanje

Njih su dvoje partneri u čitanju već više od godinu dana. I baš je ova fotografija nastala u njihovim prvim cjelovečernjim čitancima, baš me razvesele ove uspomene. Sad, samo stigne Vendi s knjigom i naredbom: “Tata, čitaj.” I, tata čita. Zapravo, otkako je na doktoratu i dosta često drži knjigu u rukama, tako i ona pokušava, poput njega, ozbiljno proučavati svoju literaturu.

Vendi i tata čitaju

Šetnja i odlazak u trgovinu

Njih dvoje šeću otkako je ona imala tek nekoliko mjeseci. S druge strane, s Galadrielom se još nije odvažio na samostalnu šetnju. Dok, s Vendi se poklopio i lockdown i njena spremnost na suradnju i njih su se dvoje, zaista, našetali bez mene. Te su se šetnje pretvorile u odlazak u trgovinu, odlazak do grada, u park. I, što je najljepše, uvijek se oboje vrate oduševljeni, on lakoćom odlaska u šetnju samo s njom, ona ulovom koji ostvari u takvoj šetnji. 😀

Lego kocke i pričanje priča

Ovo je jedna od zadnjih aktivnosti koje su se našle na listi i koja je popularna u zadnje vrijeme. Naime, kad se zasite kockica, onda prelaze na Lego kocke. Kad ih je dobila, bila sam uvjerena da se nikad neće igrati s njima. No, sad se igra na veliko i, što je najbolje, već se i Galadriel pokušava igrati, uzima ih, proučava i pokušava uklopiti jednu u drugu, a onda dođe Vendi i otme joj ih. No, tata i Vendi se zabavljaju tako da sastave utvrdu, kućicu ili dvorac i uzmu još nekoliko figurica iz Kinder jaja i onda rade različite scenarije, pričaju priču.
Potiče ju da i ona nešto kaže ili izmisli. Ili je dovodi u svakodnevne situacije jer je po prirodi povučena i teže joj padaju situacije s nepoznatim ljudima, odnosno onima koje dugo nije vidjela. Pa, primjerice, kad sretnemo susjedu koju ne pozna, sakrije se iza nas ili ne želi ništa reći. Zato, u ovoj se situaciji igraju tako da figurica koju izabere on, počinje razgovor s njenom figuricom: “Dobar dan.” … potiče je da i ona vrati isto. “Što će žabica reći dupinu? – Doba dan. (odgovara ona). Tako je potičemo da se igra stvarnih situacija i razgovora jer nikad ne želimo forsirati kad joj je neugodno da nekoga pozdravi ili nešto kaže zato što bismo joj samo stvarali nepotrebni pritisak.

Tate i kćeri – posebna veza

Ono što mogu pružiti mame, tate nekada ne mogu i obrnuto. Zato, ako vidite da se tata ne snalazi, potaknite ga i ohrabrite. Tata je najvažniji suigrač u ovoj životnoj igri.

tata i vendi lego