Prvi put prvi rođendan

Sjećam se kad sam prvi put išla na jedan prvi rođendan. Onda ni u peti nisam imala da ću danas pisati o ovoj temi. Zapravo, nisam ni planirala da će mi život danas ovako izgledati. Onda sam bila u velikom neznanju što se poklanja jednogodišnjacima, a da ih može zanimati, veseliti, privući, zabaviti i biti im praktično. Srećom, pitala sam mamu slavljenika, pa smo to tako riješili.

Uvijek je opcija, pitajte roditelje

Nekad je, zapravo, najbolje pitati roditelje. Jer nemamo svi iste želje, ideje i potrebe. Ono što se nama čini odličnim, drugima se ne uklapa u stil života, treći to već imaju, četvrti za to nemaju mjesta. I tako.

Sitnica, sitnica

Iako se mnogi, pod utjecajem društvenih mreža, strašno trude taj prvi ročkas obilježiti kao da je 18-i stvarnost je malo drukčija. Budimo realni, sjećate li se vi svog prvog? Realno, ja ga znam samo po fotki na kojoj imam opečenu usnicu i crvene oči od plakanja. Stavili su me na stol i poljubila sam svjećicu. Eto. To je bio moj prvi party. U stvarnosti, imate slavljenika ili slavljenicu koji nema pojma ni kako se zove, kaka mu se, vruće mu je, gladan je, umoran, tek se probudio, nema pojma što se događa. K tome, doveli ste mu ili niste, puno previše ljudi, a baš prolazite kroz fazu neutješnog plakanja kad ga ili nju netko nepoznati pogleda. I tako, velik je to projekt za mali prvi rođendan. Čim prije smanjite očekivanja, to ćete lakše preživjeti tu proslavu.

Hoću reći, pokloni stvarno nisu bitni, barem ne slavljeniku ili slavljenici

Dapače, uvijek se sjetimo Matinih nećaka kako su za jedan Božić pred nama otpakiravali sve svoje poklone koje su dobili, pogledali ih, bacili na stranu i nastavili se igrati sa svojim starim igračkama. A, nisu baš bili skroz mali. Ovi mali ionako nemaju pojma da košta, koliko košta to što ste kupili i koje je marke. To, budimo iskreni, može opterećivati samo velike.

Kako ja biram igračke za rođendan drugima?

Sad mi je lakše kad idem na prve, druge, pete ili neke 15-e rođendane. Po jednostavnom principu odabirem poklone.

  • Imamo budžet.
  • Pitamo roditelje ili slavljenika o potrebama i željama.
  • Ako smo u nedoumici, posavjetujemo se s roditeljima (osobito kad su mlađi u pitanju).
  • Pokloni primjereni dobi (kao što za prvi ročkas neću pokloniti enciklopediju, tako ni školarcu neću kupovati igračke).
  • Igračke biram po principu – didaktičke (definirali bismo ih kao one koje nešto podučavaju), otvorenog tipa (npr. kockice, obične Lego i sl.) ili privlačne slavljeniku (u našem bi slučaju to bio Cocomelon).
  • Uz poklon uvijek stavljam čokoladu, a razlog je vrlo jednostavan, mislim na malu sebe koju je, od svega, uvijek razveselio neki slatkiš. Sitnica.

Ovo je moj izbor, kad se slavi prvi rođendan

Ovisno tko ste slavljeniku i koliko ste spremni izdvojiti, za prvi rođendan možete pokloniti sitnicu ili vaše želje za poklanjanjem mogu biti velike i želite pokloniti nešto što će trajati dulje i rasti s djetetom. Dakle, možemo se rastegnuti u iznosu od 20 do 2000 kuna.

1. Lopte

Lopta je univerzalni poklon. Osobito u mlađoj dobi. Kasnije se, nekako, češće kupuju dječacima. Ali, lopta je toliko koristan poklon, naravno, ako se koristi. 😉 Kod nas postoje manje i veće lopte i loptice, od onih za stolni tenis, do one za pilates. Lopta je odličan alat za vježbanje koordinacije od najranije dobi, a osim toga, može sudjelovati kao rekvizit u najrazličitijim igrama. Zato, ako mene pitate, lopta je najjednostavniji, povoljni i vrlo praktični poklon.

2. Slagalice

Slagalice su dostupne u najrazličitijim oblicima i varijantama. Drvene, plastične, manje, veće, od dva, tri, pet dijelova i više. One su uvod u prave puzzle i nekoj su djeci zanimljive, nekoj nisu. Primjerice, Vendi ih nikada nije pogledala kao slagalice, odnosno, nikad ih nije slagala, ali se igrala s dijelovima kao da su nešto drugo. S druge strane, Galadriel ih voli sastavljati i jako je veseli bubamara koju je još Vendi poklonila moja kuma. Slagalice su primjer didaktičke igračke i s njima gotovo i ne možete pogriješiti. Ipak, njihova popularnost ne ovisi o samoj slagalici, već o djetetu. Također, ako želite misliti eko frendli i biti skroz fensi, drvene su slagalice pravi pogodak. Za pedesetak kuna imate poklon i pol.

Kutija s oblicima za ubacivanje

Ovo je jedna potkategorija slagalica. Riječ je o kutiji ili nekom drugom obliku s različitim otvorima u koje se ubacuju kroz odgovarajuće otvore različitih oblika. If ju nemaš pojma o čemu pričam, evo jednog Ikea primjera. Cijene se kreću od 50 kuna na više, ovisno o materijalu, proizvođaču, veličini, mjestu na kojem kupujete.

3. Glazbeni instrumenti – udaraljke, klavijature, zvečke ili nešto četvrto

Moj savjet, pitajte roditelje za blagoslov. Jer, doći na bilo čiji rođendan s bubnjevima ili nekim drugim instrumentom koji može biti iritantan ako se prekomjerno koristi, nije baš najbolja ideja. Ali, šalu na stranu, glazba je neizostavan dio razvoja svakog ljudskog bića, ali nisam tu da bih vam govorila o dobrobitima glazbe. Čak ni o tome da bi djeca trebala slušati Mozarta. Po meni, bitno je da je glazba uvijek tu negdje, pjesma i ritam. Pa, ako želite svom slavljeniku ili slavljenici pružiti mogućnost da glazbu otkriva iz uloge glazbenika, tu su glazbeni instrumenti. Bilo da se odlučite za zvečke ili udaraljke poput kastanjeta ili tamburina, za koje ćete izdvojiti do 100 kuna. Ili možda ipak poželite pokloniti klavijature i u njih uložite oko 200 kuna, sigurna sam da će se slavljeniku ili slavljenici svidjeti vaš poklon. Kod nas se od jutra svira po Cocomelon klavijaturama a, kako smo krenuli, do ljeta ćemo imati kompilaciju deset prepjeva Ej, bi, si, di, i, ef, đi by Galadriel T. Osim klavijature, ima gumbić koji svira dvije melodije i ima dana kad sam u iščekivanju trenutka u kojem će zablokirati. 😀

4. Slikovnice

Inače, slikovnice su prve na mom popisu poklona i kad poklanjam i kad me pitaju što njima dvjema treba. Slikovnica ima toliko, da se lako izgubiti pred policama u knjižarama. Ako roditelji, slavljenik ili vi, nemate ideju koja je slikovnica dobra, izaberite po koricama. Šalim se, knjige se, navodno, ne sude po koricama, ali slikovnice možete suditi po koricama. Ipak, ako vam osoblje u knjižari ne može pomoći (iako vjerujem da može), onda se vodite time da slikovnica bude prilagođena dobi. Ovi mali, barem što se tiče tema, nisu previše zahtjevni. Kad su u pitanju slikovnice, budžet vam može doseći i nekoliko stotina kuna, ako odaberete više naslova.
Ovo su moji favoriti za prvi rođendan:

Učimo životinje

Promotri, dodirni i osjeti

Moja prva knjiga – na selu

Mala zelena gusjenica

5. Na kotačima

Ako se odlučite izdvojiti malo više novca, onda je vrijeme za nove kotače. Odnosno, razdoblje od kolica do prve samostalnije vozilice kao što su bicikl, balans bajk ili romobil, može biti tricikl. Mi imamo jednu verziju SmartTrike tricikla. Vendi baš nije dugo bila obožavateljica kolica, a Galadriel je u njima tek zadnjih nekoliko tjedana. Uglavnom, kako bi rekle vaše bake, djecu sam naviknula na nošenje u tobolcu i ruke. Pa, čim su prohodale, više nijednoj nije palo na pamet da ih se nosi. Dapače, prekjučer je Galadriel u Klovićevim dvorima na izložbi silno željela hodati. A, da je tek shvatila koliko je stepenica ispred nas na kuli Lotrščak, sigurno bi bila neizmjerno nesretna što se nosi.
Uglavnom, s moje strane, tricikl nema niti negativnu, niti pozitivnu ocjenu. Tu je negdje, u sredini. Praktičan je i lako se koristi, ima više opcija, od one da služi kao guralica bez pedala, do one kad postaje samostalno prijevozno sredstvo. Mi ga i dalje povremeno koristimo kao guralicu, Vendi baš nije zainteresirana da bi ga samostalno vozila jer joj je sporiji od romobila i bicikla.
Ono što vas svakako želim upozoriti, u kojoj se god trgovini dječje opreme odlučili nabaviti ovu vozilicu (ili bilo što drugo) imajte na umu da su jako pokvarljive, a neke od trgovina vrlo nefleksibilne i nimalo od pomoći kad je u pitanju kvar. Imam nekoliko loših iskustava i puno navlačenja zbog kvarova koji nisu nastali našim rukovanjem. I, svakako, za ovakav ćete poklon morati izdvojiti više stotina pa i do dvije tisuće kuna. No, taj će poklon sigurno, biti duže vrijeme u upotrebi pa je riječ o jednom ozbiljnijem ulaganju.

6. Penjalice i daske za balansiranje

Ovo je moja najdraža kategorija. I, ovo su ozbiljne igračke. Odnosno, riječ je o cijelim kompleksima, ako se odlučite, recimo za Pickler triangl. Riječ je o penjalici koju je izumio jedan liječnik još nekada davno, ali to sad nije bitno. Mi smo se odvažili pa smo aktivirali djeda i on ju je uz nacrte s interneta izradio u garaži. Računamo da su materijali skupi, prije dvije godine su svi materijali koštali preko tisuću kuna. Ako nemate volonterske ruke koje će vam je sastaviti, onda računajte i cijenu rada. Nažalost, kod nas je nisam nigdje vidjela u ponudi. Najbliže što možete naručiti je u Bosni. Čula sam odlična iskustva s naručivanjem stvari s Orea platforme, ali računajte da biste mogli za ovo platiti i carinu. Pickler set – igraonica.
Povoljnija opcija je popularni Wobbel board koji je dostupan u raznim online trgovinama. Jedna od njih je Etsy. Od tamo smo mi naručili našu manju verziju daske i upravo smo u razmišljanjima kako je Vendi prerasla ovu manju te bismo je nadopunili većom. Njihova se cijena kreće oko 1000 kuna.
U svakom slučaju, ovo su igračke koje potiču motorički razvoj i razvijaju kreativnost, penjalica može biti i šator ili nešto treće što dječja mašta zamisli. Daska za balansiranje služi kao tobogan, most ili nešto četvrto. I, što je najvažnije, ovakve igračke upotrebljavaju se godinama i nakon toga ih možete osvježiti i pokloniti.

Baš si razmišljam…

Sjećate li se vi što ste dobili za svoj prvi rođendan? 😀